Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi Açilis Töreni Yapildi

Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl: 'Bu müze çalismasinda biz de üniversite olarak karinca kararinca destek vermeye çalistik. Bundan sonra de destek vermeye çalisacagiz. Biz burada bütün tibbiyelilerin, bütün ögrencilerin bu müzeyi görmesini arzu ediyoruz' Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay: 'Birinci Dünya Savasi'nda 765 tip ögrencisinden 346'sinin sehit oldugunu ve o sene Mektebi Tibbiyyei Sahane'nin bir yil kapali kaldigini unutmamaliyiz. Bizlere biraktiklari bu aziz vatanda onlarin hatiralarini daima yasatmaliyiz'

Saglik Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Tarihi Gelibolu Yarimadasi'nda ziyarete açilan Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi'ne iliskin, "Bu müze çalismasinda biz de üniversite olarak karinca kararinca destek vermeye çalistik. Bundan sonra de destek vermeye çalisacagiz. Biz burada bütün tibbiyelilerin, bütün ögrencilerin bu müzeyi görmesini arzu ediyoruz." dedi.

Gelibolu ilçesinde, Çanakkale Savaslari ve Gelibolu Tarihi Alan Baskanligi kontrolünde Konya Selçuklu Belediyesinin destekleri ve Saglik Bilimleri Üniversitesinin katkilariyla hazirlanan müzenin açilisi, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy'un da katildigi törenle gerçeklestirildi.

Rektör Erdöl, törende yaptigi konusmada, 10 Agustos'un, Çanakkale Kara Savaslari'nin dönüm noktasi Anafartalar Zaferi'nin 106'nci yil dönümü oldugunu hatirlatti.

Deniz yoluyla Çanakkale'yi, Bogaz'i asamayacaklarini anlayan isgal güçlerinin bu bölgede Kara Savaslari'ni baslattigini belirten Erdöl, "Günde 8 bin sehide varan büyük bir savasin var oldugu bir dönem burasi. Burada savasa herkes gönüllü olarak gelmis. O zamanki tüm okullar, alimler, müderrisler, hekimler, ögrenciler, liseler hepsi buraya yigilmislar. Vatani korumak için son kale, son çare olarak gördükleri Çanakkale'ye gelmisler. Iste o dönemin onurlu adreslerinden biri de bizim su anda üniversitemizin rektörlük binasi olarak kullandigimiz Mekteb-i Tibbiye-i Sahane." diye konustu.

Erdöl, Istanbul'daki Mekteb-i Tibbiyye-i Sahane binasinin, Sultan 2. Abdülhamid Han tarafindan 1903 yilinda egitime açildigini anlatti.

Tibbiyelilerin Çanakkale Savaslari'nda üstlendigi büyük role ve kahramanliklarina deginen Erdöl, söyle devam etti:

"O binadaki bütün ögrenciler gönüllü olarak buraya gelmisler. Bu ögrencilerden 765 tip ögrencisi, bizim öncü meslektaslarimiz burada savasmislardir ve bunlardan 346'si burada kalmislar, sehit olmuslardir. Hatta 1915 yilinda kaydedilenlerin hiçbirisi Mekteb-i Tibbiyye-i Sahane'ye dönemedigi için 1921'de mezun verilmemistir. Böyle hüzünlü hikayeleri olan, üniversitemizle de baglantisi olan çok önemli bir müzenin açilisindayiz. Bu müzenin açilisinda en büyük emek basta Çanakkale Valiligimiz ve Alan Baskanligimiz olmak üzere Konya Büyüksehir Belediye Baskanimiz, o zaman Selçuklu Belediye Baskaniydi, onlarin gayretleriyle yapilan bu müze çalismasinda biz de üniversite olarak karinca kararinca destek vermeye çalistik. Bundan sonra de destek vermeye çalisacagiz. Biz burada bütün tibbiyelilerin, bütün ögrencilerin bu müzeyi görmesini arzu ediyoruz. Bütün insanlarin, bütün ögrencilerimizin Çanakkale'ye en azindan bir sefer gelip bu topraklari görmesi ama saglik camiasinin neler yaptigini hissetmesi bakimindan bu müzeyi ziyaret etmesi, tip ögrencilerinin de öncü meslektaslarimizin hangi sikintilar içinde insanlara sifa dagitmak için ne gayretler gösterdiklerini görmeleri bakimindan bu müzeye mutlaka her tip ögrencisinin, her saglik meslek mensubu adayi olan ögrencinin en azindan bir kere gelip ziyaret etmesi bence meslek hayatlarinin en önemli artilarindan biri olacaktir."

Saglik alaninda iki yildir Kovid-19 salginiyla mücadelede meslektaslarinin ne kadar büyük zahmet çektigini herkesin gördügünü dile getiren Erdöl, bu süreçte bazi saglik çalisanlarinin meslek sehidi oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Cevdet Erdöl, sehit verdikleri meslektaslarini, orman yanginlarinda sehit olanlari, basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu topraklari kanlariyla sulayarak hediye eden tüm sehitleri rahmetle andigini sözlerine ekledi.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay da Anafartalar Grup Komutani Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliginde kahraman Mehmetçik'in vatan, millet ve bagimsizlik için verdigi amansiz mücadele sonucunda Conkbayiri'nin düsmana birakilmadigini, Çanakkale'ye gönüllü olarak gelen, Mehmetçik'in yaralarina derman olmak için her türlü sorumlulugu gönüllü olarak alan kahraman tibbiyelileri de unutmamak gerektigini kaydetti.

Çanakkale Muharebeleri Sihhiye Müzesi'nin o kahramanlarin aziz hatiralarinin yasatilmasi bakimindan çok önemli oldugunu vurgulayan Altay, "Birinci Dünya Savasi'nda 765 tip ögrencisinden 346'sinin sehit oldugunu ve o sene Mekteb-i Tibbiyye-i Sahane'nin bir yil kapali kaldigini unutmamaliyiz. Bizlere biraktiklari bu aziz vatanda onlarin hatiralarini daima yasatmaliyiz." ifadelerini kullandi.

- "Açik hava müzesi formunda olusturuldu"

Selçuklu Belediye Baskani Ahmet Pekyatirmaci, Çanakkale 1915 Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi'nin teshir ve tanzim çalismalarinin Selçuklu Belediyesi tarafindan gerçeklestirildigini aktardi.

Harp günlerindeki gazi, tabip, hemsire ve sihhiyecilerin yani sira özellikle 18 Mart 1915 günü düsman zirhlilarinca bombalanan ve yanginlarla sarsilan Çanakkale'deki kadin, çocuk ve bebek gazilerin halini canlandirarak aziz hatiralarini yad etmeyi amaçladiklarini bildiren Pekyatirmaci, su bilgileri paylasti:

"Hastanenin bahçe bölümü 2018 yilinda, Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay'in Selçuklu Belediye Baskanligi döneminde yapilmistir. Tam bir açik hava müzesi formunda olusturulan bu yapida gazilerimiz ve sehitlerimiz sedyelerde tasinirken, ameliyat barakasinda ameliyat edilirken ya da o günün ambulansi olan atli arabada hastaneye getirilirken harbin bir aninda donmusçasina bahçede canlandirilmistir. Hastane binasinin iç bölümü ise yine Selçuklu Belediyesi katkilariyla 2021'de tamamlanmistir. Binada gazi askerlerin yani sira Çanakkale Harbi'nde bombalanan ve özellikle 18 Mart 1915 Deniz Harbi'nde düsman gemileri tarafindan bombalanmasi neticesinde sabaha kadar yanan Çanakkale'deki kadin ve çocuklarin da neler yasadiginin temsil edildigi ameliyathane, muayenehane, laboratuvar, dis klinigi, asker kogusu, kadin ve çocuk kogusu olmak üzere 6 bölüm yer almaktadir. Çanakkale 1915 Hilal-i Ahmer Hastane Müzesi, tarihi yarimada içerisinde en çok ziyaretçi alan yer unvanina sahipti. Yeni tamamladigimiz bölümlerle insallah hem bu özelligini devam ettirecek hem de ülkemizin kurtulus mücadelesinde hangi fedakarliklarin yasandigina gerçege yakin canlandirmalara sahitlik edecekler."

Çanakkale Savaslari Gelibolu Tarihi Alan Baskani Ismail Kasdemir ise Çanakkale Cephesi'nde tüm yurdun tek yumruk oldugu günlerde Kizilayin bugün oldugu gibi milletin yaninda yer aldigina dikkati çekti.

Kizilayin, Çanakkale'den Istanbul'a uzanan genis bir agda açilan Hilal-i Ahmer Hastaneleri ile yarali ve hastalara merhametli elini uzattigina isaret eden Kasdemir, "Gerçek fotograflardan esinlenerek olusturulan canlandirmalarda, iki senedir yasadigimiz pandemi sürecinde gösterdikleri millet ve görev askiyla bir kez daha kahramanlasan saglik çalisanlarimizin, 106 yil önce de ayni ruhla hizmet verdigi görülmektedir." degerlendirmesini yapti.

Doktor, hasta bakici ve diger saglik çalisanlarinin Hilal-i Ahmer Hastanelerinde yarali asker ve sivillere verdikleri saglik hizmetlerinin dönem fotograflarindan esinlenerek anlatildigi müzede, cephe gerisinden getirilen askerlere yapilan müdahale ve ameliyatlarin, hastanelerde bulunan laboratuvar çalismalarinin, agiz ve dis tedavilerinin, yarali asker koguslari ile yarali kadin ve çocuk kogusu canlandirmasi bulunuyor.
Kaynak: AA