Bati Afrika'da Ilk Marburg Hummasi Gine'de Görüldü

Ebola'nin yakin bir 'akraba türü' olan Marburg virüsü, insanlara meyve yarasalari araciligiyla bulasiyor Insanlar arasinda da vücut sivisi veya temas yoluyla yayilan virüsün asisi ya da özel bir tedavisi bulunmuyor.

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ), Gine'de Marburg hummasinin tespit edildigini ve bunun Bati Afrika'da bir ilk oldugunu duyurdu.

DSÖ Afrika Direktörlügünden yapilan açiklamada, ülkenin güneyindeki Gueckedou bölgesinde bir klinikte tedavi gören ve akabinde hayatini kaybeden bir hastadan alinan örneklerde, Marburg hummasinin tespit edildigi bildirildi.

Hastadan alinan örneklerin gönderildigi Senegal'deki Pasteur Enstitüsünün de Marburg hummasi tanisini dogruladigi aktarildi.

Açiklamada, ülkede 2014-2016 ve 2021'de patlak veren Ebola salgininin da yine Gueckedou'da ortaya çiktigi hatirlatildi.

Marburg hummasinin genis bir alana yayilma potansiyeli olduguna dikkat çekilen açiklamada, Gine'nin benzer sekilde bulasan Ebola ile mücadele tecrübesinden yararlanarak yerel yetkililerle çalisildigi belirtildi.

Bati Afrika'da ilk kez Marburg hummasi görüldügü vurgulanirken, virüsün tespit edildigi bölgenin Liberya ve Fildisi Sahili sinirinda yer aldigi kaydedildi.

- Ölüm orani yüzde 90'a kadar çikabiliyor

Ebola'nin yakin bir "akraba türü" olan Marburg virüsü, ilk kez 1967'de Almanya'nin Marburg kentindeki bir laboratuvarda tespit edilmisti.

Insanlara meyve yarasalari araciligiyla bulasan Marburg hummasi, insanlar arasinda da enfekte kisilerin vücut sivilari veya temas yoluyla yayiliyor.

Enfekte kisilerde, yüksek ates, siddetli bas agrisi, halsizlik, kusma gibi etkiler aniden ortaya çikiyor ve birçok hastada 7 gün içinde siddetli hemorajik belirtiler gelisiyor.

Asisi ya da özel bir tedavisi olmayan Marburg hummasinda ölüm orani ise yüzde 23 ile yüzde 90 arasinda degisiyor.

Virüsün ilk tespit edildigi 1967'den bu yana Güney ve Dogu Afrika ile Avrupa'da, 12 Marburg salgini görüldü.

Bati Afrika ülkesi Sierra Leone'da 2018'de bir yarasada virüse rastlansa da insanlar arasinda herhangi bir vaka kayda geçmedi.

Angola'da 2005'te görülen Marburg hummasi salgininda, hastaliga yakalanan 252 kisinin yüzde 90'i yasamini yitirmisti.
Kaynak: AA