Bale Festivali 18'Inci Kez Basladi

18. Uluslararasi Bodrum Bale Festivali, “Gangster” müzikali ile baslarken, vatandaslar müzikale yogun ilgi gösterdi.

Bale Festivali 18'Inci Kez Basladi


Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlügü tarafindan 9-17 Agustos 2021 tarihleri arasinda düzenlenen Türkiye’nin ilk ve tek bale festivali Uluslararasi Bodrum Bale Festivali’nin 18’incisi basladi.

Geçen yil pandemi sebebiyle yapilamayan festival, bu yil sanatseverlerin karsisina zengin bir program ile çikiyor.

Saglik Bakanligi’nin belirledigi maske, sosyal mesafe ve hijyen kurallarina uygun olarak düzenlenen seyirci oturma düzeni ile Içisleri Bakanliginin yayinladigi genelgeler çerçevesinde, güvenli bir ortamda gerçeklestirilmesi hedeflenen “18. Uluslararasi Bodrum Bale Festivali”nin tüm temsilleri Bodrum Kalesi Kuzey Hendegi’nde gerçeklestiriliyor.

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, basin mensuplarina yaptigi açiklamada sunlari söyledi:

“Son zamanlarda asilamanin da artmasi ve yayginlasmasiyla beraber dünyada birçok opera evi ve bale temsilleri basladi.

Biz geçen sene birçok festivalimizi biraz sembolik de olsa gerçeklestirdik. Ama bu sene asinin yayginlasmasiyla bu sene festivallerimizi biraz daha hakkini vererek genis kapsamli gerçeklestiriyoruz. Izleyicilerimizi sinirli kapasite ile aliyoruz. Maske, mesafe zorunlulugumuz var. Yari kapasiteyle aliyoruz. Ne kadar mutlu ki yari kapasitenin tamami dolmus durumda. Demek ki sanatseverler sanati ne kadar çok özlemis, ne kadar istemisler.”

Murat Karahan, orman yanginlari ile ilgili üzüntüsünü dile getirerek yanginlar sebebiyle ilk 3 temsili ertelediklerini söyledi.



4 Agustos’ta baslamasi planlanan fakat Mugla ve diger illerde çikan yanginlar sebebiyle ilk 3 gösterimi ertelenerek 9 Agustos’ta baslayan festivaldeki ilk gösterim, 1930’larin Amerikasini muhtesem bir müzikal ile sunan “Gangster” oldu.

Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlügü tarafindan geçen yil dünya prömiyeri gerçeklestirilen ve büyük begeni alan “Gangster” müzikali, döneme uygun müzikleri, danslari, sarkilari, dekor ve kostümleriyle Amerika’nin “Büyük Buhran Günleri”ni Bodrum Kalesi sahnesine tasidi.

Gösterimde; Ankara Devlet Opera ve Balesi Modern Dans Toplulugu’nun caz, bigband, tap, rockandroll, çarliston ve twist danslari tenor Oguz Sirmali’nin sarkilari esliginde sanatseverlere keyifli anlar yasatti.

Libretto, reji ve koreorafide Nilgün Bilsel Demireller, müzik düzenlemede Bilgehan Erten, dekor-tasarimda Çagda Çitkaya, kostüm-tasarimda Gazal Erten ve isik-tasarim Tahsin Çetin imzasi tasiyan eser, izleyicilerden tam not aldi.
Kaynak: İHA