Tarim Ve Orman Bakani Pakdemirli, Marmaris Yangin Yönetim Merkezinde Konustu Açiklamasi (2)

'Bizim yaptigimiz is ciddi bir is, çocuk oyuncagi degil. Alevlerle, alev toplariyla ugrasiyoruz. Bize sahada her ekipmanin ister hava gücü, ister arazöz, ister arazi araci, isterse de baska bir sey... Her ekipmanin en iyisi gerekir' 'Bugün semalarimizda gördügünüz Rus uçaklarinin tedarikçilerinden bir tanesi THK. Bizim THK ile problemimiz yok, bizim kurumlarla da problemimiz olmaz' 'Siyaseti iyi bilen bir insanim. Siyasetin de tiyatro oldugunu iyi bilirim. Allah'a sükür inandigimiz iste kimse bizim moralimizi bozamaz' 'Türkiye Cumhuriyeti'nin en güçlü hava gücü filosuna sahibiz. Bunu bilmeyenler geçmise bakabilirler'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, ciddi bir is yaptiklarini, alevlerle ugrastiklarini belirterek, "Bugün semalarimizda gördügünüz Rus uçaklarinin tedarikçilerinden bir tanesi THK. Bizim THK ile problemimiz yok, bizim kurumlarla da problemimiz olmaz." dedi.

Pakdemirli, Marmaris Degirmenyani mevkisindeki Yangin Yönetim Merkezi'nde son durumla ilgili yaptigi açiklamada, hem sivil hem de orman isçisi sehitlerin bulundugunu belirterek, sehitler için Allah'tan rahmet, ailelerine de bassagligi diledi.

Sahada tüm teknolojiyi kullanan bir kurum olduklarini dile getiren Pakdemirli, "Kamuda bizim kadar teknoloji kullanan baska kurum yoktur. Yukaridaki IHA'lardan bilgi alip, yanginin gece sevk ve idaresini yapiyoruz. Biraz önce IHA'lardan gelen bilgilerden yanginlari yorumladik ve bu yanginlarla ilgili kararlar aldik ve talimatlari da ilgili arkadaslarimiza kamyonlarin, arazözlerin basindaki isçilerimize varincaya kadar gönderdik." diye konustu.

- "10 büyük yangini 3-4 günde yasadik"

Her yil ortalama 2 bin 500 ila 30 bin yangin çiktigini ve bunun 5 ila 10 tanesinin çok büyük odugunu aktaran Pakdemirli, geçen yil da 8 büyük yangin meydana geldigini ve 6'sinin farkli günlerde gerçeklestigini belirtti.

Hava sartlarinin olumsuz gitmesi nedeniyle bu yil 10 büyük yangini 3-4 gündür bulunduklari noktalardan sahada koordine etmeye gayret gösterdiklerini anlatan Pakdemirli, teskilatlarinin hem alet ve ekipman, hem de en çok personele sahip oldugunu kaydetti.

Antalya'nin Manavgat, Gündogmus ve Gazipasa ilçelerindeki yanginlarin hala devam ettigini aktaran Pakdemirli, "Yanginlarla alakali ciddi durum devam ediyor. İçel'in Aydincik ilçesindeki yangini kontrol altina aldik. Çapi çok büyük bir yangin, çok tehlikeli bir yangindi. Bunu tamamiyla kontrol altina aldik. Silifke'de bir yangin var, buradaki de iyiye dogru gidiyor. Adana'daki tüm yanginlar kontrol altina alindi." dedi.

Mugla'da da Marmaris, Köycegiz, Bodrum ve Milas'ta 4 yangin oldugunun bilgisini veren Pakdemirli, ihtiyaca göre yurt içinden ve yurt disindan gelen araçlari koordine ederek yanginlari en kisa zamanda kontrol altina alacaklarini kaydetti.

Uçak olarak dünyada az bulunur bir imkana sahip olduklarini aktaran Pakdemirli, "Türkiye Cumhuriyeti'nin en güçlü hava gücü filosuna sahibiz. Bunu bilmeyenler geçmise bakabilirler." ifadesini kullandi.

- "Türkiye, orman yanginlariyla mücadelede dünyanin en iyilerinden biri"

Bakan Pakdemirli, kara gücü olarak da dünyada tek, esine ve benzerine sahip olmayan en kalabalik teskilatini barindirdiklarini bildirdi.

Yasanan olaylar üzerinden siyaset yapilmasinin basta teskilati üzdügünü dile getiren Pakdemirli, "Siyaseti iyi bilen bir insanim. Siyasetin de tiyatro oldugunu iyi bilirim. Allah'a sükür inandigimiz iste kimse bizim moralimizi bozamaz. Marifet iltifata tabi. Bu benim için degil ama teskilatim için geçerli." diye konustu.

Orman isçilerin cansiperane çalistiklarini belirten Pakdemirli, Marmaris'te de 15 kisinin yukaridan asagiya bir alev topu düsmesin diye büyük bir tehlike atlattigini söyledi.

Teskilatin motive bir sekilde çalistigini, dünyanin en iyilerinden biri oldugunu aktaran Pakdemirli, sözlerini söyle sürdürdü:

"3-4 gün içerisinde 107 tane yangindan 98 tanesini kontrol almak her baba yigidin isi degil. Dünyada görüyorsunuz, adi gelismis ülkeler statüsünde geçen Amerika'da, Rusya'da ve birçok ülkede çok büyük yanginlar çikiyor, bunlar günler, aylar sürüyor hatta 6 ay sürenler dahi var. Istismarcilara da seslenmek istiyorum. Sosyal medya istismarcilarina seslenmek istiyorum. Siyasi istismarcilara sesleniyorum. Türkiye, orman yanginlariyla mücadelede hakikaten dünyanin en iyilerinden biri. Ne söylerseniz söyleyin, bizi, ekibimizi ve milletimizi bu mücadeleden alikoyamayacaksiniz."

- "Bizim THK ile problemimiz yok"

Pakdemirli, THK'nin uçaklarina iliskin, "Bizim yaptigimiz is ciddi bir is, çocuk oyuncagi degil. Alevlerle, alev toplariyla ugrasiyoruz. Bize sahada her ekipmanin ister hava gücü, ister arazöz, ister arazi araci, isterse de baska bir sey... Her ekipmanin en iyisi gerekir." diye konustu.

Ekonomik ömrünü doldurmus ve uçmakta zorlanan bir ekipmanla çalisilamayacagini anlatan Pakdemirli, sunlari kaydetti:

"Özellikle teskilatimiz bu konuda bir karar aldi. Ben de o kararin arkasinda durdum. Bizim THK ile asla problemimiz olmaz. THK ile ilgili bize iftira atanlar, su iddiaya cevap versinler. Su an Orman Teskilati neden THK ile çalisiyorsa, yani bugün semalarimizda gördügünüz Rus uçaklarinin tedarikçilerinden bir tanesi Türk Hava Kurumu. Bizim THK ile problemimiz yok, bizim kurumlarla da problemimiz olmaz. THK'nin da bugün kamuda iki tane en önemli müsterisi vardir. Bir tanesi Orman Teskilati, bir tanesi Saglik Bakanligidir. Bu köklü bir iliskidir. Bu anlamda biz eski ve ise yaramayan bir teçhizat, alet, edevat yerine, yeni ve daha teknolojik kullanmak kaydiyla bu seçimleri teskilatimiz yapti. Ben de teskilatimizin arkasinda durdum."

Islerinin çok zor oldugunu vurgulayan Pakdemirli, dünyanin en iyileriyle, IHA'lar, insansiz hava helikopterleriyle çalistiklarini vurguladi.

THK'nin uçaklarinin yerine çok daha modernlerini, iyilerini koyduklarini aktaran Pakdemirli, sunlari söyledi:

"Bugün itibariyla yanginlari söndürmeyle alakali, 'Su eksiktir, bu eksiktir.' dememiz söz konusu olamaz. Bu dönem akut bir dönemdir. Normalde tüm teskilatlar kendilerine ortalama ve ortalamanin biraz üzerinde bir seviyede bir yangin istatistigiyle karsilasacagina göre teskilatlar kendilerini yapilandirir, biz de kendimizi buna göre yapilandirdik. Uçaklarimiz da son derece teknik, modern. Uçaklarimiz bir yandan uyduyla baglantili, bir yandan IHA'larla baglantili. Birçok teknolojiyi kullanabilecek vaziyette. Görüntü aktarimi yapan teknolojisi var. Bu saydiklarimin hiçbiri eski teknoloji uçaklarda yok. En önemlisi de teskilatim bu uçaklari emniyetli bulmuyordu. Teskilatimin da her bir bireyi THK'ya ait olan bu uçaklara bir adet orman memuru biniyor. Orman memurlari hatta dediler ki 'Biz bu uçaklara binmeyiz, isterseniz bizi memuriyetten atin'. Böyle bir durumda bizim artik THK ile alakali bundan sonraki sorulara pek de cevap vermeyi düsünmüyorum. Istedikleri kadar söylesinler. Biz her seyin en iyisini kullanmaya devam edecegiz. Agacimiz, yesilimiz, dogamiz, tabiatimiz, yaban hayatimiz dünyanin en iyisini hak ediyor. Türkiye fukara bir millet, devlet degildir."

(Bitti)
Kaynak: AA