Ingiltere Ve ABD, Umman'da Israilli Petrol Tankerine Gerçeklestirilen Saldiridan Iran'i Sorumlu Tuttu

Ingiltere ve ABD, 30 Temmuz’da Umman kiyilarinda Israil’e ait bir petrol tankerine düzenlenen ve 2 gemi mürettebatinin hayatini kaybettigi saldiridan Iran’i sorumlu tuttu. Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab, "Bu saldirinin kasitli, hedefli ve Iran tarafindan uluslararasi hukukun açik bir ihlali olduguna inaniyoruz" derken, ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, "Eldeki bilgileri incelediginde, Iran’in bu saldiriyi düzenlediginden eminiz" ifadelerini kullandi.

Ingiltere Ve ABD, Umman'da Israilli Petrol Tankerine Gerçeklestirilen Saldiridan Iran'i Sorumlu Tuttu
Umman açiklarinda Israilli is adami Eyal Ofer’in Zodiac Maritime Denizcilik Sirketine ait Mercer Street adli petrol tankeri 30 Temmuz’da saldiriya ugramisti. Tanzanya’dan Birlesik Arap Emirlikleri’ne (BAE) hareket halindeyken saldiriya ugrayan gemide mürettebattan Ingiliz ve Romanya uyruklu 2 kisinin hayatini kaybettigi açiklanmisti. Saldiridan Iran’i sorumlu tutan Israil Disisleri Bakani Yair Lapid, Tahran yönetimine en sert sekilde karsilik verilecegini söylemisti. Iran, Israil’in suçlamalarini reddederken, Ingiltere ve hemen arkasindan ABD, Umman’da petrol tankerine düzenlenen saldiridan Iran’i sorumlu tuttu.

Ingiltere Disisleri Bakani Dominic Raab, Ingiltere’nin olaya iliskin degerlendirmelerinde Iran’in "yasadisi ve kati" saldiriyi gerçeklestirmek için bir veya daha fazla drone kullanmis olma ihtimalinin yüksek oldugu sonucuna vardigini duyurdu. Raab, "Bu saldirinin kasitli, hedefli ve Iran tarafindan uluslararasi hukukun açik bir ihlali olduguna inaniyoruz. Ingiltere, bu kabul edilemez saldiriya karsi ortak bir yanit üzerinde uluslararasi ortaklarimizla birlikte çalisiyor" ifadelerini kullandi.

"IRAN’IN BU SALDIRIYI DÜZENLEDIGINDEN EMINIZ"

Ingiltere’nin hemen ardindan ABD Disisleri Bakani Antony Blinken yaptigi basin açiklamasinda, "mevcut bilgilere" deginerek ABD’nin 30 Temmuz’da Umman kiyilarindaki Mercer Street petrol tankerine düzenlenen saldirinin arkasinda Iran’in oldugundan emin oldugunun altini çizdi. Açiklamasinda, ABD’nin ayrintilara girmeden olaya yönelik "uygun bir yanit" verecegine iliskin söz veren Blinken, "Eldeki bilgiler incelendiginde, 2 masum insanin hayatini kaybetmesine neden olan bu saldiriyi Iran’in, bölgede giderek artan bir sekilde kullandigi ölümcül bir güç olan tek yönlü patlayici Insansiz Hava Araçlari kullanarak düzenlediginden eminiz" ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA