Dipsiz Göl 'Dipsiz Çöl' Oldu

Gümüshane’nin merkeze bagli Dörtkonak köyü sinirlarinda bulunan ve etrafindaki irili ufakli 10 adet gölle birlikte özellikle bahar aylarinda çiçek bahçesini andiran Dipsiz Göl ilk kez tamamen kurudu.

Dipsiz Göl 'Dipsiz Çöl' Oldu
Kent merkezine 18 kilometre uzaklikta bulunan ve Artabel Gölleri Tabiat Parkindan sonra çok sayida dogal göl bulunmasi nedeniyle ikinci göller bölgesi olarak adlandirilan Dörtkonak köyü sinirlarindaki Dipsiz Göl kurakligin etkisiyle ilk kez tamamen kurudu.

Denizden 2 bin 200 metrede bulunan ve yillardir bahar aylarindan sonbahar aylarina kadar buraya göç ederek yavrularini büyüyen angut kuslarina ev sahipligi yapan Dipsiz Gölde su olmamasi nedeniyle bu yil o manzara da yasanmadi.

Milyonlarca yillik agaç fosillerinin bulundugu göl havzasi gelinen son durumda adeta çölü andirirken gölün son halini görenler "Dipsiz Göl, dipsiz çöle döndü" ve "Dipsiz Gölün dibi göründü" yorumlarini yapti.

Geçtigimiz yillarda define kazisi yapilan Dumanli köyü sinirlarindaki Istavroma yaylasinda bulunan Dipsiz Gölle sik sik karistirilan Dörtkonak köyündeki Dipsiz Göl, kar, yagmur ve kaynak sulari ile beslenirken bu yil ülkenin hemen her yerinde yasanan kurakliktan nasibini aldi.

Bahar aylarinda etrafini kelepçe gibi saran çok sayida çiçegin açtigi ve kalp seklinde olmasi nedeniyle “Yaylanin kalbi” de denilen Dipsiz Gölde incelemelerde bulunan TEMA Vakfi Gümüshane Temsilcisi Yusuf Oral, geçtigimiz yillarda suyla kapli gölün ortasina kadar yürüyerek yaptigi açiklamada küresel isinma, iklim degisikligi ve sondajlara dikkat çekti.

“Kurumasinin sebeplerinden birisinin bölgede asiri sekilde yapilan maden arama sondajlari oldugunu degerlendiriyoruz”

Son günlerde örnekleri sikça görülen küresel isinma ve iklim degisikligine bagli olarak su kaynaklarinin azalmasi olmasinin yaninda Dipsiz Gölün etrafinda yapilan maden sondajlarinin da gölün kurumasini tetikledigini kaydeden Oral, “Son birkaç yildir gölde asiri derecede su çekilmesi oluyordu. Bu yil ise daha Agustos ayina yeni girdigimiz bugünlerde tam kuruma noktasina geldi. Bunun sebeplerinden birisinin bölgede asiri sekilde yapilan maden arama sondajlari oldugunu degerlendiriyoruz. Yer alti su sistemi sehir sebekeleri gibi bir sistemdir. Biz yaptigimiz her sondajda bu sisteme zarar veriyor, o yer altindaki dogal boru sistemlerini deliyoruz” seklinde konustu.



“Sondajlar yeralti su kaynaklarinin yönlerinin degismesi anlamini tasiyor”

Yeralti kaynaklarina ihtiyaç oldugunu fakat insanlarin artik tüketim aliskanliklarini da degistirmesi gerektigini vurgulayan Oral, “Biz sürekli yeni bir araç binmek istedigimizde, yeni bir telefon kullanmak istedigimizde bu madenler çikarilmak zorunda. Bizim sehrimiz bu anlamda bir zenginlik yasiyor. O nedenle de arama çalismalari oluyor. Özellikle son 5-10 yildir yapilan fazla sondajlar yeralti su kaynaklarinin yönlerinin degismesi anlamini tasiyor” diye konustu.



“Buraya su tasinarak Dipsiz Gölün de buradaki ekolojik sistemin de yasatilmasi lazim”

Dipsiz Gölün bulundugu alanda milyonlarca yillik agaç fosillerinin oldugunun belirlendigini kaydeden Oral, “Burada bir ekosistem var. Burada göl oldugunu bilen göçmen kuslar var. Bu ekosistemin çökmemesi gerek. Bunun için burada suyun bulundurulmasi lazim. Mutlaka buraya su tasinarak Dipsiz Gölün de buradaki ekolojik sistemin de yasatilmasi lazim” dedi.



“Bu duruma çok üzüldüm, buraya bir çare bulunsun”

Yillardir hem bahar hem de yaz aylarinda zevkle giderek dogal güzellikleri gözlemleme firsati buldugu Dipsiz Gölün dibini gördüklerini kaydeden Ahmet Sefa Ergin ise “Yillardir gelip gidiyorum ben buraya. O zamanki durumu çok güzeldi. Rengarenk çiçeklerle bezeli bir yerdi ve su doluydu. Su anki durumunda ben bu röportaji gölün içerisinden yapiyorum. Suyun ilk defa bu kadar çekildigini gördüm ve bu duruma çok üzüldüm. Çöllesmis durumda su an göl. Buradan yetkililere sesleniyorum buraya bir çare bulunsun” ifadelerini kullandi.

Dipsiz gölün etrafinda bulunan irili ufakli 10 gölün yani sira ayni eksendeki Kuru Göl ve Aygir Göl de tamamen kurudu.
Kaynak: İHA