'Yalova Kivisi' Cografi Isaret Tescilinde Sona Gelindi

Il Tarim ve Orman Müdürü Suat Parildar, "Yalova aronyasi"nin ardindan "Yalova kivisi"nde de cografi isaret tescil çalismalarinin son asamaya geldigini bildirdi.

Il Tarim ve Orman Müdürlügünden yapilan açiklamada, kivi üretiminin, kentin en önemli ve stratejik tarimsal ürünlerinden oldugunu vurguladi.

Müdürlügün yogun çalismalari sonucunda 2020 yilinda yapilan basvuru dosyasinin son kontrol ve degerlendirmelerinin tamamlandigi aktarilan açiklamada, su bilgiler paylasildi:

"Türk Patent ve Marka Kurumu Cografi Isaret ve Geleneksel Ürün Adi Bülteninde ilan edildi. Ilan sürecinin ardindan tescil islemleri tamamlanacak. Ilimizin prestij ürünü olan kivi meyvesi üzerinde yapilan çalismalarda, Yalova'nin ekolojik kosullarinda meyve agirligi ve iriligi bakimindan farklilastigi ve soguk depolamada kalitesinden kaybetmeden daha az agirlik kaybina ugradigi tespit edildi. Bu özellikleri nedeniyle 'Yalova kivisi' üreticisi ve saticisi için karli bir tarimsal ürün olmasinin yani sira kalitesiyle de tüketiciler için özel bir tercih sebebi haline geldi."

Açiklamada görüslerine yer verilen Parildar, cografi isaret tescil potansiyeli tasiyan ürünleri belirleyerek yaptiklari çalismalarda, ilk olarak "Yalova aronyasi"nin cografi isaret tescil belgesinin alindigini belirtti.

Bunun yaninda kentte yogun sekilde üretilen kivi için de Türk Patent ve Marka Kurumuna geçen yil agustos ayinda basvuru yaptiklarini animsatan Parildar, "Tescil isleminin agustos ayinda tamamlanmasini bekliyoruz. 'Yalova kivisi' ve 'Yalova aronyasi' cografi isaretli ürünlerimizin yaninda 'Sermayecik çilegi' ve 'Senköy kizilcigi' gibi cografi isaret potansiyeli olan ürünlerinde cografi isaretle taçlandirilmasini hedefliyoruz. Çalismalarda bize destek olan Yalova Valimiz Sayin Muammer Erol basta olmak üzere Il Özel Idaremize, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastirma Enstitüsü Müdürlügüne, Kivi Yetistiricileri Birligi ve tüm çiftçilerimize tesekkür ediyorum." ifadelerini kullandi.

Yalova'nin 2020 yilinda ülkedeki kivi üretiminin yaklasik yüzde 40'ini karsilayarak kivi üretiminde liderligini devam ettirdigine deginen Parildar, TÜIK'in açikladigi verilere göre Yalova'da kivi üretiminin geçen yila oranla yaklasik yüzde 25 artarak 28 bin 416 ton olarak gerçeklestigini duyurdu.

Parildar, Türkiye genelinde dekar basina 2,26 ton olan kivi üretiminin Yalova'da 4,6 ton oldugunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA