Uluslararasi Ögrencilerin Mezuniyet Coskusu

Dünyanin dört bir yanindan gelerek Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanligi’nin (YTB) Türkiye Burslari programiyla yüksekögrenimlerini tamamlayan ögrenciler mezun oldu. Uluslararasi ögrenciler ülkelerine dönerek hem toplumlarinin kalkinmalarina hem de Türkiye ile iliskilere katki saglayacak.

Uluslararasi Ögrencilerin Mezuniyet Coskusu
Dünyanin dört bir yanindan gelerek YTB’nin Türkiye Burslari programiyla yüksekögrenimlerini tamamlayan uluslararasi ögrencilerin mezun oldugu ve çalistiklari alanlarda basarilariyla öne çikan Türkiye Mezunlarinin ödüllendirildigi “Türkiye Mezun Ödülleri ve Uluslararasi Ögrenciler Mezuniyet Töreni” gerçeklestirildi.

Bu yil 10’uncusu düzenlenen uluslararasi ögrenciler mezuniyet töreninin ardindan ülkemizdeki üniversitelerde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde egitim alan ögrenciler memleketlerine döndü. Ögrenciler egitim aldiklari alanlarda ülkelerine katki saglayacak.

Korona virüs tedbirleri altinda sinirli sayida katilimla Ankara’da yapilan mezuniyet törenine Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Serdar Çam, YTB Baskani Abdullah Eren, bazi ülkelerin büyükelçileri ve 71 ülkeden 200 ögrenci katildi.

Törende bazi mezun ögrenciler de çevrim içi olarak yer aldi. Programda basarili mezunlar da ödüllendirildi.

Törende konusan Kültür ve Turizm Bakani Ersoy, bundan 9 yil önce daha adil, huzurlu ve refah içinde bir gelecegi insa etme yolunda gençlere duyduklari güvenle Türkiye Burslari programini baslattiklarini hatirlatti. Türkiye Burslari programinin ekonomik bir destek olmanin ötesinde ögrencilerin üniversitelerde istedikleri programlara yerlestirilmesini kapsayan, hayalleri, amaç ve hedefleri destekleyen bir uygulama oldugunu söyleyen Ersoy, bu özelligiyle dünyadaki diger burs programlarindan ayristigini ifade etti.

Bakan Ersoy, Türkiye’de egitim alan uluslararasi ögrencilerin bir yandan da müfredat disi sosyal, kültürel ve akademik aktivitelerden faydalanma olanagi bulduklarini söyledi.

Bakan Ersoy, programin bünyesinde bulundurdugu farkli arastirma modülleri ve Türkçe dil egitimiyle de diger ülkelerdeki akademisyenlere, arastirmacilara ve kamu personellerine de destek verildigini sözlerine ekledi. 2012 yilinda 42 bin civari basvuruyla baslayan Türkiye Burslari’nin bugün 178 farkli ülkeden 165 bin basvuru seviyesine ulastigini aktaran Ersoy, uluslararasi ögrencilere yönelik her yil yaklasik 5 bin burs verildigini bildirdi. Bu yil 104 ülkeden 940 lisans, 941 yüksek lisans ve 485 doktora ögrencisinin mezun oldugunu dile getiren Bakan Ersoy, “Basari dedigimiz sonuç bir insan olunca ondan daha güzeline, daha anlamlisina ulasamazsiniz. Iste bugün karsimizda toplam 2 bin 366 essiz basari dimdik durmaktadir. Tek buruklugumuz salgin sebebiyle hepinizi agirlayamiyor olmamizdir. Ben sizleri ayri ayri tebrik ediyorum” diye konustu.



“Mezuniyetten sonra baglari koparmiyoruz”

Ögrencilerle mezun olduktan sonra baglarin koparilmadigina dikkat çeken Bakan Ersoy, Türkiye Mezunlari Uluslararasi Is ve Iletisim Portali’ndan Türkiye Mezun Dernekleri’ne, bireysel desteklerden sektörel ve bölgesel bulusmalara kadar farkli uygulamalarla mezunlarin yaninda olundugunun altini çizdi. Dünyanin 169 ülkesinde 150 binden fazla Türkiye mezunu bulundugunu bildiren Bakan Ersoy, “Türkiye ile ülkeleriniz arasinda gönül elçisi olmanizi; önyargilarin, ayrimci ve ötekilestiren söylemlerin olmadigi bir gelecegi insa etmek için sorumluluk almanizi ümit ediyorum” dedi.



“Türkiye mezunlari basari hikayesine imza atti”

Türkiye Mezunlari ailesinin çok güzel basari hikayelerine imza attigini vurgulayan Bakan Ersoy, dört farkli kategoride ‘Türkiye Mezunlari Ödülleri’ takdim ettiklerini söyledi.

Ersoy, “Bundan 9 yil önce çiktigimiz yolda geldigimiz bu noktayi görmek, hayatlarina dokundugunuz insanlarin basarilarina sahit olmak gerçekten tarifsiz bir duygu” diye konustu.

Törende konusan YTB Baskani Abdullah Eren ise, bu yil 2 bin 300’den fazla ögrencinin mezun oldugunu belirterek, programda Türkiye’nin farkli sehirlerinde iyi üniversitelerde farkli düzeylerde egitim alip mezun olan 200 kisinin bulustugunu dile getirdi. Dünyanin 150’den fazla ülkesinde Türkiye mezunu ögrenci bulundugunu bildiren Eren, 70’den fazla ülkeden mezun ögrenciler ve ailelerin de çevrim içi olarak programa baglandigini aktardi. Mezuniyetin yani sira uluslararasi mezunlara yönelik ödül töreni de yaptiklarini belirten Eren, “Türkiye çok farkli alanlarda son 15 yildir bir ugrasin içerisinde. Buradan Türkiye’nin ne kazandigini da göstermek istiyoruz. Muazzam bir kazanimimiz var. Sundan emin olunuz ki bu burslar marifetiyle dünyanin çok farkli yerlerinde sadece gönül elçilerimiz yetismiyor. Somut olarak Türkiye’ye ve Türkiye’yle kendi ülkeleri arasinda katki saglayan mezunlarimiz var” dedi.



“Sayi degil kalite odakli gidiyoruz”

Yapilan planlamalar çerçevesinde sayi odakli degil daha fazla kalite odakli bir burs anlayisiyla hareket ettiklerini kaydeden Eren, “Geçtigimiz yil üstün basari burslarini hayata geçirdik. Bundan böyle kendi ülkelerinde üniversite sinavlarinda veya farkli branslarda derece yapan ögrencileri ülkemize çekmek istiyoruz. Bunun için onlara özel burs imkanlari gelistirdik. Bunlari çok kiymetli buluyoruz” diye konustu.



“Bizim ortak bir ülkemiz var: Türkiye”

Eren, Türkiye Mezunlari Dernekleri ve mezunlarini desteklemeye gayret ettiklerini bildirerek 70’den fazla ülkeye rapor hazirladiklarini ve hangi kalite ve vasifta ögrenci alinacaginin çalismasini yaptiklarini söyledi.

Eren, “Bizim ortak bir ülkemiz var; Türkiye. Ortak bir dilimiz var; Türkçe. Ortak bir amacimiz var; egitim. Ortak bir idealimiz var; baris. Ortak da bir kimligimiz var; bu da Türkiye mezunu olmak” seklinde konustu.

Törende Türkiye mezunlarinin basari hikayelerini anlatan bir video gösterimi yapildi. Etiyopya’dan Fennan Mohammed’e Ekonomi ve Girisimcilik Ödülü, Kosova’dan Bayram Pomak’a Gazetecilik ve Medya Alaninda Çalismalar Ödülü, Kazakistan’dan Fazylbek Mustanov’a Sanat ve Spor Alaninda Çalismalar Ödülü ve Bulgaristan’dan Mustafa Alis Haci’ya Yasam Boyu Onur Ödülü verildi.

Törende ayrica mezunlar için hazirlanan Türkiye Burslari film gösterimi de yapildi ve mezun ögrenciler konusmalar gerçeklestirdi. Kolombiya ve Ekvador’dan gelen iki mezun ögrencinin ailelerine de hediyelerin verildigi tören, ögrencilerin kep atma seremonisiyle sonlandi. Türkiye Burslusu Nodira Sufijonova de bir piyano dinletisi sundu.
Kaynak: İHA