Uluslararasi Kizilhaç Komitesi Açiklamasi Israil'in Humsa El-Favka Köyünü Yikmasi Insanlik Onurunu Zedeliyor

Uluslararasi Kizilhaç Komitesi (ICRC), Israil ordusunun, isgal altindaki Bati Seria'nin kuzeydogusundaki Humsa el-Favka köyünde Filistinlilerin evlerini yikmasinin "insanlik onurunu zedeledigi" degerlendirmesinde bulundu.

ICRC'nin Twitter hesabindan yapilan paylasimda, Humus el-Favka köyü basta olmak üzere Bati Seria'da bedevilere yönelik yinelenen yikimlarin "kalpleri yaraladigi, insan onurunu zedeledigi ve geçim kaynaklarina zarar verdigi" ifade edildi.

Israil'e "isgal ettigi topraklarda yasayanlarin (Filistinliler) kültürlerine ve geleneklerine uygun olarak mümkün oldugunca normal bir yasam sürmelerini" saglama çagrisi yapilan paylasimda, "insanlarin onuru, ihtiyaçlari ve özgür iradelerinin, gelecekleriyle ilgili tüm tartisma veya atilacak adimlarin merkezinde olmasi gerektigi" vurgulandi.

Israil ordusu dün Humsa el-Favka köyündeki Filistinlilerin evlerini yikmaya baslamisti.

Daha önce 4 kere yikima maruz kalan Humsa el-Favka köyü, Israil'in "askeri atis alani" olarak belirledigi ve 38 bedevi köyünün kismen ya da tamamen bulundugu bölgede yer aliyor. Israil güçlerinin tekrarlayan yikim eylemlerine maruz kalan köy, Kasim 2020'de tamamen yikilmisti.

Birlesmis Milletler Insani Isler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre, Israil güçleri 2021'in basindan 28 Haziran'a kadar isgal altindaki Bati Seria ile Dogu Kudüs'te Filistinlilere ait 403 ev ve yapiyi yikti.

Kaynak: AA