Türk Kizilay Genel Baskani Kinik, Vekaletle Kurban Organizasyonuna Iliskin Bilgi Verdi Açiklamasi

'Kavurma konservelerimiz yaklasik 1 milyon adet olacak. Bu 1 milyon adet 800'er gramlik konservelerimiz ihtiyaç sahibi ailelerimize ulastirilacak' 'Bu yil kurbanlarimiz için yurt içinde ve yurt disinda 1050 Türk lirasi bedel belirlendi'

Türk Kizilay Genel Baskani Kinik, Vekaletle Kurban Organizasyonuna Iliskin Bilgi Verdi Açiklamasi
Türk Kizilay Genel Baskani Kerem Kinik, vekaletle kurban organizasyonu kapsaminda kesilecek kurbanlardan elde edilecek 800'er gramlik 1 milyon konservenin ihtiyaç sahibi ailelere ulastirilacagini bildirdi.

Kinik, vekaletle kesilen kurbanlarin etlerinin konserve haline getirildigi Et ve Süt Kurumu Sincan Kombinasi'ndaki tesiste gazetecilere bilgi verdi.

Türk Kizilayin kurbanlari büyük bir hassasiyetle, Diyanet Isleri Baskanliginin öngördügü ve tavsiye ettigi Islami usullere uygun kestigini belirten Kinik, Et ve Süt Kurumunun ülke genelindeki kombinelerinin büyük bir kisminin kullanildigini söyledi.

Kinik, noter ve din görevlisi huzurunda kesilen kurbanlarin, Tarim ve Orman Bakanligi ile Et ve Süt Kurumunun veteriner hekimlerince kontrol edildigini, Kizilay görevlileri ve gönüllülerinin de bütün süreçleri kayit altina aldigini vurgulayan Kinik, "Bu yil yaklasik 50 bini askin hisse, Et ve Süt Kurumumuzun kombinelerinde kesilecek. Yurt disinda da planladigimiz 100 bin hisse kurban ihtiyaç sahiplerine dagitilacak. Kurban organizasyonunda artik marka haline gelmis bir Kizilay modeli var. Kizilay modeli, kurban paylarinin, Kurban Bayrami süresince sadece kirmizi et ve taze et olarak dagitilmasi seklinde degil, bütün bu organizasyonun yil boyuna yayilacak sekilde yapilmasidir." dedi.

Kinik, sistemin isleyisine iliskin su bilgileri verdi:

"Kurban paylari, konservelere dönüstürülüyor. Kurban paylari kesildikten sonra Et ve Süt Kurumumuzda, etler kemiklerinden ayriliyor ve bütün etler, et sulari ve kemik sulari, vatandasimizin istifadesine sunulacak sekilde degerlendiriliyor. Derisi, sakatatlari, her seyi degerlendiriliyor. Dolayisiyla Et ve Süt Kurumumuzun tecrübeleri ve devletimizin güvencesiyle bu islemi gerçeklestiriyoruz. Etler kavurma firinlarinda pisiriliyor, pisirildikten sonra eti, suyu ve yagi üçe ayriliyor ve 800 gramlik konserveler ya da 4 kiloluk konserveler olarak iki bölümde bunlar tekrar paketleniyor. Yüzde 70 oraninda et, yüzde 20 oraninda et suyu, yüzde 10 oraninda da yagdan olusan adaletli bir dagitimla kurban paylari konserveleniyor ve konserveler daha sonra pastör firinlarinda yaklasik 70 dakika 121 derece isida isitiliyor, içindeki mikroorganizmalar yok ediliyor. Daha sonra gözlem noktalarina aliniyor. Inkübasyon sürecinde herhangi sikinti olmadiysa konservelerimiz 1,5 yillik raf ömrüyle Kizilay subelerimiz araciligiyla bütün ülkenin ihtiyaç sahiplerinin sofralarina ulastiriliyor."

- Vekaletle kurban bedeli 1050 lira

Kinik, büyük tip konservelerin Kizilay asevlerinde ihtiyaç sahipleri için saklandigini belirterek, "Bu yil kurbanlarimiz için yurt içinde ve yurt disinda 1050 Türk lirasi bedel belirlendi." dedi.

Et ve Süt Kurumunun vatandaslarin kurbanda ibadetlerini gerçeklestirmesine aracilik ettigine dikkati çeken Kinik, bu uygulamadan hem yerel besicilerin hem de ihtiyaç sahiplerinin faydalandigini vurguladi.

Kinik, yurt disindaki operasyonlarda, agirlikli olarak afetlerin, savaslarin, yoksullugun, kitligin yasandigi Somali'den Yemen'e, Sudan'dan Afganistan'a, Irak'tan Saraybosna'ya kadar pek çok ülkede ihtiyaç sahibi insanlara ulasmayi hedeflediklerini kaydetti.

Kizilaya kurban vekaletlerinin web sitesi üzerinden kolayca verilebilecegini dile getiren Kinik, söyle konustu:

"Vatandaslarimiz, web sayfasindan kredi kartlari veya web sitesinde gördükleri banka hesap numaralarina havale veya EFT yoluyla kurban hisse bedellerini yatirabilir. Kendi mobil bankacilik uygulamalarindan ya da bir banka subesine gittiklerinde hesap numaralari söylemelerine gerek kalmaksizin yardim bagis online ekranini açtiklarinda Kizilayin yurt içi ya da yurt disi kurban sekmelerini görecekler, buradan dogrudan vekaletlerini verebilirler. Kizilay Mobil Bagis aplikasyon uygulamamizi da cep telefonlarina indirerek, vatandaslarimiz buradan kurban süreçlerini de takip edebilir."

Yurt geneline yayilmis 600'ü askin subeye basvurarak da kurban vekaleti verilebilecegini belirten Kinik, 153 yildir millete ve insanliga hizmet eden Kizilayin ayni titizlikle ve özenle bütün emanetleri kutsal bilerek bu operasyonu yapacagini vurguladi.

Kinik, "Kavurma konservelerimiz yaklasik 1 milyon adet olacak. Bu 1 milyon adet 800'er gramlik konservelerimiz ihtiyaç sahibi ailelerimize ulastirilacak. Kizilayin kurban organizasyonunun gerek yurt içinde gerekse yurt disinda bütün o cografyalarda basarili geçmesini temenni ediyorum." dedi.

Et ve Süt Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Yardimcisi Cemal Çalik da Türk Kizilay ile is birligi yapmaktan mutluluk duyduklarini ifade ederek, "Bagisçilarin içinin çok rahat olmasini istiyoruz. Tüm bagislarin hayirli olmasini temenni ediyorum." diye konustu.

Kaynak: AA