Tekirdag'da Lise Ögrencilerinin Hazirladigi 'Antibakteriyel Önlük' 10 Bin Ögretmene Dagitilacak

Çerkezköy Türk Tekstil Vakfi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Kiroglu: 'Ipligimizi önlük kalitesine göre ürettik. Kendi dokuma tezgahlarimizda dokuduk. Ardindan beyazlatma islemini gerçeklestirerek önlükleri hazirladik'

MESUT KARADUMAN - Tekirdag'da Ar-Ge merkezi seçilen Çerkezköy Türk Tekstil Vakfi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ögrencilerinin ürettigi "antiviral, antibakteriyel, su ve kir itici" özellikli 10 bin önlük ögretmenlere dagitilacak.

Milli Egitim Bakanligi, proje kapsaminda okula yaklasik 1 milyon lira kaynak sagladi. Ögrenciler, ögretmenleri gözetiminde çesitli islemlerden geçirdikleri kumaslardan 10 bin önlük üretti. Üretimi tamamlanan önlükler ögrenciler tarafindan tamamen hazir hale getirildikten sonra il genelindeki ögretmenlere verilecek.

Çerkezköy Ilçe Milli Egitim Müdürü Hüseyin Gümüs, AA muhabirine, meslek liselerinin kente ve ülke ekonomisine katki saglamaya devam ettigini söyledi.

Meslek liselerinin döner sermayeye bagli üretim yaptigini anlatan Gümüs, söyle devam etti:

"Okulumuz Ar-Ge merkezi olmasi dolayisiyla sadece maske degil ayni zamanda maske yapan 3 makine de üretti. Okulumuzda salgin döneminde 1,5 milyon maske yapildi. Ögretmenlerimiz için de su ve kir itici hem de antiviral özellige sahip özel önlük ürettik. Marka, patent ve faydali model çalismalari anlaminda ciddi çalismalar yapiyoruz. Mesleki egitimde okulumuz 2020 yilinda 2 milyon 400 bin lira ciro yapti. Toplamda ilçemizin cirosu 7,5 milyon liraydi."

- "Ipligimizi kendimiz ürettik, dokuma tezgahlarimizda dokuduk"

Okulun müdürü Murat Kiroglu ise Ar-Ge merkezi olarak Bakanliga her yil 2 proje sunduklarini dile getirdi.

Projelerden birinin ögretmenlere yönelik önlük üretimiyle ilgili oldugunu belirten Kiroglu, "Bu önlügümüzün özelligi antiviral, antibakteriyel, su ve kir itici olmasi. Su itici özelligi saglamamizin sebebi, ögretmenlerimizin üzerlerine herhangi bir sey siçradiginda, bunun akip gittigini veya üzerlerine bulasmadigini görerek psikolojik anlamda huzurlu olmalarini saglamak." diye konustu.

Tekstil okulu olduklari için ipligi de ögrencilerin ürettigini vurgulayan Kiroglu, sunlari kaydetti:

"Ipligimizi önlük kalitesine göre ürettik. Kendi dokuma tezgahlarimizda dokuduk. Ardindan beyazlatma islemini gerçeklestirerek önlükleri hazirladik. Önlüklerimiz tamamlandi. Ögrencilerimiz hazir hale getirecek ve Tekirdag'daki tüm ögretmenlerimize ulastiracagiz. Ayni zamanda itfaiyecilere yanmaz kiyafet yapabiliriz. Bu gibi çalismalarimizi artirarak sürdürmek istiyoruz."

Ögrencilerden Emre Yirtar da egitim alip tecrübe kazandiklari okulda ögretmenleri için özel önlükler üretmenin mutlulugunu yasadiklarini dile getirdi.

Milli Egitim Bakanligi, mesleki egitimde üretim kapasitesini fikri mülkiyete yönlendirmek için 21 ilde 45 Ar-Ge merkezi kurmus ve patent, faydali model, marka ve tasarim çalismalarina agirlik verilmeye baslanmisti.

Bu kapsamda Tekirdag'da Çerkezköy Türk Tekstil Vakfi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tekstil alaninda Ar-Ge merkezi seçilmisti.
Kaynak: AA