TBMM Kadina Yönelik Siddetin Arastirilmasi Komisyonu Toplandi

TOBB Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Nurten Öztürk: 'Kadin erkek esitligi saglanmadan kadina yönelik siddetle mücadelede basarili olunamaz'.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Kadin Girisimciler Kurulu Baskani Nurten Öztürk, kadin ile erkek arasinda esitlik saglanmadan kadina yönelik siddetle mücadelede basarili olunamayacagini söyledi.

TBMM Kadina Yönelik Siddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Arastirilarak Alinmasi Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amaciyla Kurulan Meclis Arastirma Komisyonu, AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalik baskanliginda toplandi.

Öztürk, kadina yönelik siddetin, kadinlarin yasam, saglik, beslenme, egitim, toplumsal ve ekonomik yasama katilim gibi temel insan haklarini ve özgürlüklerini ihlal eden önemli bir toplumsal sorun oldugunu belirtti.

Dünya Ekonomik Forumunun Küresel Cinsiyet Esitsizligi raporuna göre Türkiye'nin, 2020 yilina göre 3 sira geriledigini, 156 ülke arasinda 133'üncü sirada yer aldigini anlatan Öztürk, ayni raporda Kovid-19 salgini öncesi cinsiyet esitsizliginin 100 yil içinde son bulmasinin beklendigini, ancak bunun salginin kadinlar üzerindeki negatif etkisiyle 135,6 yila çiktigini ifade etti.

Kadin erkek esitligine ulasim süresinin 36 yil daha uzamasinin bir neslin daha cinsiyet esitligi olan bir dünya göremeyecegi anlamina geldiginin altini çizen Öztürk, "Kadina yönelik siddetin çok çesitli nedenleri var. Bu nedenlerden öncelikli olarak gördüklerimiz; ekonomik esitsizlikler, toplumsal cinsiyet esitsizligi, esitsizligi körükleyen politikalar, zayif ekonomik güvence aglari, yasalarin uygulanmasindaki yetersizlikler, siddeti pekistiren kültürel normlar, yoksulluk, issizlik, psikolojik bozukluklar ve toplumsal travmalar, dogustan itibaren egosu sisirilmis kendine güvensiz korkak erkekler..." diye konustu.

Öztürk, ülkelerin gelismislik düzeyini gösteren en önemli parametreler arasinda kadin haklarina ve cinsiyet esitligine verilen deger ile bu yönde atilan adimlarin bulunduguna dikkati çekerek, ekonomik kalkinmanin temel taslarindan toplumsal cinsiyet esitliginin sadece ülkelerin degil, küresel ekonominin de iyilestirilmesi için atilmasi gereken ilk adim oldugunu aktardi.

"Doguranin, dokuyanin, üretenin, yaratan ve koruyanin kadin oldugunu görüyoruz, buna ragmen tek kanatla uçuyoruz" diyen Öztürk, söyle devam etti:

"Bu nedeni olumluya çevirmek hepimizin elindedir. Problemin engellenmesi için toplumsal kurumlar mutlaka is birligi içinde çalismalidir. Her seyden önce milli politikalar gereklidir ve konunun devletin her kademesi tarafindan sahiplenilmesi son derece önemlidir. Kadin erkek esitligi saglanmadan kadina yönelik siddetle mücadelede basarili olunamaz. Cinsiyet ayrimciligini engellemeye yönelik gerekli yasal düzenlemeler yapilmali, ayrimciligi caydirici birtakim tedbirler alinmalidir. Su an devlet ve kurumlarda bazi mevzuat var ama yeterli zorlayiciligi olmadigini düsünüyoruz. Degisime önce kendimizden baslamali, dilimize yerlesen kaliplardan, bilinçaltimiza yerlesen ön yargilardan kurtulmali, kadin ve kiz çocuklarini güçlendirmek, egitmek için hep birlikte çalismaliyiz."

- "TBMM'de kadin temsil oranini yüzde 18,1'e çikarmis bir irade var"

Komisyon Baskani Çalik, Öztürk'ün, "Degisime önce kendimizden baslamaliyiz." sözünün dogru oldugunu dile getirerek, kadin temsilinin güçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.

TOBB'un 21 üyeli yönetim kurulunda, 30 ilin ticaret ve sanayi konseyinde, 17 üyeli ticaret adalari konseyinde, 5 üyeli hesap inceleme komisyonunda ve asagi dogru inildiginde hiçbir komisyonda kadin üyenin bulunmadigina isaret eden Çalik, sunlari kaydetti:

"Yüzde 90 oraninda kadin temsilinin olmadigi bir TOBB var karsimizda. Sizi çok güçlü bir kadin olarak görüyorum. Bu konuda 'hepimiz kendimizden baslamaliyiz.' dedigimizde siyasi parti olarak kadin temsil oranlarini üretim kademelerinde yüzde 30'un altina düsürmedik. MKYK'de de illerimizdeki teskilatlarimizda da kadin temsili bizim için çok önemli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'de seçme ve seçilme hakkina sahip olmamiza vesile olmasindan sonra TBMM'de 4,1'lik kadin temsil oranini yüzde 18,1'e çikarmis bir irade var. Bu konuda is dünyasinda kadinlarimiza haksizlik yapildigini düsünüyorum. TOBB'un gücünü biliyorum, küresel cinsiyet esitsizligindeki 133'üncü siradaki yerimizde TOBB'un etkisini unutmamak lazim. Kadin erkek firsat esitliginin yakalanmasi gerektigini düsünüyorum. Ben kadinla önce kadinlarin esitlenmesi gerektigini düsünüyorum. Siyasi irade olarak, Gazi Meclis olarak biz bunun için mücadele ediyoruz. Bu konuda is dünyasinin da bu mücadeleye ortak olmasi bizi çok mutlu eder."

Kaynak: AA