Restorasyon Çalismalari Tamamlanan Sümela'ya Ziyaretçi Akini

Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altindere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastiri’na restorasyon çalismalarinin tamamlanmasinin ardindan ziyaretçi akini yasaniyor. Restorasyon çalismalari nedeniyle ziyarete kapali olmasina ragmen bu yilin ilk 6 ayinda 10 bin 500 kadar kisinin görmeye geldigi Sümela’yi son 1 haftada yaklasik 10 bin kisi ziyaret etti.

Restorasyon Çalismalari Tamamlanan Sümela'ya Ziyaretçi Akini
22 Eylül 2015 tarihinde restorasyon çalismalari nedeniyle ziyarete kapatilan Sümela Manastiri’nda kaya güçlendirme ve restorasyon çalismalari 2016 yili subat ayinda baslamisti. 24 endüstriyel dagci ve 5 mühendisin bulundugun ekip ile baslayan restorasyon çalismalarinda çelik halat çekme ve sabitlendirme çalismalari yapildi. Büyük boyutlardaki kaya parçalarinin stabilizasyonunun saglanmasi ve sabitlenmesinin gerçeklestirildigi restorasyon çalismalarinda en iyi ve uzun süreli güvenlik seviyesine ulastirilmasi için kaya tutucu bariyerler insa edildi. Manastir için büyük tehlike olusturan 10 bin tonluk kaya 16 metrelik demir ile birlestirilerek sabitlenirken, Sümela Manastiri’nda bulundugu yamaca yüksek dayanimli çelik tel aglar serildi. Bir bölümü 25 Mayis 2019 tarihinde ziyarete açilan manastirin yüzde 90’lik kisminin tamamlanmasiyla 1 Temmuz’da Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy’un katilimi ile tamamen ziyarete açildi.

Tehlikelerden uzaklastirildi

Restorasyon çalismalarinin büyük bir bölümünün tamamlanmasiyla 2000 yilinda UNESCO Dünya Kültür Miras Geçici Listesi’ne alinan Sümela Manastiri’nin UNESCO’da Kalici Miras Listesi’ne girmesi için gerekli çalismalari baslatilacak. Restorasyon çalismalarinin devam ettigi 6 yil boyunca kapali olmasina ragmen binlerce yerli ve yabanci turistin ziyaret ettigi manastirda risk tasiyan bin 100 tondan fazla kaya çekildi. 1 Temmuz itibariyle ziyaretçilere kapilarini açan Sümela Manastiri’nda 17 bin metrekarelik kaya bölümünde koruma alani olusturuldu. 600 metrekarelik bariyer çalismasinin da yapildigi manastir bu sayede tehlikelerden uzaklastirildi. Inanç turizmin önemli merkezlerinden biri olan Sümela’da 6 yil süren restorasyonun bedeli ise yaklasik 57 milyon TL oldu.

Sakli mekanlar gün yüzüne çikarildi

Sümela Manastiri’nda 6 yil süren restorasyon sirasinda sakli mekanlar gün yüzüne çikarildi. Manastir tarihinde ilk kez kesis ve ögrenci odalari, sapeller, çan kulesi, çilehane, misafirhane ve mahzenler ziyarete açilmis oldu. 6 yil boyunca titiz bir çalismanin yürütüldügü manastirda tahrip olan freksler için uzman ekipler tarafindan özel çalisma yapildi. Kayalardan sizan yüzey sulari nedeniyle tahrip olan freksler için analiz yapilarak, su yollari degistirildi. Restoratör ve kimyagerlerden olusan ekip tarafindan özellikle en fazla freksin bulundugu Ana Kaya Kilisesi’ne yogunlasildi. Magara kilisesinin içerisinde yogusma olmamasi için pencerelere cam yerine tel aglar yapildi. Bu sayede hava sirkülasyonun saglanacagi magara kilisesinde freksler korunmus olacak.

6 aydaki turist sayisina 1 haftada ulasti

1 Temmuz’da ziyarete açilmasinin ardindan yurt içi ve yurt disindan çok sayida yerli ve yabanci turist tarihi manastiri ziyarete gelirken, turist hareketliligi dikkat çekiyor. Restorasyon çalismalari nedeniyle ziyarete kapali olmasina ragmen bu yilin ilk 6 ayinda 10 bin 500 kadar kisinin görmeye geldigi Sümela’yi son 1 haftada yaklasik 10 bin kisi ziyaret etti. 6 aydaki turist rakamina bir haftada ulasilirken, turistler manastira girebilmek için uzun kuyruklar olusturdu. Turistlerin büyük çogunlugu restorasyon çalismalarini begendiklerini söyledi.



Düzce’den Dogu Karadeniz Bölgesi’ne gezmeye gelen Senol Basoglu yaptigi açiklamada “Düzce’den bölgeyi gezmeye geldik. Sümela Manastiri’ni da görmek istedik. Gayet güzel olmus begendik” derken, 3. kez manastiri ziyarete gelen Çetin Yilmaz ise “3. kez geliyorum. Daha önce geldiklerimde bir açik bir kapali oluyordu. Simdi restorasyon çalismalari sirasinda gezebiliyoruz. Yapilan çalismalar gayet güzel olmus, yeni ziyaret edebilecegimiz bölümler olusturulmus” ifadelerini kullandi.

Ayla Nuhoglu ise ”5 yil önce gelmistim. Eski hali bana göre daha dogaldi. Eski hali benim için daha güzeldi” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA