Macaristan Basbakani Orban Açiklamasi 'Yakin Zamanda Yeniden Kitlesel Göç Sorunuyla Karsi Karsiya Kalacagiz'

Macaristan Basbakani Viktor Orban, Avrupa'nin yakin zamanda yeniden kitlesel göç sorunuyla karsi karsiya kalacagini söyledi.

Disisleri ve Dis Ticaret Bakani Peter Szijjarto ile Sirbistan'in baskenti Belgrad'da temaslarda bulunan Orban, Sirbistan Cumhurbaskani Aleksandar Vucic ile bir araya geldi.

Görüsmenin ardindan düzenlenen ortak basin toplantisinda açiklamada bulunan Orban, Orta Avrupa ülkelerinin kisa vadeli çikarlarinin, uzun vadeli çikarlarindan daha önemsiz oldugunu anlamasi gerektiginin altini çizerek, "Ülkelerin birbirlerine yardim etmesi gerekiyor. Zira rüzgarin yönü degisebilir, komsu ülkenin yardimina ihtiyaç duyulabilir. Orta Avrupa ülkeleri bunu anlamazsa istikrardan söz edilemez." seklinde konustu.

Orban, Sirbistan'in son yedi yildir büyük gelisim gösterdigini belirterek, "Sirbistan, bu bölgede istikrar için kilit rol oynuyor." degerlendirmesinde bulundu.

Küresel bir sorun olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelenin basarili bir sekilde devam ettigini animsatan Orban, "Yakin zamanda yine hepimizin yakindan bildigi kitlesel göç sorunuyla karsi karsiya kalacagiz. Mesela son günlerde yüzlerce insan Afganistan'i terk ediyor. Sorunsuz bir sekilde Türkiye'ye geliyorlar. Oradan Balkanlar'a geçiyorlar. Bati Balkanlar'da güvenlik sorunu yasanirsa Macaristan da güvenli sayilmaz." ifadelerini kullandi.

Vucic ise iki ülke arasindaki iliskilerin tarihin en iyi seviyesinde seyrettigini animsatarak, "Szijjarto, Sirbistan'in bir an önce AB üyesi olmasi gerektigini her firsatta belirtmistir. Bu davranisiyla Sirbistan devlet nisanini hak etmistir." dedi.

Macaristan ile Sirbistan arasindaki ticaret hacminin bu yil 2 milyar avroyu geçmesini hedeflediklerini kaydeden Vucic, "Macar firmalari, Sirbistan'da geçen yil 16 önemli yatirim gerçeklestirmistir. Bu da Macaristan'in Sirbistan'la dostane iliskilerini muhafaza etmeye çalistiginin göstergelerinden biridir." diye konustu.

Macaristan'in, Bati Balkan bölgesinde istikrar saglayici bir rol üstlendigini animsatan Vucic, "Macaristan'a Sirbistan'in AB üyeligine verdigi destekten dolayi tesekkür ediyorum. Bu yolda Sirbistan'i destekledigini belirten çok ülke var, ancak bunu sizin gibi açik ve cesur bir sekilde yapanlarin ve elestirilerin hedefi olmayi göze alanlarin sayisi az. " ifadelerini kullandi.

Vucic, Güneydogu Avrupa ile Bati ve Orta Avrupa'nin ulasim altyapisi açisindan önem teskil eden Belgrad-Budapeste Demiryolu Projesi'nin hizlandirilmasi için her iki tarafin da elinden geleni yaptigini aktardi.

Sirp lider, ülkesinin yalnizca Macaristan ile degil, diger Visegrad Grubu ülkeleriyle de iliskilerini gelistirmeye devam edecegini sözlerine ekledi.

Kendisine takdim edilen devlet nisanini tasimanin gurur verici oldugunu belirten Macar Bakan Szijjarto ise "AB, Bati Balkan ülkeleri olmadan eksik kalacaktir." dedi.

Kaynak: AA