Küresel Projelere Mühendislik Destegi Türkiye'den

Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekipleri, gelistirdikleri yeniliklerle küresel projelere mühendislik çözümleri sunuyor. Söz konusu Ar-Ge merkezleri son dönemde, Brezilya’daki Mercedes-Benz fabrikasindaki mevcut ürün yelpazesine ek olarak Güney Amerika pazarina özel araçlar için de çalismalar yürüttü.

Küresel Projelere Mühendislik Destegi Türkiye'den
Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekipleri, AR-GE ve inovasyon çalismalarina devam ediyor. Mercedes-Benz Türk’ün Istanbul’daki AR-GE Merkezi ve Aksaray Kamyon Fabrikasi bünyesinde faaliyete alinan Aksaray AR-GE Merkezi’nde yürütülen AR-GE projeleriyle global basarilara imza atiliyor.

Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Direktörü Tuba Cagaloglu Mai, konu hakkinda su bilgileri verdi: “Istanbul AR-GE Merkezimiz kamyonlar için genel araç konsepti, mekatronik, sasi, kabin ve hesaplamalari gerçeklestiriyor. Kamyon ürün grubu özelinde üstlendigimiz küresel ek sorumluluklarimiz sebebiyle; 2018 yilinda 8,4 milyon avroluk yatirim ile Aksaray Kamyon Fabrikamiz bünyesinde faaliyete alinan Aksaray AR-GE Merkezimiz ise tüm dünyadaki Mercedes-Benz kamyonlarinin tek yol testi onay merci konumunda olmayi sürdürüyor. Ana sirketimiz Daimler AG’nin global agi içerisinde çok önemli bir konuma sahip olan Istanbul AR-GE Merkezimiz ve Aksaray AR-GE Merkezimiz çok çesitli alanlarda yetkinliklere sahip. Üstlendigimiz sorumluluklarimiza ek olarak gelistirdigimiz çözümler ve yenilikler sayesinde Mercedes-Benz yildizli kamyonlarin gelecegini Türkiye’den belirlerken, gerçeklestirdigimiz mühendislik ihracatlari sayesinde hem ülkemizin hem de Aksaray’in konumunu da kuvvetlendiriyoruz.”

Yapilan sirket açiklamasinda göre söz konusu Ar-Ge ekibi, bünyesinde barindirdigi küresel yetkinlik merkezleriyle Mercedes-Benz’in Brezilya’da yürüttügü önemli projede etkin bir rol oynuyor.

Mercedes-Benz, Brezilya’daki fabrikasinda mevcut ürün yelpazesine ek olarak Güney Amerika pazarina özel araçlar da üretiyor. Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi bu özel proje kapsaminda Güney Amerika pazarinin ihtiyaçlarina uygun ürünleri tasarlayip, çözümler gelistirip, dogrulanmasinda çok önemli çalismalara imza atiyor.

Brezilya’daki yerli tedarikçilerin ön planda oldugu bu projede Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE ekibi uzun yillara dayanan tecrübesiyle yan sanayinin de gelisimine ciddi oranda katki sagliyor.

Euro VI-E emisyon normu için küresel çözüm

Ar-Ge ekibinin global proje yönetimini sürdürdügü Euro VI-E normuna uygun, kamyon gelistirme faaliyetlerinde sona gelindi. Egzoz ve karbondioksit salimi hakkindaki yasal düzenlemeleri karsilayan ve ticari araç segmentinde çevreye daha duyarli ürünler ortaya çikartmayi hedefleyen Ar-Ge ekibi, teknolojinin son imkanlarini kullanip yeni nesil katalizörlere bagli yan kapsamlar gelistirdi. Gelistirilen bu çözümler, küresel pazarlara da hizmet edecek.

2021 yilinin üçüncü çeyreginde üretilip globalde piyasaya sürülmesi planlanan ve Euro VI-E normuna uygun kamyonlari gelistiren Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Merkezi, bilgi birikiminin yani sira gerek güçlü teknolojik altyapisi, gerekse tecrübeli mühendislik kadrosu ile yakin gelecekte de kendini üst düzey projelere hazirlamaya devam edecek.

Aktif güvenlik paketi sayesinde güvenli yolculuklar

Gelistirme ve test çalismalari yürütülen bir diger önemli proje ise ‘Aktif Güvenlik Paketi’. Bu paket kapsaminda 2024 yilinda devreye alinacak olan aktif güvenlik sistemleriyle tüm kamyon ve otobüsler, sürücü ve yayalara daha güvenli sürüs deneyimi saglayacak. Genel güvenlik düzenlemesi ile akilli hiz ve serit takibi, kör nokta bilgilendirme sistemi, hareketli yaya bilgilendirme sistemi gibi toplamda 7 aktif güvenlik sistemi, Daimler bünyesindeki kamyon ve otobüs modellerine entegre edilecek.

Her araç için “Dijital Ikiz”

Mercedes-Benz Türk Kamyon ve Otobüs AR-GE Merkezleri’nde dijitallesme stratejileri kapsaminda, tüm Daimler lokasyonlarinda (Almanya, Türkiye, Brezilya, Çin) gelistirme ve test çalismalari yapilan her aracin sanal ortamda birebir 3D dijital modeli yani “Dijital Ikiz”i olusturuluyor.

Araçlarin tasarim ve konsept çalismalarinin baslangicindan, hayata geçis evresine kadar yapilan tüm mühendislik çalismalari ve kontrolleri öncelikli olarak olusturulan bu “Dijital Ikiz” modeller üzerinden yapiliyor. Bu sayede prototip sürecinde karsilasilmasi mümkün olan problemlerin önceden fark edilmesine, çözümlenmesine ve dogrulanmasina olanak saglanabiliyor.

Ayrica araçlarin ömrü boyunca olusabilecek kullanim etkilerini analiz etmek için yapilacak fiziki test asamasindan öncesi, olusturulan bu “Dijital Ikiz” modeller ile ayni sartlar altinda simule edilip hesaplanarak, sonraki asamalarda yapilacak fiziki test maliyetlerinin de azaltilmasinda rol oynuyor.

Araç Üstü Tartim Sistemleri için yeni sensör teknolojileri hayata geçiriliyor

Araç Üstü Tartim Sistemleri; Avrupa Birligi üye devletlerine, asiri yüklenmis araçlar veya araç kombinasyonlarinin tespiti için sunulmus bir sistem. Bu sistem sayesinde araç ile kablosuz iletisim kurulabiliyor, araçlarin toplam yükü, fiziki tartim yapilmaksizin tespit edilebiliyor ve kanuni müsaade edilen yüklemeleri asip asmadigi kolaylikla kontrol edilebiliyor.

Iki asamada hayata geçirilecek olan Araç Üstü Tartim Sistemleri’nin ilk asamasi Mercedes-Benz Türk Kamyon Mekatronik ekibi öncülügünde gelistirilmis olup, öncelikli olarak Avrupa pazarina satilan araçlarda devreye alindi. Bu proje çerçevesinde birçok araç üzeri agirlik ölçüm metodu gelistirildi ve patentlendi. Ikinci asama çalismalari kapsaminda, araç ve römork arasinda kablosuz güvenli iletisimi gerçeklestirecek olan yeni kontrol ünitesi, makas süspansiyonlu araçlarin aks kütlesini ölçebilecek yeni sensor teknolojileri AR-GE ekibi tarafindan gelistirilmeye devam ediliyor.

Bu sistem vasitasiyla araç kullanicilari, araçlarini daha düzgün, yasal sinirlar içerisinde kantar olmaksizin yükleyebilecek, asiri yüklemeden kaynakli kalite problemlerinin önüne geçebilecek ve cezai isleme maruz kalmaktan da kurtulmus olacaklar.

Sürüs konforuna Ar-Ge ekibinden katki

Mercedes-Benz Türk Kamyon AR-GE Merkezi, sürücünün ve yolcunun hayatini kolaylastiran tüm teknolojik gelismelerin yaninda, sürüs konforunu da artirmak için çalismalarina devam ediyor. Ar-Ge ekibi, Almanya’daki hesaplama ve test ekipleri ile birlikte kamyonlarin akustik konforunu daha da iyilestirecek kapsamli bir yalitim konsepti gelistiriyor.

Yapilan akustik analizlerde, kabin içinde iç gürültü seviyesini arttiran tüm öncül etmenler degerlendiriliyor. Bu etmenler içerisinde özellikle kabin disindan gelen ve kabin içine emilen dis gürültü, motor bölgesi ses seviyesi ve karoserinin dinamik sartlardaki akustik titresimleri, ölçüm ve simülasyon yapilarak analiz ediliyor. Sürüs anindaki farkli frekans araliklarinda ses ve gürültü kaynaklari lokal olarak tespit ediliyor ve sonrasinda, ihtiyaç duyulan yalitim konsepti, gürültü tipine uygun olarak seçilip yapisal olarak çalisiliyor. Çalisma sonucunda kabin içindeki konusmalarin anlasilirligini ifade eden “Duyum Indisi” ve desibel olarak ifade edilen “Ses Basinç Seviyesi” degerlerinde tüm frekanslarda fark edilir bir iyilestirme saglanmasi hedefleniyor.
Kaynak: İHA