Kazakistan'daki Astana Görüsmeleri'nde 'Suriye'de Isbirligine Devam' Vurgusu

Kazakistan’in baskenti Nur Sultan’daki Suriye konulu 16. Astana Görüsmeleri sonrasi Türkiye, Rusya ve Iran tarafindan yapilan ortak açiklamada, Suriye ihtilafina askeri çözüm getirilemeyecegi belirtilerek, bu ihtilafin Suriyelilerin öncülügünde uygulanabilir ve sürdürülebilir bir siyasi süreç yoluyla bitirilmesi taahhüdü ortaya kondu.

Kazakistan'daki Astana Görüsmeleri'nde 'Suriye'de Isbirligine Devam' Vurgusu
Kazakistan’in baskenti Nur Sultan’da garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve Iran’in yani sira Suriye hükümeti ve muhalefetinden delegasyonlarin katilimiyla dün baslayan Suriye konulu 16. Astana Görüsmeleri’nin ana oturumu bugün gerçeklestirildi.

Oturumun ardindan Türkiye, Rusya ve Iran ortak açiklama yapti. Açiklamada, Suriye’nin kuzeydogusundaki gayrimesru özyönetim girisimleri de dahil olmak üzere terörle mücadele kisvesi altinda gerçeklestirilen her türlü girisimin reddedildigi belirtildi. Komsu ülkelerin milli güvenligine zarar verecek ayrilikçi eylemlere karsi birlikte çalismaya devam etmenin önemine vurgu yapildi. Açiklamada ayrica, Idlib’teki durumun ayrintili olarak incelendigi, bölgede sükunetin saglanmasi için yapilan anlasmalara tümüyle uyulmasi gerektigi ifade edildi. Suriye ihtilafina askeri çözüm getirilemeyecegi kaydedilen açiklamada, bu ihtilafin Suriyelilerin öncülügünde uygulanabilir ve sürdürülebilir bir siyasi süreç yoluyla bitirilmesi taahhüdü ortaya kondu.

Açiklamada ayrica, Anayasa Komitesi Yazim Komisyonu’nun 6’nci turunun erken bir tarihte Isviçre’nin Cenevre kentinde gerçeklestirilmesi gerektigi dile getirilerek, Suriye’deki insani durum ve Covid-19 salgini nedeniyle derin endise duyuldugu tekrarlandi. Salgin döneminde uluslararasi hukuka aykiri tüm tek tarafli yaptirimlar reddedilirken, ayrimcilik ve siyasilestirme olmaksizin ülke genelinde tüm Suriyelilere insani yardimi artirmak gerektigi belirtildi. Birlesmis Milletler’e (BM) Suriye’ye yapilan yardimlari artirma çagrisi yapildi. Mültecilerin ve yerinden edilenlerin gönüllü olarak ve güvenli bir sekilde Suriye’deki evlerine dönmelerinin kolaylastirilmasi gerektigi vurgulanarak, söz konusu kisilere destek saglanmasi için uluslararasi topluma çagrida bulunuldu.

Öte yandan bir sonraki Astana toplantisinin salgin göz önünde bulundurularak bu yilin sonlarina dogru baskent Nur-Sultan’da gerçeklestirilmesi karari alindi.

“Suriye hükümeti ve muhalefeti arasindaki güven seviyesi uzlasma için yeterli degil”

Rusya’nin Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev de yaptigi açiklamada, Suriye muhalefeti ile hükümet arasindaki güven seviyesinin herhangi bir uzlasmaya ulasmak için yeterli olmadigini söyledi.

Lavrentyev, Rus heyetin bugün Suriye muhalefeti ile görüsmeyi planladigini öne sürdü.
Kaynak: İHA