Kanada'da, Yatili Okul Skandali Nedeniyle Katolik Kilisesine Yönelik Öfke Artmaya Devam Ediyor

Kanada’da Katolik kilise tarafindan yönetilen okullarda bulunan kayit disi çocuk mezarlari nedeniyle kiliseye yönelik öfke artmaya devam ediyor.

CTV NEWS’in haberine göre, yatili okul skandali nedeniyle özür dilemeyi reddeden kiliseye karsi duyulan öfke, kilisenin Katolik takipçileri arasinda da artiyor.

Kiliseye gösterilen tepkilere ragmen herhangi bir özür dilenmemesi üzerine bazi takipçiler kiliseyi terk etti.

Takipçilerden bazilari Katolik kilisesini özür dilemeye davet ederken; bazilari dini liderler tarafindan göz yumulan bu vahsete sessiz kalamayacaklarini ifade ederek kiliseyle iliskilerini sonlandirma karari aldi.

Yazar Bernadette Hardaker, kilisenin yerli haklari da dahil birçok meseledeki durusuyla ilgili kendi içinde mücadele ettigini ama artik dayanamayacagi bir noktaya gelerek kiliseden ayrildigini açikladi.

Kendini artik "eski bir Katolik" olarak tanimlayan Hardaker, sorumluluk almak yerine kaçan bir kurumu destekledigi için utandigini ifade etti.

Katolik kilisenin tutumunu "iki yüzlülükten ve ahlaki iflastan daha fazlasi" olarak tanimlayan Hardaker, yasananlari "en ölümcül türden bir günah" olarak nitelendirdi.

Hardaker, "Yasananlari umursamadan bütün hayatiniz boyunca böyle bir organizasyonun parçasi olamazsiniz." ifadesini kullandi.

Yerli halklara karsi islenen insanlik suçu nedeniyle resmi bir özür dilemekten kaçinan Katolik kilise, artan öfkenin odaginda bulunuyor.

- Kanada'daki yatili kilise okullari

Ilki 1840'ta Katolik Kilisesince Kanada hükümeti adina açilan ve sonuncusu 1997'de kapatilan yatili kilise okullari, 150 binden fazla yerli çocugun ailelerinden zorla koparilarak alikonuldugu yerler olarak tarihe geçti.

Beyaz çogunlugun hakim oldugu topluluklara entegre edilmek için zorla ailelerinden ve kültürlerinden uzaklastirilan çocuklarin büyük kisminin kötü muameleye maruz kaldigi, açlik ve sogugun yani sira cinsel ve fiziksel tacize ugradigi, hatta bazi çocuklar üzerinde tibbi deneyler yapildiginin belirlendigi öne sürüldü.

Yatili kilise okullarinda yasanan trajedinin tüm boyutlariyla ortaya çikarilmasi için 2008’de Kanada’da Hakikat ve Uzlasma Komisyonu kuruldu.

Hayattaki magdurlarin 6 bininden fazlasini dinleyen Komisyon, çalismalarini 2015'te tamamladi ve yasananlari "kültürel soykirim" olarak tanimlayarak 4 bin sayfalik rapor yayimladi.

Bazi kaynaklarda, kilise okullarinda kalirken ölen çocuklarin sayisi 4 bin 200 olarak verilirken; Komisyon raporunda, ölümlerin kilise yönetimlerince belgelenmemesi nedeniyle bu sayinin 5 bin 995 oldugu kaydedildi.

Kaynak: AA