Günes Yaniginda Bu Belirtilere Dikkat

Dermatoloji (Cildiye) Uzmani Dr. Hüseyin Basar, günes yaniklarinda deride yanik, kirmizilik, batma, yanma ve ciltte içi su dolu kabarciklar görülmesi durumunda en kisa zamanda doktora gidilmesi ve tedaviye baslanmasi uyarisinda bulundu.

Günes Yaniginda Bu Belirtilere Dikkat


Kanserojen etkisi var

Günesin yakici etkisini gösterdigi yaz günlerinde günes yanigi konusunda uyarilarda bulunan Büyük Anadolu Hastaneleri Cildiye Uzmani Dr. Hüseyin Basar, "Günes yanigi cildin yogun günes isigina maruz kalmasi ile meydana gelen ve aniden ortaya çikan bir deri iltihaplanmasidir. Buna sebep olan günes spektrumu içindeki Ultraviyole-B (UV-B) isinlaridir. Günesin yanigi ile birlikte kanserojen etki yapmasi da çok yüksektir. Bilinçsizce güneste kalan çocuklarda ilerleyen yaslarda, agir kanser tümörlerinin gelisme riskinin çok fazla oldugu da bilimsel çalismalarla da ortaya konulmustur. Günes gözlügü kullanmak açik renkli kiyafetler giymek çok önemli. Gün içinde 10.00’dan 16.00’ya kadar olan saatler arasinda direk günesin altinda çok uzun süre kalmamak gerekiyor. Hareketsiz olarak 30 dakikadan fazla güneslenmemelidir. Bu saatlerin disinda sabahin erken saatleri ve 16.00’dan sonra günes batimina kadar olan zamanlarda güneste kalmak daha faydali olacaktir” dedi.



Günes koruyuculari

Günes koruyuculari hakkinda bilgi veren Basar, “Günes yanigi derideki yakici etkidir. Bu birinci derecede oldugunda kizariklik seklinde olur. Ikinci derece de kabarciklar seklinde olur. Daha uzun süre kalindiginda bildiginiz suyla yanmis seklinde olabilir. Günes koruyucusuz günesin altinda uyumak, güneslenmek bile çok tehlikelidir. Günes koruyucularinin da yüz de yüz günesten korur diye bir durum da yoktur. Koruyucu da sürseniz mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor. Özellikle 4-5 saat duran kisilerde günes yanigi mutlaka görülür. Bu kisilerde tansiyon ve ek hastaligi olan varsa hayati tehlike bile olusturabilir” diye konustu.



Bu belirtilere dikkat

Deride kirmizilik, yanma, batma, yanik ve ciltte içi su dolu kabarciklar görülmesi durumunda en kisa zamanda doktora gidilmesi ve tedaviye baslanmasi gerektigini ifade eden Uzm. Dr. Hüseyin Basar,

Açiklamasini söyle tamamladi: “Hastanin yanik derecesine göre tedaviler uygulanmaktadir. Birinci derece yaniklarda hastaya rahatlatici tedaviler uygulanmaktadir. Ikinci derece de su toplanmalari gibi iyilestirici olarak farkli tedavi yöntemleri uygulanmaktadir. Burada rahatlatici krem ve ilaçlar kullanilmaktadir. Vücutta iz kalmamasi için kisinin tedavi yöntemlerine geç kalmamasi önemlidir.”
Kaynak: İHA