Eski Danistay Üyelerinin Yüce Divan'da Yargilandigi Davada Karar Açiklandi

FETÖ yöneticiligi ve üyeligi suçlarindan hapis cezasi alan eski Danistay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektas ve Bülent Olcay'in, 'görevi kötüye kullanma' suçundan Yüce Divan sifatiyla Anayasa Mahkemesinde yargilandigi davada, üç sanigin da 'atili suçun unsurlari olusmadigindan' beraatlerine hükmedildi.

Fetullahçi Terör Örgütü (FETÖ) yöneticiligi ve üyeligi suçlarindan hapis cezasi alan eski Danistay üyeleri Galip Tuncay Tutar, Vahit Bektas ve Bülent Olcay'in, "görevi kötüye kullanma" suçundan Yüce Divan sifatiyla Anayasa Mahkemesinde yargilandigi davada, üç sanigin da "atili suçun unsurlari olusmadigindan" beraatlerine hükmedildi.

Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan'in baskanlik ettigi durusmada, baska suçtan tutuklu saniklar Olcay ve Tutar ile bulunduklari cezaevinden videokonferans yöntemiyle baglanti kuruldu, sanik Bektas, durusma salonunda hazir bulundu.

Durusmada, sanik Olcay'in esasa iliskin mütalaada yer alan kendisi hakkindaki bazi degerlendirmeler hakkinda delil toplanmasi yönünde talepte bulundugu açiklandi.

Talebe iliskin ara karar kuran Yüksek Mahkeme, sanigin talebinin yargilama konusuyla ilgili olmamasi nedeniyle reddine karar verdi.

Son sözleri sorulan saniklardan Tutar, önceki celse yaptigi savunmasini tekrarladigini belirterek beraatine karar verilmesini istedi.

Saniklar Olcay ve Bektas da beraat talebinde bulundu.

- Hüküm

Saniklarin son sözlerinin alinmasinin ardindan Anayasa Mahkemesi Baskani Zühtü Arslan, hükmü açikladi.

Buna göre, Bektas, hakim adayligi sirasinda meslekten ihraç edilen Gülay Tezcan davasi, Adapazari Seker Fabrikasi davasi ve Kimse Yok Mu Dernegi davasi yönünden "görevi kötüye kullanma" suçunun unsurlari olusmadigindan beraat etti.

Yüksek Mahkeme, görevi kötüye kullanma suçundan saniklar Olcay ve Tutar hakkinda da atili suçun unsurlari olusmadigina hükmederek beraatlerine karar verdi.

Bu kararla, Anayasa Mahkemesi, Yüce Divan sifatiyla 9 yil sonra bir davada hüküm vermis oldu.

- Anayasa Mahkemesi tarihinde ilk kez bir yüksek yargici 21 Kasim 2011'de yargilamisti

Yüce Divan olarak görev yapan ve bugüne kadar yalnizca siyasileri yargilayan Anayasa Mahkemesi heyeti, tarihinde ilk kez bir yüksek yargici 21 Kasim 2011'de yargilamisti.

Yargitay Baskanlar Kurulunun, yüksek yargida rüsvet iddialariyla ilgili sorusturmada adi geçen eski Yargitay 6. Hukuk Dairesi Baskani Hasan Erdogan'i Yüce Divan'a göndermesiyle, Yüce Divan tarihinde ilk kez bir yüksek yargicin davasina bakan Anayasa Mahkemesi heyeti, kararini 19 Aralik 2012'de vermisti. Erdogan ile bu davayla birlestirilen ve rüsvet vermekle suçlanan 15 sanigin beraatine hükmedilmisti.

- Yargitayda "örgüt üyeligi ve yöneticiligi" suçlarindan yargilandilar

Sanik üç eski yüksek yargiç, ilk derece mahkemesi sifatiyla Yargitay 9. Ceza Dairesinde yargilanmis, örgütün yüksek yargi yapilanmasinda "Danistay abisi" oldugu belirlenen Tutar'a "örgüt yöneticiligi" suçundan 16 yil hapis cezasi verilmisti.

FETÖ üyeligi suçundan tutukluyken etkin pismanliktan yararlanan ve tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakilan eski Danistay üyesi Vahit Bektas ise "örgüt üyeligi" suçundan yargilandigi davada, etkin pismanlik hükümlerinden faydalandirilarak, 1 yil 6 ay 22 gün hapis cezasina çarptirilmisti.

Darbe girisimi öncesinde yüksek yargi üyelerinin görevini sona erdiren yasa görüsmeleri sirasinda protesto için cübbesini Danistay binasindaki odasinin camina asan eski Danistay üyesi Bülent Olcay'a ise "silahli terör örgütüne üye olmak" suçundan 13 yil 6 ay hapis cezasi verilmisti.
Kaynak: AA