Darbe Ve Direnis Temali Filmler On5sifir7 Film Haftasi'nda Seyirciyle Bulusacak

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü'nün destegiyle 15 Temmuz Dernegi'nin düzenledigi darbe, direnis ve özgürlük temali film haftasinda, 17 filmlik özel bir seçki sunulacak Sinema elestirmeni Ihsan Kabil: 'Bu programda hakikaten insanligin yüregine dokunan, bazi ülkelerin, baska ülkeleri, toplumlari ve halklari esaretleri altina alma çabalarini, zaman zaman bunda basarili olmalarini ama daha çok halklarin bunlara karsi direnislerini, özgürlük mücadelelerini isleyen filmler var' 15 Temmuz Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Erdim: ''15 Temmuz kalkismasi ilk degildi, Allah korusun ama son da olmayabilir. Onun için bu ruhun gelecege tasinmasi, yeni nesillere intikal etmesi lazim'

AHMET ESAD SANI - "On5Sifir7 Film Haftasi"nda Türk ve dünya sinemasindan seçilen darbe ve direnis temali filmler izleyiciyle bulusacak.

Kültür ve Turizm Bakanligi Sinema Genel Müdürlügü destegiyle 15 Temmuz Derneginin düzenledigi film haftasinda, özel bir seçki sinemaseverlere sunulacak.

On5Sifir7 Film Haftasi Genel Sanat Yönetmeni ve sinema elestirmeni Ihsan Kabil, 15 Temmuz Sehitler Köprüsü'nün çikisinda bulunan "Hafiza 15 Temmuz" müzesinde AA muhabirine yaptigi açiklamada, projenin hazirliklarinin nisan ayindan bu yana sürdügünü söyledi.

Kabil, 15 Temmuz darbe girisimini hatirlamak amaciyla film haftasinin hayata geçirildigini belirterek, sunlari aktardi:

"Bu hafta içinde neler yapabiliriz diye düsündük. 15 Temmuz olayina iliskin dünya sinemasinda deginilecek temalar, darbe, direnis ve özgürlük olmaliydi. Tabii daha genis kapsamda düsünecek olursak sömürgecilik, antiemperyalizm, antikolonyalizm gibi dünya ve insanlik tarihini, toplumlari yakindan ilgilendiren konulari da ele alacak genis bir sinema ve film portföyünden yaklasmak istedik. Bu baglamda bütün dünya sinemasini taramamiz gerekti." dedi.

- "Insanligin yüregine dokunan filmler var"

Dünyanin çesitli ülkelerinde darbelerden muzdarip olmus toplumlarin hikayelerine de film haftasinda yer verileceginin altini çizen Kabil, Malezya, Pakistan, Azerbaycan, Çeçenistan, Misir, Libya, Nijerya ve Cezayir filmlerinden bir seçki olusturduklarini kaydederek, "Bu programda hakikaten insanligin yüregine dokunan, bazi ülkelerin, baska ülkeleri, toplumlari ve halklari esaretleri altina alma çabalarini, zaman zaman bunda basarili olmalarini ama daha çok halklarin bunlara karsi direnislerini, özgürlük mücadelelerini isleyen filmler var." diye konustu.

Ihsan Kabil, her gün 3 seansta halka açik ve ücretsiz olarak filmlerin gösterilecegini dile getirdi.

Etkinlik kapsaminda 17 Temmuz'da Tarik Zafer Tunaya Kültür Merkezi'nde gerçeklestirilecek uluslararasi panele de deginen Kabil, Filistinli yönetmen Nevres Ebu Salih, yönetmen Nazif Tunç ve sinema yazari Abdulhamit Güler'in panele konusmaci olarak katilacagini söyledi.

Projenin gelecek yillarda geliserek yoluna devam edecegini sözlerine ekleyen Kabil, söyle devam etti:

"Bu yil bunu bir film haftasi olarak ele aldik ama gelecek yildan itibaren festivale dönüstürme amacimiz var. Ayrica yan etkinlikler olarak 3 tane yarisma da planliyoruz. Bir tanesi yine bu temalarda bir kisa film yarismasi, bir digeri belgesel film yarismasi, üçüncü kategori de senaryo yarismasi."

- "15 Temmuz ruhunun gelecege tasinmasi lazim"

15 Temmuz Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Erdim ise 15 Temmuz'u dogru tanimlamanin ve dogru algilamanin önemine dikkati çekerek, "15 Temmuz, failleri yani hainler ve destekçileri bakimindan büyük bir darbe, isgal, iç savas girisimiydi. Sehitler, gaziler, din, devlet, vatan ve millet müdafaasi için meydanlara inen sivil halk açisindan ise sanli bir dirilis ve direnis destani idi." dedi.

Bu hatirayi ve ruhu gündeme getirmek, yasatmak ve gelecege tasimak için darbe girisiminin 5. yilinda, dernegin çesitli faaliyetler yaptigini kaydeden Erdim, sunlari söyledi:

"15 Temmuz kalkismasi ilk degildi, Allah korusun ama son da olmayabilir. Onun için bu ruhun gelecege tasinmasi, yeni nesillere intikal etmesi lazim. Bu noktadan hareketle, artik 15 Temmuz ruhunu yasatacak gelecege tasiyacak, egitim, kültür ve sanat faaliyetleri organize etmeye karar verdik."

Zekeriya Erdim, danisma ve yönetim kurullariyla yapilan istisareler sonucu, darbe, direnis ve özgürlük temasiyla On5Sifir7 Film Haftasi'ni düzenlemeye karar verdiklerini aktararak, etkinliklerin sonraki yillarda da farkli temalarda sürecegini ifade etti.

Açilisin Atlas Sinemasi'nda gerçeklestirilecegini söyleyen Erdim, gelecek sene, çocuk, genç ve yetiskinler için hikaye, deneme, roman, siir, tiyatro, senaryo, resim, karikatür, kisa film, belgesel, fotograf, video ve beste dalinda yarismalar düzenleyeceklerini kaydetti.

Erdim, kültür sanatin önemine dikkati öekerek, "15 Temmuz, dirilis, direnis ruhunu, egitim, kültür ve sanat etkinlikleriyle gelecege tasimak, yeni nesillere intikal ettirmek niyeti ve gayreti içindeyiz. Bizim gösterdigimiz bu gayrete, bu yaklasima insallah gençlerin de sahip çikmalarini bekliyoruz. Onlar öyle bir dirilis ve direnis hamlesi içinde olsunlar ki kimse bir daha 15 Temmuz ve benzeri kalkismalari göze alamasin." degerlendirmesinde bulundu.

- Dünya sinemasindan filmler de gösterilecek

Türkiye'den Alper Çaglar imzali "Börü" filminin gösterilecegi etkinlikte, Daglik Karabag'in Ermeniler tarafindan isgaline karsi, Azerbaycan'in verdigi mücadeleyi anlatan "Dolu", 1973'te Sili'de yapilan askeri darbeyi konu alan 1982 ABD yapimi ödüllü film "Kayip (Missing)", 2013'te Kahire'de gerçeklesen askeri darbe esnasinda yasananlari yansitan "Çarpisma (Eshtebak)" filmleri sunulacak.

Ayrica Sirp kusatmasi altindaki Saraybosna'da insanlarin canlari pahasina verdikleri güçlü mücadeleyi izleyiciye aktaran Bosna-Hersek yapimi "Kusursuz Çember" (Savrseni Krug), Fransiz sömürgesi altindaki Cezayir'de halkin özgürlük direnisini isleyen ödüllü film "Ates Yillari Günlükleri" (Waqa-i Sanawat al-Jamr), Israil'in kuruldugu 1948'de, Filistinlilerin kendi yurtlarinda yasadiklari zulmü ve topraklarinin elden gitmesini hikayelestiren "Filistin’e Veda" (Bezmandeh) adli yapimlar da beyazperdeye yansiyacak filmler arasinda yer aliyor.

Atlas Sinemasi Istanbul Sinema Müzesi, Tarik Zafer Tunaya Kültür Merkezi ve Baglarbasi Kültür Merkezi'nde gösterimlerin yapilacagi etkinlik, 12-18 Temmuz arasinda gerçeklesecek.

Hafta diolayisiyla ayrica "Sinemada Darbe ve Direnis Temasi" baslikli bir panel de düzenlenecek.

"Darbe-Direnis-Özgürlük" temasinin temel kavramsal çerçevesini olusturdugu proje ve etkinliklerle ilgili genis bilgiye "www.on5sifir7filmhaftasi.com" sitesinden ulasilabilecek.
Kaynak: AA