'Çevre Ve Su Teknolojilerinde Patent Basvurusu Yüzde 84 Artti'

Son dönemde müsilaj ile birlikte Türkiye ve dünyanin en önemli gündem maddeleri arasinda yer alan çevresel hassasiyetler ve su kullanimi her geçen gün önemini daha fazla artiriyor. Patent basvurusuna iliskin veriler de bu durumu teyit eder nitelikte ortaya çikti.

'Çevre Ve Su Teknolojilerinde Patent Basvurusu Yüzde 84 Artti'


Çogu vatandasin Marmara Denizi’nin yüzeyinde olusan tabaka ile ilgili haberler gündeme gelene kadar ne oldugu bilmedigi müsilaj, Marmara Denizi’ndeki kirlenmenin görünür belirtilerinin son 35-40 yildan bugüne kadar var olan bir gerçeginin adi oldu. Türkiye’de kirliliginin mensei Marmara gibi görülse de Bati Karadeniz, Marmara ve Ege denizin birçok bölümü bu salya ile kaplamis durumda. Üstelik bu sorun sadece ülkemize has bir sorun olmamakla birlikte dünya genelinde degisen iklim kosullari, deniz suyu sicakliginin artisi, çevre kirliligi ve atik kontrol yönetiminin yeterli olmamasi bu sorunlarin baslica nedenleri arasinda yer aliyor.

Komsu ülkelerinde uzun süredir gündemini mesgul eden müsilajin, Adriyatik ve Tiren denizlerinde de siklikla görüldügü belirtiliyor. Verilen bilgiye göre, dünyada deniz kirliligini önleme ve engelleme üzerine 30 bin civarinda patent dokümani bulunuyor. Bu basvurular da deniz kirligini önleme araçlari, deniz kirliligini önleme sistemleri, deniz kirliligini önlemek için aletler bulunuyor. Buna ilave olarak çevre ve su teknolojileri alaninda ise Türkiye’de toplamda 5 bin 250 adet patent dokümani yer aliyor. Adres Patent Genel Müdürü Cumhur Akbulut, dünyada bu zamana kadar çevre ve su teknolojileri patentleri ile ilgili toplam 6 milyon 80 bin basvurunun bulundugunu ve bu rakamin son 4 yilda bu iki alan özelinde yüzde 84 arttigini kaydetti.

Akbulut, mevcut basvurularda Çin, ABD, Rusya gibi ülkelerin basi çektigine dikkat çekerek, “Küresel isinma ve çevresel hassasiyetlerin öne çiktigi ülkelerde patent basvurularinin da öne çiktigini görüyoruz. Kisa ve orta vadeli projeksiyonlar çevre ve su teknolojileri konularindaki patent basvurularindaki artislarin devam edilecegi öngörülüyor” diye konustu.



“Çevresel amaçli gelistirilen buluslarin ticarilesme ve patent alma süresi daha kisa olmali”

Akbulut, Türkiye’de basvurusu yapilan ‘Atik ve deniz/su temizleme aygiti’ isimli basvuruda bulusun deniz, göl, baraj gibi alanlarda, yüzer havuz metodu ile balik veya su canlilarin ürettigi atiklarin, suya karismadan ve dibe inmeden önce toplanmasi, sudan disari alinmasi ve filtre edilmesini kapsadigini anlatarak, “Bu buluslarin ticarilesmesi hem denizlerimizin daha güvenli olmasini saglayacak hem de gelecek nesillere daha yasanabilir ortamlar birakmamizda etkili olacak” degerlendirmesinde bulundu. Akbulut, çevresel hassasiyetler dogrultusunda yapilan patent basvurularinda süreçlerin kisaltilmasi noktasinda çalisma yapilmasi gerektigini ifade ederek, “Normalde patent basvurusundan ürünün patent almasina kadar ki süre, 3 yili geçebiliyor. Bu sürenin çevresel amaçli gelistirilen buluslarda kisilmasi çevre kirliligi afetlerine karsi daha hizli refleks göstermemizi saglayacak” açiklamasini yapti.

“Deniz Yüzeyi Kati Atik Temizleme Sistemi ile ilgili basvurular var”

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapilan patent basvurularindan bahseden Akbulut sözlerine söyle devam etti: “Deniz dibi temizleme ve destek robotu, akilli deniz dibi temizlik sistemi, su yüzeyinden kati ve sivi atiklari toplayan yeni bir sistem deniz kirliligi alanindaki basvurular arasinda yer aliyor” dedi.

Basvurularda ‘Deniz Yüzeyi Sivi Atik Temizleme Sistemi’ ve ‘Deniz Yüzeyi Kati Atik Temizleme Sistemi’ ile ilgili basvurularin da bulundugunu dile getiren Akbulut, “Bu basvurularda deniz, göl, akarsularda su yüzeyindeki kati atik maddelerinin temizlenmesini saglayan deniz yüzeyi kati atik temizleme sistemiyle ilgili. Sudaki kati atiklari toplayan konveyör; konveyör aparati, konveyörü çalistiran konveyör motoru, konveyör motoruna enerjinin saglandigi günes paneli veya ayni amaç için kullanilan akü ve kati atiklarin içinde toplandigi atik konteyneri gibi kisimlardan olusuyor. Su yüzeyindeki kati atiklar, günes panelinden sehir sebekesinden veya rüzgâr gücü, dalga gücü gibi yesil enerjiden yararlanarak sarj olan aküden aldigi enerji ile çalisan konveyör motorunun çalistirdigi ve üzerinde kanca biçiminde konveyör aparatlarinin bulundugu konveyörün çalisarak olusturdugu su akimiyla kati atiklari kendine dogru çekmesi ve konveyör aparatlari tarafindan toplanan kati atiklarin atik konteynerine atilarak biriktiriliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA