Cemal Kasikçi'nin Öldürülmesine Iliskin Yargilamaya Devam Edildi

Gazeteci Cemal Kasikçi’nin Suudi Arabistan Istanbul Baskonsoluslugu’nda öldürülmesine iliskin 26 firari sanigin yargilanmasina devam edildi. Durusmada tanik olarak dinlenen Kasikçi’nin arkadasi Turan Kislakçi, “Tehdit aldigindan bahsetmedi. Sadece Suudi Arabistan’a giderse tutuklanacagini söylüyordu, öldürülmeyle ilgili bir sey söylemiyordu” dedi.

Cemal Kasikçi'nin Öldürülmesine Iliskin Yargilamaya Devam Edildi
Gazeteci Cemal Kasikçi, 2 Ekim 2018’de evlilik belgesi almak üzere gittigi Suudi Arabistan Istanbul Baskonsoloslugu’nda öldürülmesine iliskin 26 firari sanigin yargilanmasina devam edildi. Istanbul 11. Agir Ceza Mahkemesi’ndeki durusmada Cemal Kasikçi’nin nisanlisi Hatice Cengiz ile avukati ve firari saniklarin CMK’dan atanan avukatlari hazir bulundu.

“KONSOLOSLUKTA OLAGANÜSTÜ BIR DURUM SEZMEDIM”

Durusmada, Suudi Arabistan Konsoloslugu’nda soför olarak görev yapan Serhat Karatas tanik olarak dinlendi. Tanik Karatas, “Olaydan önceki gün maktu ve nisanlisini konsolosluk binasinin girisinde gördüm. Maktulün nisanlisi disarida kaldi, Kasikçi tek basina içeri girdi. Çikislarini görmedim. Tam olarak tarihini hatirlamiyorum ancak talimat üzerine otelde oldugu belirtilen 3 tane Suudi vatandasini alarak, konsolosluga getirdim. Sahislarla ilgili sorusturma asamasinda bana fotograflar gösterildi. O tarihte bana gösterilen fotograflardan sahislari tespit ettim. Olay günü kapinin disindaydim. Cemal Kasikçi’nin geldigini gördüm, içeri girdi. Hanimefendi disarida bekledi. Polis kulübesinde bulunan arkadaslarla sohbet ediyordum. Sonra bir araç çekmek için konsolosluga girdim ancak bina içerisinde hiç bulunmadim. Konsoloslukta olaganüstü bir durum sezmedim. Belli bir yerde bulunulmamasi ya da bir yerden çikilmamasi yönünde talimat almadim” dedi.



“OLAYDAN BIR IKI GÜN SONRA BASINA YANSIYINCA HABERDAR OLDUM”

Olay günü aksamüzeri çagirildigini söyleyen tanik Karatas, “Misafirler havaalanina birakilacak denildi. Getirdigim misafirler olup olmadigini bilmiyorum. Konsolosluk konutundan 3 kisi alip havaalanina götürdüm. Araç içindeki sahislar yolda trafik olusunca ‘acele’ gibi seyler söylediler. Biraktigim sahislari Atatürk Havalimani’nin arka tarafinda bulunan sivil havacilik alanina biraktim. Sahislarin uçaga binme anlarinda yanlarinda yoktum. Sivil havacilik bölümünden özel uçaklar kalktigi için onlarin da özel uçakla gittigini düsündüm. Olaydan bir iki gün sonra basina yansiyinca haberdar oldum” ifadelerini kullandi.

“SUUDI ARABISTAN’A GIDERSE TUTUKLANACAGINI SÖYLÜYORDU, ÖLDÜRÜLMEYLE ILGILI BIR SEY SÖYLEMIYORDU”

Cemal Kasikçi’nin arkadasi Turan Kislakçi durusmada tanik olarak dinlendi. Gazeteci oldugunu söyleyen Türk-Arap Medya Dernegi Basakni Kislakçi ifadesinde, “Cemal beyle gazetecilik dolayisiyla uzun yillar dostluk kurduk. 10-15 yillik dostlugumuz vardi. Birçok konferansta, seminerde beraber bulunduk. Olayin nasil oldugunun zaten detaylari var. Cemal ile dostlugumuz vardi. Öldürmeyle ilgili degil fakat Suudi Arabistan’da serbest birakilinca ABD’ye gittigini, orada yasamak istedigini söyledi.

5 - 6 ay Türkiye’de, 5-6 ay ABD’de yasamak istedigini söylüyordu. Tehdit aldigindan bahsetmedi. Sadece Suudi Arabistan’a giderse tutuklanacagini söylüyordu, öldürülmeyle ilgili bir sey söylemiyordu” seklinde konustu.



“ARAP MEDYASINDAN KONUSTUGUMUZ INSANLAR HABER ALINAMIYORSA CEMAL ÖLDÜRÜLMÜS OLABILIR DEDILER”

Kasikçi’nin uyari aldigini söyledigini belirten Kislakçi, “Makaleleriyle ilgili Suudi Arabistan’dan uyarilar aldigini söylüyordu. Olay günü dernekteydim, saat 17.00’ye dogru Hatice hanim ile arkadasi aradi. Saat 13.00 gibi Cemal’in konsolosluga girdigini, çikmadigini söylediler. Ben Cemal’in Londra’da oldugunu biliyordum. Cemal’in Türkiye’ye geldiginden haberim yoktu. Birkaç yetkiliyi arayip konuyla ilgili haber verdim. Elçiligin önüne gittim beklemeye basladik. Cemal niye çikmiyor dedim, Cemal çikti niye bekliyorsunuz, bütün milleti buraya topluyorsunuz dedi.

Bir iki gün sonra Arap medyasindan konustugumuz insanlar haber alinamiyorsa Cemal öldürülmüs olabilir dediler. Konsolosluktan biri Hikmet’e Cemal öldürüldü, o konsolosluktaydim hepimizi bir odaya koydular, asagidan sesler geliyordu dedi” diye belirtti.

Durusmada beyanda bulunan Hatice Cengiz’in avukati, CIA’nin Cemal Kasikçi’nin öldürülmesine iliskin hazirladigi raporun talep edilmesini istedi.

CIA raporunun dava dosyasina bir yenilik saglamayacagini belirten mahkeme, talebi reddetti. Durusma taniklarin dinlenmesi için 23 Kasim’a ertelendi.

IDDIANAMEDEN

Istanbul Cumhuriyet Bassavciliginca hazirlanan iddianamede, Cemal Kasikçi ‘maktul’, nisanlisi Hatice Cengiz ise ‘müsteki’ sifatiyla yer aldi. Maktul Kasikçi ile tespit edilen süphelilerin cep telefonu görüsmelerine iliskin HTS kayitlarinin incelendiginin belirtildigi iddianamede, Kasikçi’nin konsolosluk binasina girisi, süphelilerin Türkiye’ye gelisi, konsolosluk binasi ve konutuna gidisleri ile ilgili kamera kayitlarinin incelendigi aktarildi. Iddianamede, sorusturma kapsaminda Suudi Arabistan Istanbul Baskonsoloslugu, baskonsolosluk konutu, araçlari, maktulün evi, süphelilerin konakladigi otel odalari ve süphelilerden birinin telefon görüsmesi dikkate alinarak Yalova Samanli köyündeki çiftlik evinde arama ile olay yeri inceleme islemlerinin yapildigi, maktulün bilgisayarinin incelendigi ve 54 kisinin tanik olarak beyaninin alindigi anlatildi.

Süpheli Mansur Osman Abu Hüseyin’in Suudi Arabistan’da Tuggeneral ile istihbaratçi olarak çalistigi ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’in ofisinde görevlendirildiginin belirtildigi iddianamede, süpheliler Suudi Arabistan Istihbarat eski Baskan Yardimcisi Ahmed Bin Muhammed El Asiri ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’in eski danismani Suud Al Kahtani’den Kasikçi’yi Suudi Arabistan’a getirmesi, gelmek istememesi halinde ise öldürmesi yönünde talimat almasinin ardindan kendisinin de aralarinda bulundugu 15 kisilik bir ekip olusturdugu ifade edildi.

Iddianamede, talimat alan süpheli Hüseyin’in ‘lojistik’, ‘müzakere’ ve ‘istihbarat’ olmak üzere 3 grup olusturdugu, maktul Kasikçi’nin Suudi Arabistan’a gitmek istememesi ve öldürülmesi ihtimaline karsi Adli Tip Uzmani olan süpheli Salah Muhammed A. Tubaigy’i de ekibe dahil ettigi, ‘müzakere’ grubunun basina ise süpheli Maher Abdulaziz M. Mutreb’i getirdigi kaydedildi.

Süpheli Hüseyin’in hazirliklari tamamlamasinin ardindan Kasikçi ile görüsmek için Suudi Arabistan Baskonsolosu’nun çalisma odasini belirlediginin anlatildigi iddianamede, süpheli Hüseyin’in diger süpheliler Muhammed Saad H. Alzahrani ve Naif Hasan S. Alarifi ile birlikte 1 Ekim 2018’de Baskonsolosluk konutuna gittikleri ve buradan ayrilarak kaldiklari otele döndükleri ifade edildi.

Iddianamede, 2 Ekim 2018’de maktul Kasikçi’nin saat 13.08’de konsolosluga girmesinin ardindan süpheliler Maher Abdulaziz M. Mutreb, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Faad Shabib A. Albalawi, Turki Musharraf M. Alshehri, Salah Muhammed A. Tubaigy, Saif Saad el Kahtani, Mustafa Muhammed M. Almadani ve Muhammed Saad H. Alzahrani tarafindan bogularak öldürüldügü aktarildi.

Süphelilerin 2 Ekim 2018 günü saat 22.00’de ‘Sky Prime Aviation’ adli sirkete ait özel jet ile Türkiye’den ayrildiginin anlatildigi iddianamede, süpheli Hüseyin’in maktul Kasikçi’yi öldürmek için plan yaptigi belirtildi. Iddianamede, Suudi Arabistan Kralligi yetkilileri ile Suudi Arabistan Kralligi Bassavciliginin maktul Kasikçi’nin öldürülmesine iliskin gerçegi yansitmayan ve çeliskili açiklamalarda bulundugu kaydedildi.

Iddianamede, maktul Cemal Kasikçi’nin nisanlisi olan müsteki Hatice Cengiz ve tanik beyanlari, olay yerinde yapilan incelemeler ve aramalar, olay yeri inceleme tutanaklari, kamera görüntüleri, havaalani giris-çikis kayitlari, HTS döküm ve inceleme raporlari, kriminal uzman raporlari, adli tip raporlari, bilirkisi raporlari Suudi Arabistan Mahkemesinde yapilan yargilamaya iliskin durusma notlari ve elde edilen tüm deliller dogrultusunda 20 süpheli hakkinda sulh ceza hakimliklerinden tutuklanmalarina yönelik yakalama emri alindigi belirtildi. Interpol Daire Baskanligi üzerinden tüm süpheliler hakkinda kirmizi bülten çikarildiginin belirtildigi iddianamede, Suudi Arabistan Kralligi adli makamlarina iletilmek üzere iade talepnameleri düzenlenerek Adalet Bakanligi Dis Iliskiler ve Avrupa Birligi Genel Müdürlügü’ne ulastirildigi anlatildi.

Maktul Cemal Kasikçi’nin öldürülmesine iliskin diger süphelilere talimat verdigi iddia edilen süphelilerden Ahmet bin Muhammed el-Asiri ile Suud el- Kahtani’nin ‘tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürmeye azmettirme’ suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapsinin istendigi iddianamede, diger saniklar Mansur Osman Abu Hüseyin, Maher Abdulaziz M. Mutreb, Salah Muhammed A. Tubaigy, Mustafa Muhammed M. Al-Madani, Saif Saad Q. el-Kahtani, Thaar Ghaleb T. Alharbi, Badr Lafi M. Alotaibi, Turki Musharraf M. Alshehri, Fahad Shabib A. Albalawi, Waleed Abdullah M. Alshehri, Muhammed Saad H. Alzahrani, Naif Hasan S. Alarifi, Abdulaziz Muhammed M. Alhawsawi, Halid Aedh G. Alotaibi, Meshal Saad M. Albostani, Muflih Shaya M. Almuslih, Ahmed Abdullah A. Almuzaini ve Saad Muid Alqarni’n ‘tasarlayarak ve canavarca hisle eziyet çektirerek kasten öldürme’ suçundan ayri ayri agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasi talep edildi.

(Irem Demir /IHA)
Kaynak: İHA