Astana Sürecinin Garantörlerinden, Suriye Anayasa Komitesi'nin 6. Toplantisi'nin En Kisa Sürede Yapilmasi Çagrisi

NUR SULTAN – Kazakistan’in baskenti Nur Sultan’da yapilan Suriye konulu 16. Astana görüsmelerinde garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve Iran, Suriye Anayasa Komitesi’nin 6. Toplantisi'nin en kisa sürede yapilmasi gerektigini vurguladi.

16’ncisi düzenlenen Suriye konulu Astana görüsmelerinin ana oturumu sona erdi.

Kazakistan Disisleri Bakan Yardimcisi Erlan Alimbayev, Astana sürecinin garantörleri Türkiye, Rusya ve Iran’in ortak sonuç bildirisini okudu.

Bildiride, Suriye’nin toprak bütünlügüne bagli olduklarini teyit eden taraflar, özellikle ülke egemenligini ve komsu ülkelerin ulusal güvenligini tehdit eden ayrilikçi eylemlere karsi etkilesimi sürdüreceklerini bildirdi.

Suriye’nin çesitli bölgelerinde sivil kayiplara yol açan terör faaliyetlerinin kinandigi bildiride, “DEAS’in nihai olarak ortadan kaldirilmasi için is birligine devam edilmesi konusunda mutabik kalindi. Bu baglamda, uluslararasi insani hukuk çerçevesinde, sivil altyapinin korunmasini saglamak için El Nusra Cephesi ve El Kaide gibi DEAS baglantili tüm kisilere, gruplara karsi is birliginin sürdürülmesi kabul edildi.” denildi.

Israil’in Suriye’de devam eden ve uluslararasi hukuku ihlal eden saldirilarini kinayan Türkiye, Rusya ve Iran, Suriye’ye ait olmasi gereken petrol gelirlerinin yasadisi olarak ele geçirilmesine de karsi çikti.

Bildiride, Suriye krizinin askeri yolla çözülmeyecegine olan inançlarini dile getiren taraflar, “Bu kapsamda Cenevre’deki Anayasa Komitesi’nin önemli rolü vurgulandi. Komite'nin 6. toplantisinin en kisa sürede yapilmasi gerektigi kaydedildi.” ifadeleri yer aldi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin Suriye’deki insani durumun yani sira saglik sistemini de kötü etkiledigi ve bu durumdan taraflarin derin endise duyduklari aktarilan bildiride, “Ayrimcilik, siyasallastirma ve önkosul olmaksizin ülke genelinde tüm Suriyelilere insani yardimin artirilmasi gerektigi vurgulandi. Bu konuda BM basta olmak üzere uluslararasi topluma Suriye’ye insani yardimi artirma çagrisi yapildi.” denildi.

Bildiride, mültecilerin geri dönüsünü kolaylastirma, tutuklularin serbest birakilmasi, kayip kisilerin aranmasi gibi güven artirici önlemler alaninda son dönemde atilan basarili adimlardan duyulan memnuniyet dile getirildi.

Bir sonraki Suriye konulu Astana görüsmelerinin, salgin durumunu dikkate alarak yil sonuna kadar Nur Sultan’da yapilmasi kararlastirildi.

Kaynak: AA