Açlik Grevindeki Filistinli Tutuklu Ebu Atvan'in Annesi Açiklamasi 'Oglumun Tabutta Dönmesini Istemiyorum'

'Ogluma bir sey olmasindan korkuyorum. Onun basi dik, muzaffer bir sekilde evine dönmesini istiyorum'

AVAD ER-RUCUB - Israil hapishanesinde 65 gündür açlik grevini sürdüren 28 yasindaki Filistinli Gazanfer Ebu Atvan'in ailesi her an ogullarindan kötü bir haber almanin endisesiyle yasiyor.

Israil güçlerince yaklasik dokuz ay önce gözaltina alinan Ebu Atvan, hakkinda verilen "idari tutukluluk" kararini protesto etmek için 5 Mayis'ta açlik grevine basladi.

Israil, "idari tutukluluk" adini verdigi uygulamayla Filistinlileri istihbarata dayali olarak 1 ila 6 ay alikoyabiliyor. Tutuklunun, "Israil'in güvenligi için tehlike teskil ettigine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadinda bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yila kadar uzatabiliyor.

Israil Yüksek Mahkemesi, 10 Haziran'da Ebu Atvan'in "idari tutuklulugunun son bulmasi" yönündeki talebini reddetti.

Açlik grevi sonrasi ilerleyen günlerde saglik durumu kötülesen Ebu Atvan, 23 Haziran'da Tel Aviv yakinlarindaki Rehovot kentinde bulunan Kaplan Hastanesi'ne kaldirildi. Israil hastanesinde tedavi olmayi reddeden Ebu Atvan, bir Filistin hastanesine nakledilmeyi talep etti. Ancak Israil Ebu Atvan'in bu talebini geri çevirdi.

Kudüs'teki Israil Yüksek Mahkemesi, 24 Haziran'da Ebu Atvan'in idari tutuklulugunun askiya alinmasina karar verdi. Filistinli tutuklunun avukati ise Israil mahkemesinin bu kararinin Ebu Atvan'in tutuklulugunun son buldugu anlamina gelmedigini, Israil istihbarati ve Hapishaneler Idaresinin "tutuklunun hayati sorumlulugunu reddetmesi" anlami tasidigini belirtti.

- Ogluyla sekiz ay sonra hastane odasinda bulustu

Filistinli tutuklu Ebu Atvan'in annesi Mecdulin Ebu Atvan, AA muhabirine, dokuz aydir yasadiklari sikintiyi ve aylar sonra ogluyla hastane odasinda gerçeklesen ilk bulusmasini anlatti.

Mecdulin, oglunun asil isminin "Nasib" oldugunu ancak güçlü, dirayetli ve inatçi kisiligi dolayisiyla aslan anlamina gelen "Gazanfer" ismiyle anildigini söyledi.

Ogluyla sekiz ay sonra hastane odasinda gerçeklesen ilk bulusmasinda göz yaslarina hakim olamadigini anlatan acili anne, söyle konustu:

"Ilk gördügümde kalbim paramparça oldu. Ancak ogluma güç vermek için kuvvetli durmaya çalistim. Isgalci Israil'e oglumun üzerinde baski kurma firsati vermemek için zayif görünmek istemedim ama kalbim paramparçaydi. Kur'an-i Kerim okudum ve oglumun kurtulmasi için dua ettim."

- "Oglumun tabutta dönmesini istemiyorum"

Anne Mecdulin, Ebu Atvan ailesinin Filistin ugruna çok fedakarlik yaptigini ve Israil'in bu aileden intikam almaya çalistigini dile getirerek, sunlari anlatti:

"Gazanfer'in amcasinin oglu sehit oldu, dayisi 5 kez müebbet hapis cezasina çarptirildi, aileden Israil hapishanelerinde tutuklu bulunan baska kisiler de var. Bunun adi Gazanfer'den intikam almaktir."

Mecdulin, yasadigi endiseyi anlatirken "Ogluma bir sey olmasindan korkuyorum. Onun basi dik, muzaffer bir sekilde evine dönmesini istiyorum. Oglumun tabutta dönmesini istemiyorum." ifadelerini kullandi.

- Ogluna destek için 3 gündür açlik grevi yapiyor

Isgal altindaki Bati Seria'nin güneyinde yer alan Et-Tabaka köyündeki evlerinin önüne çadir kurduklarini ve ogluna destek için 3 gündür açlik grevinde oldugunu söyleyen Mecdulin, "Oglumun çektigi sikintiyi paylasmak ve ona destek olabilmek için biz de açlik grevindeyiz." dedi.

- "Sagligi her geçen dakika kötüye gidiyor ve her an kötü bir haber gelebilir"

Filistinli tutuklu Ebu Atvan'in kiz kardesi Benan Ebu Atvan da yasadiklari endisenin her geçen gün daha da arttigini ifade etti.

Kardesinin saglik durumunu gördügünde soke oldugunu söyleyen Benan, "Gazanfer'in durumu gittikçe kötülesiyor, hayatindan endise ediyorum. Ayaklarini hareket ettiremiyor, sürekli bas, mide ve eklem agrisi çekiyor, konusmakta zorlaniyor." dedi.

Ebu Atvan'in hayati organlarini kaybetmesinden korktugunu vurgulayan Benan, "Sagligi her geçen dakika kötüye gidiyor ve her an kötü bir haber gelebilir." diye konustu.

- Ebu Atvan sürekli suur kaybi yasiyor

Filistin Esirler Cemiyetinin 5 Temmuz Pazartesi günü yaptigi yazili açiklamada, Ebu Atvan'nin açlik grevine ek olarak su orucuna da basladigi ve saglik durumunun endise verecek sekilde kötülestigi belirtilerek, hayatini ya da organlarindan birini kaybetme ihtimali bulundugu ifade edilmisti.

Herhangi bir takviye almayan Ebu Atvan'in sürekli suur kaybi yasadigi ve kalbinin aniden durmasindan endise edildigi kaydedilmisti.

Filistin Esirler Cemiyetinin yazili açiklamasinda Ebu Atvan'in mektubuna da yer verilmisti. Mektubunda Ebu Atvan, "Hayatim gözlerimin önünde kayboluyor. Sagligimi kaybettim, bedenim bana ihanet etti. Isgalci Israil bana karsi yavas yavas ölüm politikasi uyguluyor." ifadelerini kullanmisti.

Ebu Atvan, 2019'daki tutuklulugu sirasinda da bir süre açlik grevi yapmisti.

Filistin kaynaklarina göre, Israil hapishanelerinde 365'i "idari tutuklu" olmak üzere yaklasik 4 bin 500 Filistinli bulunuyor.
Kaynak: AA