Türk Kizilay, Srebrenitsali Kurbanlar Için Düzenlenen 'Baris Yürüyüsü'ne Katilanlara Gida Dagitacak

Türk Kizilay, Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yasanan soykirimdan kurtulmak isteyen Bosnak sivillerin, orman yolundan Tuzla'ya ulasmak için kullandigi güzergahta geleneksel olarak düzenlenen "Baris Yürüyüsü"ne (Mars Mira) katilanlara yiyecek ve içecek dagitacak.

Türk Kizilay gönüllüleri, yarin sabah Nezuk kasabasindan hareket edecek "Baris Yürüyüsü" katilimcilari için gida dagitim noktalarinda mobil ikram araciyla hazir bulunacak.

Temmuz 1995'te yapilan katliamlar nedeniyle "ölüm yolu" olarak adlandirilan güzergahta üç gün sürecek yürüyüse iliskin AA muhabirine açiklamada bulunan Türk Kizilay Gönüllü Yönetim Müdürü Nurdal Durmus, Türk Kizilayin Bosna Hersek Kizilhaç is birliginde organizasyonun partner bir kurulusu oldugunu söyledi.

"Baris Yürüyüsü" etkinligine her yil katilim sagladiklarini animsatan Durmus, "Hem yürüyüse eslik ediyoruz hem de mobil ikram araçlarimizla yolculuk süresince gida, yemek, meyve gibi ikram malzemeleri sagliyoruz." dedi.

Durmus, ilk yardim ve saglik hizmetleri için de yolculuga eslik ettiklerini belirterek, "Insani bir trajedinin yasandigi her yerde Kizilay ve Kizilhaç ailemizin hem profesyonel hem de gönüllüleri bu tarz organizasyonlara katilarak farkindaligi artiriyor." diye konustu.

Türk Kizilay Bosna Hersek Delegasyon Baskani Suat Sokullu da kurulacak dagitim noktalarinda mobil ikram araciyla katilimcilara gida temin edilecegini söyledi.

- "Baris Yürüyüsü"

Avrupa'da, Ikinci Dünya Savasi'nin ardindan yasanan en büyük insanlik trajedisi olarak kabul edilen Srebrenitsa'daki soykirimindan kaçmak isteyen sivillerin kullandigi orman yolunda her yil 8-10 Temmuz'da Baris Yürüyüsü düzenleniyor.

Nezuk kasabasinda 8 Temmuz sabahi baslayan ve dünyanin farkli bölgelerinden binlerce kisinin katildigi yürüyüs, 10 Temmuz'da Potoçari Anit Mezarligi'nda sona eriyor. Katilimcilar her gün ortalama 35 kilometre yürüyor.

Geceleri daha önce belirlenen güzergah üzerindeki kamp alanlarinda geçiren katilimcilara, Srebrenitsa soykirimi hakkinda bilgi veriliyor.

- Bu yil 19 kurban topraga verilecek

Bu arada, bu yil 11 Temmuz'da düzenlenecek anma ve cenaze töreninde, Bosna Hersek Kayip Kisiler Enstitüsü tarafindan yapilan açiklamaya göre, 19 soykirim kurbani daha topraga verilecek.

Srebrenitsa soykiriminin yil dönümü 11 Temmuz'da her yil toplu cenaze ve anma törenlerinin düzenlendigi Potoçari Anit Mezarligi'nda toplam 6 bin 652 kurbanin mezari bulunuyor.

Savas suçlusu Ratko Mladic komutasindaki Sirp askerlerin 11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan 8 binden fazla Bosnak sivil hunharca katledilip toplu mezarlara gömüldü. Toplu mezarlardan çikarilip kimlik tespiti yapilan kurbanlar, her yil 11 Temmuz'da anit mezarliga defnediliyor.

Aradan 26 yil geçmesine ragmen hala binin üzerinde kurbanin cesedi araniyor.

Kaynak: AA