Myanmar'in Devrik Lideri Suu Çii, Gözaltinda Kovid-19 Asisi Oldu

Myanmar'da askeri darbeyle iktidardan indirilen ülkenin eski fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii, gözaltinda tutuldugu evde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi yaptirdi.

Basina konusan avukati Min Min Soe, yargilama sürecine dair detaylari konusmak üzere dün müvekkili Suu Çii ile baskent Nepido'da tutuldugu evde görüstügünü belirtti.

Suu Çii'nin sagliginin yerinde oldugunu aktaran avukat Soe, Suu Çii ve beraberinde ev hapsinde bulunan kisilere Kovid-19 asisi yaptirildigini açikladi.

Ülkedeki Kovid-19 vakalarinin son haftalarda yogun artis göstermesi üzerine Suu Çii, pandemiye karsi vatandaslara "daha dikkatli olun" çagrisinda bulunmustu.

Myanmar'da dün 3 bin 602 yeni Kovid-19 vakasi görülmesiyle salginin baslamasindan bu yana en yüksek günlük vaka artisi kaydedilmisti.

Simdiye kadar 171 bin 976 kisinin Kovid-19 testinin pozitif çiktigi Myanmar'da virüs kaynakli can kayiplari 3 bin 513'e ulasti.

Saglik çalisanlarinin askeri yönetime karsi sivil itaatsizlik hareketine katilmasi nedeniyle ülkede Kovid-19 testleri ve asilamalar yeterli miktarda yapilamiyor.

- Myanmar'daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020'deki genel seçimlerde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilim yasanmasinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Çii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.

Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne kadar 894 kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.

Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.

Kaynak: AA