Yemen Ekonomi Kurumu, BAE Destekli Güçlerin Baskininin Ardindan Aden'deki Çalismalarini Askiya Aldi

Yemen'de hükümete ait Ekonomi Kurumu, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) tarafindan desteklenen Güney Geçis Konseyi'ne (GGK) bagli unsurlarin düzenledigi baskinin ardindan geçici baskent Aden'deki faaliyetlerini askiya aldigini açikladi.

Yemen Ekonomi Kurumunun yazili açiklamasina göre, GGK'ye bagli Tümgeneral Fadil el-Umri liderligindeki Dördüncü Askeri Bölge'den bir birlik, kurumun Aden'deki merkezine baskin düzenledi.

GGK'ye bagli güçler, kurum binasinin çok sayida odasinin ve iç bölümlerinin kapilarini kirdi.

Açiklamada, söz konusu baskinin, GGK'ye yakinligiyla bilinen Aden Valisi Ahmed Hamid Lemles tarafindan alinan, kurumun Aden'deki ofisine yeni bir müdür atanmasini öngören kararinin kurum tarafindan kabul edilmemesine tepki olarak gerçeklestirildigi aktarildi.

Açiklamada, "Kabul edilemez olayi protesto etmek amaciyla kurumun Aden'deki ofisinin çalismalarina ara verilmis olup, kanun ve nizamla ilgisi olmayan bu barbarca eylemlere karsi yetkili makamlari gerekli yasal tedbirleri almaya çagiriyoruz." ifadesi kullanildi.

GGK'den konuya iliskin açiklama yapilmadi.

BAE tarafindan desteklenen GGK, ülkenin geçici baskenti Aden ile diger güney bölgelerini kontrol altinda tutuyor.

- Riyad Anlasmasi kapsamindaki gelismeler

Riyad'da 5 Kasim 2019'da Yemen hükümeti ile BAE destekli GGK arasinda "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulmasi, tüm askeri teskilatlarin savunma ve içisleri bakanliklarina baglanmasi, taraflarin ellerinde bulunan esirlerin karsilikli degisimi" gibi maddeleri içeren anlasma imzalanmisti.

Ancak özellikle anlasmanin güvenlik maddeleri taraflar arasindaki anlasmazliklar nedeniyle uygulanamamisti.

Riyad yönetiminin Temmuz 2020'de Yemen hükümeti ile GGK arasinda imzalanan Riyad Anlasmasi'nin uygulanmasi ve ülkede istikrarin saglanmasi için taraflara bir öneri sundugu duyurulmustu.

Bunun üzerine GGK Sözcüsü Nizar Heysem, Twitter hesabindan yaptigi açiklamayla, Riyad Anlasmasi'nin hayata geçirilmesi için Konseyin özerk yönetimden vazgeçtigini bildirmisti.

Yemen Cumhurbaskani Abdurabbu Mansur Hadi de Suudi Arabistan'in sundugu öneri ve GGK'nin güney illerindeki özerklikten vazgeçtigini ilan etmesinin ardindan Ahmed Salim Rabi'nin yerine Ahmed Hamid Lemles'i yeni Aden Valisi olarak atamisti.

Kaynak: AA