Lübnan Basbakani Diyab Açiklamasi 'Lübnan Ve Lübnanlilar Felaketin Esigindeler'

Lübnan Basbakani Hassan Diyab, ülkesindeki ekonomik kriz sonucu benzin, ilaç ve elektrik sorunlarina isaret ederek "felaketin esigine geldiklerini" söyledi.

Basbakan Diyab, baskent Beyrut'taki yabanci diplomatik temsilcilerle bir araya gelerek ekonomik krizle ilgili bilgi paylasiminda bulundu.

Ülkesindeki benzeri görülmemis ekonomik ve mali krizin olusturdugu baski nedeniyle toplumsal bir patlamaya çok yaklastiklarini dile getiren Diyab, "Bizler burada toplanti halindeyken, Lübnan caddeleri akaryakit istasyonlari önünde uzayan kuyruklarla tasiyor, insanlar bir ilaç veya devam sütü için eczaneleri dolasiyor, evlerde ise Lübnanlilarin elektriksiz oturdugu manzaralar var." dedi.

Lübnan'in ciddi bir karanlik tünele girdigi ve insanlarin acilarinin trajedi asamasina geldigine dikkati çeken Diyab, mevcut durumun ülkeyi kontrol edilemez büyük bir felakete sürüklediginin altini çizdi.

- Uluslararasi topluma çagri

Agustos 2020'de istifa eden ancak siyasi gruplarin yeni hükümeti kurma konusunda anlasamamasi nedeniyle geçici olarak görevine devam eden Diyab, sözlerini söyle sürdürdü:

"Durum artik netlesti: Lübnan ve Lübnanlilar felaketin esigindeler. Ancak sizlere temin ederim ki Lübnanlilari tehdit eden onlarla sinirli kalmayacak. Büyük çarpisma olunca etkileri kisa ve uzun vadede Lübnan cografyasinin disinda da hissedilecek. Hiç kimse de kendisini Lübnan'in çöküs tehlikesinden uzak tutamaz."

Yaklasik 1,5 milyon Suriyeli ve yüz binlerce Filistinli mülteciye ev sahipligi yapan Lübnan'da istikrarin çökmesi halinde sonuçlari kestirmenin mümkün olmayacagina vurgu yapan Diyab, dünya ülkelerini Lübnan'i çöküsten kurtarmaya çagirdi.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada dolar 17 bin 500 liradan islem görüyor.

Ülkede haftalardir devam eden benzin krizi nedeniyle akaryakit istasyonlarinin çogu kapali dururken, açilanlarin önünde de uzun kuyruklar olusmaya devam ediyor. Günün çogunu elektrik kesintileriyle geçiren Lübnanlilar ayrica eczanelerde ilaç bulmakta zorluk çekiyor.

Mezhepsel siyasi gruplarin, yaklasik bir yildan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlasamadigi için kriz her geçen gün farkli sektörleri vurmaya devam ediyor.

Ilaç, akaryakit ve gida basta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yili askin süredir sübvanse eden Merkez Bankasinin rezervleri de günden güne eriyor.

Kaynak: AA