Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)

'AK Parti iktidari 2003 yilindan bu yana tam 6 kez tasarruf genelgesi çikardi. Normalde saglikli isleyen devlette bir genelge çikarirsin herkes ona uyar. 6 kez çikmasi ne demektir? Kimse uymuyor, uymayinca bir daha, bir daha. Niçin uyulmuyor? Yukariya bakiyor, 'Yukardaki uymadigina göre ben niye uyacagim?' diyor' 'Türkiye, bir enflasyon sarmali içine girdi. Her yazin normalde fiyatlar düser, yeni ürünler piyasaya çikar. Simdi fiyatlarin düsmesini birakin, bütün fiyatlar artti. Sonbaharda, kisin ne olacak? Adam kendisine yazlik saray yapiyor, millet açliktan ölmüs umurunda bile degil' 'Hayirsiz bir evladin, babadan kalma mirasini nasil sattigini gözlemliyorsak, aynisini yaptilar. Cumhuriyetin bütün birikimlerini sattilar. Simdi geriye dönüp 'Para yok.' diyorlar. Sira TEIAS'i satmaya geldi'

Kiliçdaroglu, CHP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (2)
CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, AK Parti iktidarinin 2003 yilindan bu yana 6 kez tasarruf genelgesi çikardigini belirterek, "Normalde saglikli isleyen devlette bir genelge çikarirsin herkes ona uyar. 6 kez çikmasi ne demektir? Kimse uymuyor, uymayinca bir daha, bir daha. Niçin uyulmuyor? Yukariya bakiyor, 'Yukardaki uymadigina göre ben niye uyacagim?' diyor." ifadelerini kullandi.

Kiliçdaroglu, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda yaptigi konusmada, BBP Ordu Il Kadin Kollari Baskani Fatma Yümlü'ye ters kelepçe takildigina iliskin haberi alinca inanamadigini söyledi.

Olayin dogru oldugunu ögrendiginde Yümlü'yü aradigini aktaran Kiliçdaroglu, "Böyle bir rezaleti, Türkiye hiç yasamadi. Adalet derken nereden nereye geliyoruz degil mi? Gergerlioglu için, BBP Kadin Kollari Baskani için, AK Parti'li medya patronu için adalet istiyoruz. Bu ne demektir? Türkiye'yi en iyi, adaletle biz yönetiriz anlamina gelir." dedi.

Adaletin ödün verilemeyecek kadar önemli bir kavram olduguna isaret eden Kiliçdaroglu, öte yandan Bogaziçi Üniversitesi Rektörü Melih Bulu'yu elestirirken, söyle konustu:

"Bogaziçi Üniversitesi sanki onun özel hapishanesi, kendisine özel bir dünya kurmus. Ögrenciler, akademisyenler, çalisanlar istemiyor. O, bütün kapilari kapatmis gelenleri copluyor, biber gazi, neredeyse her taraf tel örgülerle çevrili, Beyefendi içerde 'Özgürlükler.' diyor. Hayir efendim, sen kendi hapishaneni kendin yaptin zaten. Böyle bir akademisyen olabilir mi? Düsünce özgürlügünü, bilimi, insan haklarini, adaleti savunacak. Bir kisinin talimatiyla hareket ediyor. Bir kisinin talimatiyla hareket edip olayi sorgulamiyorsa, zaten o bilim insani degildir, aklini bir yerlere kiraya vermis insandir. Dolayisiyla kendi hapishanesini olusturan insanlar, degerli insanlar degildir, iç dünyalarina dönmüslerdir disardan haberleri yoktur."

- "Uluslararasi sigara tekellerine teslim olan hangi siyasi iktidar?"

Kemal Kiliçdaroglu, CHP heyetlerinin Sakarya ile Diyarbakir'a giderek vatandaslarin sorunlarini dinlediklerini ve çözüm önerilerini anlattiklarini söyledi.

Sakarya'da iki vatandasin dile getirdigi sorunlari ve CHP'ye yönelik beklentilerini aktaran Kiliçdaroglu, "Masaya yumrugu vuracagiz da kaçiyorlar. Kaçmasalar hiçbir sorun yok. Ülkeyi yöneten insan ve ona destek veren küçük ortagi kaçar mi? Kaçiyorlar, gerçeklerden kaçiyorlar. Istedikleri kadar kaçsinlar, biz sokak sokak Türkiye'yi gezecegiz." dedi.

Diyarbakir'dan da vatandaslarin görüslerini anlatan Kiliçdaroglu, parti olarak vatandasla empati kuracaklarini, hak ve hukuku savunacaklarini ifade etti.

CHP lideri Kiliçdaroglu, Adiyaman'da tütün üreticilerinin yolu keserek adalet aradigini, kendilerinin bu süreçte onlarin haklarini sonuna kadar arayacaklarini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin o güzel tütünleri ne oldu? Uluslararasi sigara tekellerine teslim olan hangi siyasi iktidar? 2017'de kanun çikardilar, 'Kooperatif olursa, bu kiyilacak tütünü kooperatif satabilir.' Tam 3 yil sonra yönetmeligini çikardilar. Ne kadar hizli çalisiyorlar degil mi? '6 ay içinde kooperatif kurun.' Pandemi var, nasil kuracak vatandas? Tam bir rezalet." görüslerini dile getirdi.

Tütün üreticilerinin yasadigi rezalete son verecegini söyleyen Kiliçdaroglu, "Bunun sözünü millete veriyorum. Uluslararasi sigara tekellerine teslim olmayacagiz, çiftçimizin hakkini hukukunu teslim edecegiz." sözlerini sarf etti.

- "Erdogan'in yayimladigi yeni tasarruf genelgesi bu; yeni bir saray"

Kemal Kiliçdaroglu, kamu kurum kuruluslarina iliskin "tasarruf genelgesi" çikarildigini animsatarak, "AK Parti iktidari 2003 yilindan bu yana tam 6 kez tasarruf genelgesi çikardi. Normalde saglikli isleyen devlette bir genelge çikarirsin herkes ona uyar. 6 kez çikmasi ne demektir? Kimse uymuyor, uymayinca bir daha, bir daha. Niçin uyulmuyor? Yukariya bakiyor, 'Yukardaki uymadigina göre ben niye uyacagim?' diyor." seklinde konustu.

Marmaris'teki Cumhurbaskanligi Konukevi'nin fotograflarini gösteren Kiliçdaroglu, "Erdogan'in yayimladigi yeni tasarruf genelgesi bu; yeni bir saray. Genelge çikariyor, 'Ben hariç, ben uymayacagim.' diyor. Sen hariçsen vatandas niye uysun? Lüks hayat, satafat, rüsvet, yolsuzluk var; lagim patlamis, hala ve hala israfa devam ediyorlar. Israf haram ve günah. 'Ama ben parami ve günahi islemeye devam edecegim.' diyor. AK Parti'ye geçmiste oy veren bütün kardeslerime seslenmek isterim, eger israf haramsa ve günahsa eger sen gidip hala ona oy veriyorsan sen de günah isliyorsun kardesim." ifadelerini kullandi.

Kiliçdaroglu, Türkiye'de dogustan isitme engelli 40 çocuk bulundugunu ve 4 yasina kadar uygulanan bir yöntemle duyabildiklerini anlatti. Devletin bu çocuklarin tedavisini karsilamadigini ve kendisinin bunu anlatirken utandigini söyleyen Kiliçdaroglu, "Dünyanin parasini kullaniyorlar, dünyanin harcamalarini yapiyorlar. Yazlik, kislik, uçan saraylari var, ellerinin altinda istedikleri kadar paralar var. 40 çocugu Türkiye Cumhuriyeti Devleti iyilestiremez mi?" dedi.

Eskisehir Büyüksehir Belediyesinin 5 çocugun tedavisini üstlendigini dile getiren Kiliçdaroglu, devletin gerekeni yapmamasi durumunda diger çocuklarin tedavisini kendilerinin yaptiracaklarinin sözünü verdi.

- "Faizi sifir yap enflasyon da sifir olur"

CHP Genel Baskani Kiliçdaroglu, "iktidarin haramilerin düzenini insa ettigini" öne sürerek, Türk lirasinin döviz karsisinda deger kaybetmesinin, iktidarin yerli ve milli olmadiginin göstergesi oldugunu savundu. Kiliçdaroglu, "Bunlar yerliden, y harfiyle basliyor, 'yemek'; milliden de 'mali götürme' anliyorlar." sözlerini sarf etti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in "Faiz sebep enflasyon sonuçtur." dedigini anlatan Kiliçdaroglu, "Büyük devlet adami, büyük iktisatçi, memleketi güllük gülistanlik hale getiren büyük adam diyordu. O zaman faizi sifir yap enflasyon da sifir olur. Niye yapmiyorsun, kaç tane Merkez Bankasi Baskani degisti? Söylediginin yanlis oldugunu o da artik ögrenmeye basladi." ifadelerini kullandi.

Türkiye'de issizligin ve yoksullugun arttigini, yolsuzluklari ise artik herkesin bildigini savunan Kiliçdaroglu, sözlerini söyle sürdürdü:

"Enflasyon vergisi, fakirin fukaranin sirtindaki en agir vergidir. Aylik gelirim diyelim bin lira, bir ekmege ayni vergiyi öderim; baskasinin aylik geliri 1 lira, o da ekmek alinca ayni vergiyi öder. O nedenle enflasyon vergisi en agir vergidir. Türkiye, bir enflasyon sarmali içine girdi. Her yazin normalde fiyatlar düser, yeni ürünler piyasaya çikar. Simdi fiyatlarin düsmesini birakin, bütün fiyatlar artti. Sonbaharda, kisin ne olacak? Adam kendisine yazlik saray yapiyor, millet açliktan ölmüs umurunda bile degil. Rüsvetsiz is yapmak da mümkün degil. Artik öyle bir düzen de yok. Haramilerin iktidari var, beraber degistirecegiz. Adaletli, düzgün çalisan, halktan yana bir iktidari birlikte kurmak zorundayiz. 19 yildir ülkeyi yönetiyorlar, getirdikleri tablo bu."

CHP lideri Kiliçdaroglu, Merkez Bankasinin 128 milyar dolarlik rezervinin kime satildigini sorduklarini ancak cevap alamadiklarini söyledi.

"Iktidarin 15 Temmuz sehit yakinlari ile gazileri için toplanan yardim paralarina çöktügünü" iddia eden Kiliçdaroglu, "Satmadiklari bir sey kalmadi. TEKEL'i, fabrikalari, kagit fabrikalarini, barajlari, arazileri, kupon arsalari, bankalari sattilar. Hayirsiz bir evladin, babadan kalma mirasini nasil sattigini gözlemliyorsak, aynisini yaptilar. Cumhuriyetin bütün birikimlerini sattilar. Simdi geriye dönüp 'Para yok.' diyorlar. O nedenle isimiz var ve çalisacagiz, anlatacagiz. Simdi sira TEIAS'i satmaya geldi. TEIAS, en karli sirketlerden birisi. Satacak yer kalmadi." seklinde konustu.

(Sürecek)
Kaynak: AA