Kamu Diplomasi Koordinasyon Kurulu Ikinci Toplantisi Yapildi

Toplantida, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi koordinasyonunda hazirlanan 'Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani' tanitildi Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan: 'Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani kendi alaninda ülkemizde bir ilk olma özelligine sahiptir. Belgenin, ülkemizin 'yumusak gücünü' artiracak çalismalara yön verme yaninda kamu diplomasisine yeni ve özgün bir bakis açisi kazandiracagina inaniyorum' Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun: 'El birligiyle ve koordinasyon içinde hareket ettigimizde, ülkemizin elde ettigi gücü uluslararasi alanda itibar artirmak noktasinda da sonuna kadar kullanabiliriz'

Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunun ikinci toplantisinda, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi koordinasyonunda hazirlanan "Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani" tanitildi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligindan yapilan açiklamaya göre, Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunun ikinci toplantisi, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde gerçeklestirildi.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun'un baskanligindaki toplantiya, bakan yardimcilari, Cumhurbaskanligina bagli kurumlarin baskanlari ve baskan yardimcilari ile sivil toplum kurulusu temsilcileri katildi.

Katilimcilarin Türkiye'nin kamu diplomasisi vizyonu ile bu kapsamda gerçeklestirdigi proje ve faaliyetlere iliskin degerlendirmelerde bulundugu toplantida, "kamu diplomasisi alanindaki ilk politika belgesi" niteligi tasiyan ve Iletisim Baskanligi koordinasyonunda hazirlanan Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nin tanitimi da yapildi.

- "Bu belge kamu diplomasisine yeni ve özgün bir bakis açisi kazandiracak"

Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nin takdim yazisi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kaleme alindi.

Türkiye'nin içeride ve disarida verdigi "hakikat mücadelesinin", daha bütüncül, bilimsel ve sistemli bir strateji üzerinde insa edilmesi gerektigini belirten Cumhurbaskani Erdogan, bunun yolunun da basarili kamu diplomasisi faaliyetlerinden geçtigini ifade etti.

Kamu diplomasisinde basarinin ancak tüm paydaslarin is birliklerini gelistirmeleri, aralarindaki es güdümü artirmalari, hedef ve eylem birligi yapmalari ile yakalanacagina isaret eden Cumhurbaskani Erdogan, "Iletisim Baskanligimizin, Türkiye'nin kamu diplomasisi faaliyetlerinin koordinasyonunu saglamak için hazirladigi Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani kendi alaninda ülkemizde bir ilk olma özelligine sahiptir. Belgenin, ülkemizin 'yumusak gücünü' artiracak çalismalara yön verme yaninda kamu diplomasisine yeni ve özgün bir bakis açisi kazandiracagina inaniyorum. Bu önemli belgenin milletimizin istifadesine sunulmasinda emegi geçen herkesi tebrik ediyorum. Ilgili tüm kurum ve kuruluslarimizdan Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nda yer alan hususlari en etkin sekilde hayata geçirmelerini bekliyorum." ifadelerini kullandi.

- "Bu çalismanin somut kazanimlarini görecegiz"

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, toplantida yaptigi konusmada, Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji ve Eylem Plani'nin ilgili tüm kurum ve kuruluslarla el birligiyle hayata geçirdikleri son derece kiymetli bir rehber oldugunu bildirdi.

Koordinasyon, es güdüm, birlikte çalisma ve ortak akilla olusturulan bu çalismanin kamu adina önemli bir kazanim oldugunu vurgulayan Altun, bu strateji belgesi ve eylem planinin somut kazanimlarinin hep birlikte görülecegini belirtti.

Cumhurbaskanligi Hükümet Sistemi'nin kurulmasiyla birlikte ihdas edilen Iletisim Baskanliginin en önemli fonksiyonlarindan birinin de kamu diplomasi faaliyetlerinin koordinasyonu oldugunu ifade eden Altun, "Esasinda devletimizde, kamuda bu anlamda çok ciddi bir müktesebat, çok ciddi bir birikim, çok ciddi bir tecrübe var. Halihazirda Iletisim Baskanliginda somut halini bulan bu fonksiyon esasinda yine devletimizin farkli birimleri, kurum ve kuruluslari tarafindan çesitli boyutlarda hayata geçiriliyor. Bu nedenle bir koordinasyonun açik ve net ihtiyaç oldugunu gördük. Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulu marifetiyle, bu fonksiyonu hayata geçirebilecegimizi düsündük." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in yaptigi "iletisim seferberligi" çagrisinin bu noktada kendilerine ilham kaynagi oldugunu belirten Altun, bu kurul vasitasiyla ortak akli büyütmeyi, temerküz yerine saglikli bir is bölümünü mümkün kilmayi istediklerini ifade etti.

Altun, hem Kamu Diplomasisi Koordinasyon Kurulunun hem de Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nin Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduguna dikkati çekti.

Fahrettin Altun, kamu diplomasisinde iki ana alanda faaliyette bulunma ihtiyaci oldugunu belirterek, "Birincisi, Türkiye karsiti dezenformasyonla, kara propagandayla mücadele. Ikincisi, Türkiye markasini, Türkiye'nin itibarini güçlendirmeye yönelik faaliyetlerin icrasi. Bu noktada kisa, orta, uzun vadeli faaliyetler, programlar, kampanyalar hayata geçirilmeye çalisiliyor." ifadelerini kullandi.

Bugün dünyada diplomasinin krizinden bahsedilen bir dönemin tecrübe edildigini bildiren Altun, su degerlendirmede bulundu:

"Bu baglamda pandemi süreci ciddi bir dönüsümü beraberinde getirdi; her seyden önce küresel anlamda korkulari tetikledi, diger taraftan küresel alanda karsilikli bagimlilik hissiyatini güçlendirdi. Bir diger yandan da içinde bulundugumuz süreç, dijitallesmenin yogunlasmasiyla paralel olarak 'post-truth' yani 'hakikat ötesi' dedigimiz yeni bir gerçekligi tecrübe etmemizi beraberinde getirdi. Hakikat ötesi çagda gerçekten kamu diplomasisinin de maddi zemininin ciddi anlamda dönüstügünü görüyoruz. Her seyden önce bugün artik kamu diplomasisinde halkla iliskiler faaliyetinin agirligini önemli oranda yitirdigini, bunun yerini lobiciligin ve kritik aktörlere olan yatirimin aldigini görüyoruz. Diger taraftan, bu dönemde bundan 10 yil öncesinde bile oldugundan farkli olarak artik stratejik iletisim kampanyalarinda belgesel bakisin önemini yitirdigini, bunun yerine farkli ülkelerin kamu diplomasi faaliyetlerinde gösteri ve sansasyona dogru bir kayis oldugunu görüyoruz. Yine bu alanda stratejik perspektiften anlik taktik adimlara dogru bir geçisin oldugunu gözlemleyebiliyoruz. Bunun bir tür somut dönüsüm oldugunu ifade edebiliriz."

Bu genel tablonun yaninda, islerinin kolay olmamasinin bir de özel nedeni bulundugunu belirten Altun, sunlari kaydetti:

"Son dönemde Türkiye karsiti kara propaganda ve dezenformasyon çalismalari ciddi anlamda artmis durumda. Sadece niceliksel bir artistan degil, niteliksel bir farklilasmadan da söz ediyoruz. Artik Türkiye karsiti faaliyetlerin uzun vadeli çalismalarin neticesinde ortaya çikan, anlatilarla donatilmis kampanyalarin ürünü olmadigini, sofistikasyonunu yitirdigini, esasinda da birbirinden kopuk unsurlari hizla bir araya getirerek bir dizi kara propaganda ve dezenformasyon çalismasi yürütüldügünü görüyoruz. Bu anlamda gerçekten uzun vadeli sofistike hazirliklar yerine anlik saldirilarin yogunlastigini görüyoruz. Yine geçmisteki manipülasyon esasli dezenformasyon çalismalarinin yerini maddi zemini olmayan bir yalan siyasetinin aldigini görüyoruz. Manipülasyonun yerini asparagas almis durumda. Bu anlamda uluslararasi dezenformasyon ve kara propagandanin içeriden muhalefet unsurlari tarafindan desteklenen bir faaliyet olarak karsimiza çiktigini da görüyoruz. Bu anlamda bir niteliksel dönüsümden bahsediyoruz."

Fahrettin Altun, Türkiye'nin, terörle mücadelede önemli basarilar ve kazanimlar elde etmesinin de uluslararasi alanda çok sert söylemlerle, yogun kara propaganda ve dezenformasyon faaliyetleriyle karsi karsiya kalmasini beraberinde getirdigine isaret etti.

Türkiye'nin tarihsel ve kültürel cografyasinda kronik krizlere müdahil olmasinin ve kriz bölgelerinde fiili-fiziki varliginin da karsi karsiya kalinan saldirilarin dozunun artmasina sebep oldugunu belirten Altun, sunlari ifade etti:

"Bu esasinda bir taraftan da bizim için bir imkan. Bu yönüyle Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde biz pandemi dönemini son derece iyi bir sekilde geçirdik. Sadece pandemi ile mücadele baglaminda ortaya koyduklarimizdan bahsetmiyorum. Türkiye'nin bölgesel güç konumunu pekistirme ve küresel güç olma mücadelesinde yol alma baglaminda pandemi dönemini ciddi bir kazanim olarak degerlendirdik. Dogu Akdeniz, Libya ve Azerbaycan'da Türkiye'nin ortaya koydugu performans bu anlamda alti çizilebilecek en somut unsur olarak ifade edilebilir. Ülkemizin bölgesel güç konumunu pekistiren, küresel güç olma noktasinda imkanini artiran bu somut kazanimlarin her ne kadar dezenformasyonla daha fazla karsilasmamizi beraberinde getirse de bir imkan oldugunu düsünüyorum. Bu noktada da kamu diplomasimiz adina bu kazanimlari önemli sekilde degerlendirebiliriz. Biz bu dönemde, bu zeminde el birligiyle koordinasyon halinde hareket ettigimizde, kamunun, sivil toplumun, üniversitelerimizin imkanlarini harekete geçirdigimizde ülkemizin elde ettigi bu gücü uluslararasi alanda itibar artirmak noktasinda da sonuna kadar kullanabiliriz."

Altun, bu baglamda Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nin önemli bir adim oldugunu vurgulayarak su bilgileri verdi:

"Bu belgede 22 alanda somut stratejiler ve yol haritalari ortaya konmus durumda. Dijital diplomasiden bilim diplomasisine, turizm diplomasisinden kültürel diplomasiye, inanç diplomasisinden egitim diplomasisine, insani diplomasiden spor diplomasisine kadar genis bir yelpazede kamu diplomasisinin bütün alanlarinda neler yapilacagiyla ilgili somut bir çerçeve ortaya konmus durumda. Elbette planlama hayati bir unsur olmakla birlikte esnek, dinamik ve modüler olabilmesi esastir. Bu noktada elbette süreç içinde belgemizin gelistirilmesi, niteliginin artirilmasi noktasinda katkilara açik olacagiz. Bu metnin yeni ihtiyaçlara göre güncellenebilmesi esastir. Burada arzumuz, bir söylem birligi, siyasi bir tutarlilik ve kaynak tasarrufu gerçeklestirebilmektir. Bu anlamda bu koordinasyonun çok faydali oldugunu düsünüyorum."

Fahrettin Altun, "Bu belge ve birlikte yürütecegimiz faaliyetler Türkiye'nin gücüne, itibarina katkida bulunsun, gücüne güç katsin, itibarini daha da artirsin." temennisinde bulundu.

- Kamu Diplomasisi Koordinasyon Sistemi

Açiklamaya göre, bakanlik, kurum ve kuruluslar tarafindan yürütülen kamu diplomasisi faaliyetlerinin hizli, verimli ve etkili bir sekilde gerçeklestirilmesini saglamak üzere Kamu Diplomasisi Koordinasyon Sistemi (KADIS) olusturuldu.

Sistem, kurul ve komitelerden olusan Kamu Diplomasisi Koordinasyon Mekanizmasi'ni, Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani'ni, Kamu Diplomasisi Izleme Sistemi'ni, ölçme-degerlendirme ve programlarini kapsiyor.

Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Plani'nda 22 strateji belgesi ve eylem plani yer aliyor.

Belgenin hazirlik çalismalari sürecinde 33 ayri komite toplantisi yapildi, bu toplantilara 61 farkli kurum ve kurulustan 461 kisi katildi.

Çalismalar kapsaminda ayrica 5'i özel nitelikli olmak üzere 26 farkli kamu diplomasisi komitesi ihdas edildi. Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi koordinasyonundaki çalismalarda komite baskanliklarini o alandaki ilgili kurum yürütecek.
Kaynak: AA