'Izmir Model Fabrika' EGIAD Üyelerine Tanitildi

Kamu & Özel Sektör & Üniversite Is birligi ile olusturulan “Izmir Uygulamali Yetkinlik ve Dijital Dönüsüm Merkezi” kapsaminda kurulan Model Fabrika ile ilgili bilgilendirme toplantisi Direktör Osman Arslan’in katilimiyla EGIAD Ege Genç Is Insanlari Dernegi tarafindan gerçeklestirildi. EGIAD bünyesinde gerçeklestirilen toplantida sanayicilere yalin üretim teknikleri, dijitallesme ve Endüstri 4.0 ile ilgili bilgiler verildi.

'Izmir Model Fabrika' EGIAD Üyelerine Tanitildi
AB-Birlesmis Milletler Kalkinma Programi tarafindan fonlanan ve Ege Bölgesi Sanayi Odasi ile Izmir Ticaret Odasi ortak girisimiyle Izmir Uygulamali Yetkinlik ve Dijital Dönüsüm Merkezi A.S. yani “Izmir Model Fabrika” genç is insanlarina tanitildi. Yalin üretim ve verimlilik basta olmak üzere firmalara girisimcilik, kurumsallasma, süreç inovasyonu, dijitallesme konularinda rehberlik ederek rekabet güçlerini arttiran, sirketleri Endüstri 4.0’a hazirlayan Izmir Model Fabrika tanitim toplantisina ilgi yogun oldu. Ülkemizde ilk olarak Ankara’da kurulan, daha sonra Bursa, Izmir, Kayseri, Gaziantep, Konya, Adana ve İçel’de de hizmet etmeye baslayan Model Fabrika’larin sanayinin gelisimine olan katkilari görüsüldü.

Webinar olarak gerçeklesen toplantida konusan EGIAD Yönetim Kurulu Baskan Vekili Dr. Fatih Mehmet Sancak, sanayinin hizli bir degisim sürecinde oldugunu belirterek, bu degisim sürecine ayak uyduranlarin, dönüsüm saglayanlarin ayakta kalabildigini, basariyi yakalayabildigini ifade etti.

Ivme halinde olan sanayinin yenilenmeye ve dönüsüme açik oldugunun belirtildigi toplantida, yeni üretim tekniklerinin atlanmamasi gerektiginin üzerinde duruldu.

Toplantida konusan Baskan Vekili Dr. Fatih Mehmet Sancak, üretim esnasinda maliyetin ve isçiliginin minimuma düsürülmesi ile birlikte, kâr marjinin artirilmasini amaçlayan Yalin Üretim Sisteminin benimsenmesinin önemine dikkat çekerek, “Yapmakta oldugumuz isleri en kisa sürede paraya dönüstürmek bir mecburiyettir. Bu da ancak bir malzemenin bitmis ürüne dönüserek müsterinin eline ulasmasi ve ödemenin alinmasi için geçen sürenin radikal ölçüde kisaltilmasi ile mümkündür. Buradan hareketle sirketler devamliliklarini saglayabilmek ve rakipleri karsisinda güçlü kalabilmek için klasik üretim sistemleri yerine Yalin Üretim Sistemlerini hayata geçirmektedirler. Yalin Üretim sistemini uygulamaya koyan sirketlerde az kaynak kullanilarak, müsteri memnuniyetini en üst düzeye çikarmak, müsteriye teslim zamanlarini azaltmak, ortaya çikan israflari yok etmek ile mümkün olmaktadir. Bu anlamda bizim dönem ana temalarimizdan birisi olan sürdürülebilirlik ve ayni zamanda yesil uyum ile mümkün olmaktadir. Model Fabrika isletmelerimizin verimli üretime geçisinin saglanmasi, yalin üretim felsefesinin kentimiz ve bölgemizde yayginlasmasi açisindan son derece önemli bir islevi yerine getirmektedir” dedi.

Günümüzün küresel rekabet ortaminda büyük ya da küçük her sirket için çok sayida rakibin oldugu bir ortamda var olabilmenin en iyi kalite, en düsük maliyet ve en iyi lojistik sistemine sahip olmakla mümkün olundugunun vurgulandigi etkinlikte, Model Fabrika araciligi ile EBSO ve IZTO’nun Izmir ekonomisi ve sanayisine önemli katkilar saglayacagina dikkat çekildi.

Direktör Osman Arslan ise Model Fabrika kavrami, verimlilik süreci, tarihsel gelisimi, model fabrikanin gerekliligi üzerinde ayrintili bir sunum gerçeklestirdi. Imalat sanayi isletmelerinin verimliliklerinin artirilmasina yönelik yapilan uluslararasi arastirmalar sonucunda ortaya çikan Model Fabrika fikrinin gerekliligi üzerinde degerlendirmede bulunarak, “Dünyanin birçok ülkesinde basarili bir sekilde uygulanmakta olan model fabrika yaklasimi ile basta KOBI’ler olmak üzere imalat sanayi isletmelerinin verimliliklerine katkida bulunulmasi amaçlanmaktadir” dedi.

Kaynak: İHA