Israil'de Bennett Hükümeti 'Aile Birlesimi' Yasasini Uzatmakta Basarisiz Oldu

Israil vatandasi Filistinliler ile Bati Seria veya Gazze Seridi'ndeki Filistinliler arasinda yapilan evliliklerde 'aile birlesimini' zorlastiran ve insan haklari savunucularinca 'irkçi' olarak addedilen yasa bugün yürürlükten kalkiyor.

Israil'de Basbakan Naftali Bennett liderligindeki koalisyon hükümeti "aile birlesimi" olarak bilinen ve Israil vatandasi Filistinlileri hedef alan tartismali yasanin uzatilmasini Meclis'ten geçiremedi.

Meclis'te, Israil vatandasi Filistinliler ile isgal altindaki Bati Seria veya abluka altindaki Gazze Seridi'ndeki Filistinliler arasinda yapilan evliliklerin ardindan "aile birlesimini" zorlastiran yasanin süresinin uzatilmasi için dün aksam baslayan oturum sabaha kadar devam etti.

Bennett liderligindeki koalisyonda yer alan sol görüslü Meretz ve Israil vatandasi Filistinlileri temsil eden Birlesik Arap Listesi partileri yasanin uzatilmasina destek vermeyecegini duyurmustu.

Bunun üzerine koalisyon ortaklari arasinda yasanin uzatilmasi için pazarliklar basladi.

Yapilan pazarliklarin ardindan koalisyon ortaklari, söz konusu yasanin 1 yil yerine 6 ay uzatilmasi ve 1600 Filistinli aileye vatandaslik verilmesi konusunda anlasmaya vardi.

- Bennett hükümeti ilk sinavinda sinifta kaldi

Meclis'te yapilan oylamada, Bennett'in partisi Yamina'dan bir milletvekili hayir oyu verdi, Birlesik Arap Listesi'nden 2 milletvekili de oylamaya katilmadi.

Eski Basbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud'un basini çektigi muhalefetin tamami oylamaya katilarak yasanin uzatilmasina hayir oyu verdi.

Yapilan oylamada, 120 sandalyeli Meclis'te 59'ar evet ve hayir oyu çikti.

Bu sonuçla yasa uzatilamadi ve Basbakan Bennett liderliginde 13 Haziran'da kurulan koalisyon hükümeti ilk ciddi sinavinda adeta sinifta kaldi.

- Israil'deki tartismali "aile birlesimi" yasasi

Israil'de ilk olarak 2003'te kabul edilen ve her yil uzatilan tartismali "aile birlesimi" yasasi Israil vatandasi Filistinlileri hedef aliyor.

Söz konusu yasa, Israil vatandasi Filistinliler ile isgal altindaki Bati Seria veya abluka altindaki Gazze Seridi'ndeki Filistinliler arasinda yapilan evliliklerin ardindan "aile birlesimini" zorlastiriyor.

Birçok insan haklari kurulusu tarafindan "irkçi" olarak addedilen yasa, Meclis'teki oylamada uzatilmadigi için bugün yürürlükten kalkacak.

Kaynak: AA