Fetih Müzesi'nde 'Orta Asya Zirvesi'

Osmangazi Belediyesi, sehre deger katan hizmetlerinin yani sira Türk kültür ve tarihine sahip çikan uluslararasi faaliyetlere de imza atiyor. Kardes sehir Mogolistan’in Arhangay Belediyesi ile ortaklasa düzenlenen “Uluslararasi Orhon Kitâbeleri ve Türk Mogol Iliskileri Sempozyumu” 6 farkli ülkeden ilim insanini Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde bulusturdu.

Fetih Müzesi'nde 'Orta Asya Zirvesi'
Türkiye’nin yani sira, Kazakistan, Azerbaycan Kirgizistan, Japonya ve Mogolistan’dan akademisyenlerin sundugu bildiriler, kitap hâline getirilerek bilim dünyasina kazandirildi. Tarihte ilk kez ‘Türk’ kelimesinin geçtigi Orhon Yazitlari’nin yer aldigi Mogolistan’in Arhangay Belediyesi ile geçen yil kardes sehir olan Osmangazi Belediyesi, kardeslik iliskilerini ortak kültürel faaliyetlerle güçlendiriyor.Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen Uluslararasi Orhon Kitâbeleri ve Türk Mogol Iliskileri Sempozyumu’nda 6 farkli ülkeden 20’yi askin akademisyen katilimci, Türk ve Mogol milletleri arasindaki tarihî ve kültürel baglar, bozkir medeniyeti ve Türklerin ana yurdu olan genis cografya hakkinda bildiriler sundu.

Sempozyumda oturumlara geçilmeden önce, Anadolu Halk Ozani Yusuf Alper Güllü, saziyla basta ‘Dombra’ olmak üzere Türk müziginden eserler seslendirdi. Ayrica Mogol müzik grubu ‘Jonon Mongaliç National’ da Türk ve Mogol ezgilerinden eserler seslendirdi.

Sempozyumun açilis konusmasini yapan Osmangazi Belediye Baskani Mustafa Dündar, kültür ve bilim adina önemli bir toplantiya ev sahipligi yapmaktan büyük mutluluk duyduklarini ifade etti.

Osmangazi Belediyesi’nin tarihi sehir Bursa’yi kapsayan, nüfusu 1 milyonu bulan bir ilçe olduguna dikkat çeken Dündar, “Bursa, bir ana kucagi. Burasi, tarihin her döneminde Balkanlar’dan, Kafkaslar’dan, Anadolu’dan sikintiya düsmüs, pek çok insanin gelip sigindigi, huzur buldugu bir sehir. Bizler de böyle bir belediyede hizmet etmenin onur ve serefini tasiyoruz.Tabi bu onur ve serefin omuzlarimiza getirdigi yükün de bilinciyle hareket ediyoruz. Yapmis oldugumuz faaliyetlerle de, Osmanli’nin kurulus felsefesindekigibiatalarimizin gittigi her yerde bir etkinlik düzenlemeye çalisiyoruz, oralarla iletisim hâlinde olmaya gayret ediyoruz. Dünyanin pek çok farkli ülkesinde kardes sehirlerimiz var. Kardes sehirlerimizle birlikte pek çok farkli projeler üretiyoruz. Isveç’ten Mogolistan’a kadar 25 kardes sehrimiz var. Kisacasi, Adriyatik’ten Çin seddine kadar olan cografyada Osmangazi Belediyesi bir sekilde var. Bu cografyada var olusumuz da, bu sempozyuma katilan siz degerli ilim adamlarinin yol göstermesiyle, önümüzü açmasiyla oluyor” dedi.

Dünyayi etkisi altina alan pandemi sürecinin belediyeleri farkli faaliyetlere yönlendirdigine isaret eden Baskan Dündar, “Sosyal iliskiler, temizlik çalismalari, yardimlasma, dayanisma gibi temel hizmetlerimizi hiç aksatmadan yaptigimiz gibidiger taraftan yatirimlarimizi da devam ettirdik. Pandemi öncesi gerçeklestirdigimiz birçok sosyal ve kültürel etkinligimizi bu süreçte gerçeklestirmedik.Fakat,bu eksikligimizi düzenledigimiz sempozyumlarla kapatmaya gayret ettik. Bugün de Türk-Mogol Iliskileri Sempozyumu’nu gerçeklestiriyoruz. Yil sonuna kadar 2 sempozyumdaha gerçeklestirecegiz. Bir üniversite gibi sempozyumlar düzenliyor, her sempozyumun sonunda kitaplar bastirip bilim dünyasina kazandiriyoruz” diye konustu.

Osmangazi Belediyesi olarak geçtigimiz yil Mogolistan’in Arhangay Belediyesi ile kardes belediye olduklarini hatirlatan Dündar, “2020 yili UNESCO tarafindan ‘Bilge Tonyukuk Yili’ ilan edilmesi üzerine böyle bir sempozyum gerçeklestirdik. Bugün düzenledigimiz sempozyuma; Türkiye’nin yani sira Kazakistan, Azerbaycan Kirgizistan, Japonya ve Mogolistan’dan bildiriler sunuldu.Ortaya çikan eserler, temel tasi gibi tarihteki yerini aliyor. Kalici birer eser oluyor. Önemli olan eser birakmak. Bu etkinlige ev sahipligi yapan dünyanin en büyük tam panoramik müzesi Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi gibi ilçemizde yaptigimiz pek çok yatirim disinda, kültür ve sanat alaninda da önemli eserler birakiyoruz. Gelecege biraktigimiz bir diger degerli yatirimimiz da bu sempozyum ve bu kitap. Bir tanesi sehrimize, insanimiza deger katan fiziki bir mekân, bir eser, bir kültür merkezi. Bir digeri ise çok degerli bir kitap. Katilan akademisyen hocalarimiza katkilarindan dolayi çok tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.

“Bu hizmetler ebedîdir”

Daha sonra söz alan tarihçi Prof. Dr. Ilhan Sahin de Türk ve Mogol milletleri arasindaki tarihî ve kültürel baglarin tarihin bilinen en eski dönemlerine dayandigini belirterek, iki milletin farkli imparatorluklarin semsiyesi altinda ayni kültürlere sahip oldugunu belirtti.

Osmangazi Belediyesi ve Arhangay Belediyesi’nin kardeslik iliskilerini akademik ve bilimsel bir toplantiyla pekistirdigini ifade eden Sahin, “Bu sempozyumla ilgili olarak ulastigim 32 meslektasimin hepsi severek böyle bir çalistaya katilmayi kabul ettiler. Bunun olagan üstü isabetli oldugunu ifade ettiler. BildirileriMogolca ve Türkçe olarak kaleme aldik. Böylece Orhon Yazitlari ve Türk-Mogol iliskileriyle ilgili temel bir eseri evrensel düzeyde yayinlayarak bilim alemine sunmus olduk. Bu eserleri örnek bir baski ile bilim alemine sunan Osmangazi Belediyemize ve Baskanimiz Mustafa Dündar’a çok tesekkür ediyorum. Bu taslar bengi taslar, ebedi tas, ebedi abidedir. Dolayisiyla bu yapilan hizmetler de ebedidir, dünya var oldukça ebedi olarak kalacaktir” dedi.

Sempozyuma Kirgizistan’dan katilan Biskek Devlet Karasaev Üniversitesi’nden Prof. Dr. Taspolot Sadikovve telekonferans ile toplantiya katilan Prof. Dr. Enkabaht Avirmed ise sempozyum ile bildirilerin yer aldigi kitaplarin Türk ve Mogol iliskilerini gelistirmesi ve gelecege aktarilmasi bakimindan son derece önemli oldugunu ifade ettiler.

Iki gün boyunca toplam 7 oturumun oldugu sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirilerek, bilim dünyasina kazandirildi.
Kaynak: İHA