Çöpler Çiçek Oldu

Samsun Büyüksehir Belediyesi Kati Atik Düzenli Depolama Sahasi yanina kurulan 3 bin metrekare alandaki serada yetistirilen çiçekler rengarenk açti.

Çöpler Çiçek Oldu
Kentin park ve bahçeleri ile bulusan çiçekler ayni zamanda Ordu, Çorum, Sinop, Amasya ve Tokat olmak üzere bölge illerine de gönderildi. Baskan Mustafa Demir, “Seramiz atiklardan elde edilen gazla üretilen elektrik enerjisiyle isitiliyor. Bu sayede çevre kirliliginin önüne geçildigi gibi hem ekonomiye büyük katki saglaniyor hem de üretilen çiçeklerle kent güzellestiriliyor” dedi.

Sadece Samsun’a hizmet vermeyen sera ayni zamanda Karadeniz Bölgesi’ne de hitap ediyor. Serada yetistirilen çiçekler kamu kurum kuruluslarinin çevre düzenlemelerinden belediyelerin yaptigi park bahçe süslemelerine varincaya kadar her alanda kullaniliyor. Ordu, Çorum, Sinop, Amasya ve Tokat olmak üzere birçok kente satis yapiliyor. Su ana kadar yapilan çalismalar kapsaminda 109 bin 512 çiçek bölgeye gönderildi. Samsun bölgenin tedarik merkezi konumuna geldi.

Samsun ve bölge bu seradan güzellesiyor

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Seramiz atiklardan elde edilen gazla üretilen elektrik enerjisiyle isitiliyor. Bu sayede çevre kirliliginin önüne geçildigi gibi hem ekonomiye büyük katki saglaniyor hem de üretilen çiçeklerle kent güzellestiriliyor” dedi.

Çöp sahasina kurulan sera ile kati atiktan elde edilen enerjiden ciddi gelir sagladiklarini söyleyen Çevre Koruma ve Kontrol Daire Baskani Ali Tulumen ise, “Sera 3 bin metrekare alan üzerine kurulu ve 2 milyon 800 bin adet fide yetistirme kapasitesine sahip. Çöplerden elektrik elde ediyoruz. Onun sonucu olusan atigi Samsun’un aritma tesislerinden çikan aritma çamurlarinda kullaniyoruz. Yine onun sonucunda ortaya çikan daha düsük kalorili isiyi seracilik faaliyetinde Samsun’u güzellestirmede kullaniyoruz. Sadece sehrimizde degil yetistirdigimiz çiçekleri bölge illere de göndererek bütçemize ciddi bir gelir sagliyoruz. O çiçekler de gördügünüz gibi su an rengarenk açti. Ilk etapta 6 farkli bitki türünü yetistirdik. Atik isiyla seranin iç ortam sicakligini 27 derecede sabit tutarak yillik 600 kilowat saatlik enerjiyi tasarruf ettik. Türkiye’ye örnek çok verimli bir proje oldu. Evlerde düsünmeden attigimiz organik atiklar sehrimizi süsleyen çok güzel çiçeklere dönüstü" dedi.

Tulumen, serada yetistirilen çiçeklerden 109 bin 512’sinin de Amasya, Ordu, Tokat, Çorum ve Sinop ile kamu kurum kuruluslarina gönderildigini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA