Çesme, Dünya Sakiz Üretiminde Yerini Almak Istiyor
Izmir’in Çesme ilçesinde sakiz üretimin arttirilmasi amaciyla hazirlanan “Çesme’den Sakiz Damliyor” projesi kapsaminda bu yil üçüncü kez sakiz agaçlarinin hasada hazirlik töreni gerçeklestirildi. Sakiz agaçlarina ilk çizigi atan Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran, “Sakiz Adasi’nin 10 kati potansiyele sahibiz. Dünya sakiz üretiminde yerimizi alacagiz” dedi.
Izmir’in turistik ilçesi Çesme’de 40 yil aradan sonra geçtigimiz yillarda tekrar baslayan sakiz üretimi, ekonomiye güç kazandiriyor. Bu yil üçüncüsü düzenlenen damla sakizi agaçlarinin hasada hazirlik töreni Çesme Belediye Baskani Ekrem Oran’in agaçlari çizmesiyle basladi.
Sakizin öneminden bahseden Baskan Oran, “Damla sakizi insan sagligi açisindan oldugu kadar, ülkemizin ekonomik girdisi açisindan da büyük öneme sahip. Sakiz agaçlarinin korunmasi, çogaltilmasi, gerekli asilamalarla verimliligin artirilmasi çalismalarimiz da bu çerçevede bizim için çok önemli. Sakiz bizim için stratejik degeri yüksek bir ürün. Yunanistan’in Sakiz Adasi’nda sadece 150 kilometrekarelik bir alanda, Çesme Yarimadasi’nda ise 250 kilometrekarenin her alaninda yetisiyor. Sakiz Adasi’nin 10 kati potansiyele sahibiz. Sakizin yayginlastirilmasi için tahsislerin bir an önce hayata geçmesi gerekiyor. Bugüne kadar 12 bin sakiz fidani yetistirdik. Bu yil 50 kilogram damla sakizi ve 4 litre sakiz yagi ürettik. Özel sektörle birlikte su anda iki ayri üniversitenin farmakoloji bölümlerine, TÜBITAK’a ‘Çesme Sakizi’ ile katildik” diye konustu.
“SAKIZ TEKELINI YIKACAGIZ”
Çesme’de yapilan sakiz üretiminin Yunanistan’da yankiya sebep oldugunu belirten Oran, “Reçinesi ve yagi ile yillik 180 milyon Euro’yu asan gelir potansiyeli olan sakiz üretimi konusunda attigimiz adimlarin bugüne kadar tekel konumunda olan komsumuzda nasil yanki uyandirdigini gördük” dedi.
Sakiz agaci sayisinin 2 binin üzerine çiktiginin altini çizen Oran, “Sakiz agaçlandirma alanlarimizi gelistiriyoruz. Baslangiçta bin 700 olan sakiz agaci sayimizi kisa sürede 2 binin üzerine çikardik. Çesme’nin önemli dondurma üreticileri o meshur sakizli dondurmalarini, geçtigimiz yil bu topraklarin sakiz mahsulünden ürettiler” ifadelerini kullandi.
“KORONA VIRÜS YEREL DEGERLERIMIZE SAHIP ÇIKMAYI ÖGRETTI”
Tüm dünyayi derinden sarsan korona virüs salgini ile mücadele sürecinden çikarilacak dersler olduguna dikkat çeken Oran, “Topragimizin, yerel degerlerimizin kiymetini bilmemiz, sürdürülebilir bir anlayisla planli bir gelisim saglamak için gerekli adimlari atmamiz gerektigini ögrendik. Bu süreçte gördük ki; ekonomik ve sosyal alanda saglikli bir gelecek planlamasi için, bölgemizin, denizinden agacina, kurdundan kusuna, tasina, topragina kadar her parçasina bütüncül bir yaklasimla egilmemiz çok önemli” dedi.
“ÜRETICILERIMIZIN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEGIZ”
Her zaman üreticinin yaninda oldugunu dile getiren Baskan Oran, hayata geçirdigi projelerden söz ederek, “Geçtigimiz yil kurdugumuz Tarimsal Hizmetler Müdürlügü ile Çesme’nin bereketli topraklarinin ve bu topraklarda yetisen çok önemli endemik türlerimizin korunarak gelistirilmesini saglamak adina çok güçlü adimlar attik, atmaya devam edecegiz. 2020 yilinda 60 üreticimize dagittigimiz ata tohumumuzun 500 dönüm alanda yapilan ekiminde 200 ton ürün elde edilerek una dönüstürülmesini sagladik. Belediye isletmemizde firininda karakilçik bugdayli ekmegi üreterek satisini sagliyoruz. Korona virüs kisitlamalari ile pazar alanlari daralan üreticimizden ürünlerini satin alarak mahsulün tarlada kalmamasi için destek olduk. Ilica otogar yaninda pazartesi ve cuma günleri kurulan Tarladan Sofraya üretici pazarimizda üreticilerimizin direk tüketici ile bulusmasini sagliyoruz. Bölgemize has, verimliligi ile ünlü Sakiz ve Kaçeli koyunlarinin çogaltilmasi için 23 disi, 3 erkek koyunu satin alarak üretimine basladik. Üreticilerimize ücretsiz olarak dagittigimiz anason tohumlarinin 30 yil aradan sonra ilk hasadini geçtigimiz hafta gerçeklestirdik. Üreticimize yeni pazarlar olusturuyor, ürünlerini piyasanin üstünde fiyatlarla alim garantisi veriyoruz” seklinde konustu.
(Muhammet Isa Atagöz/IHA)