Brent Petrolün Varil Fiyati 77,48 Dolar

Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 77,48 dolardan islem görüyor.

Dün 77,26 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 77,16 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.30 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,41 artisla 77,48 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 76,74 dolardan alici buldu. Petrol fiyatlari Ekim 2018'den bu zamana kadarki en yüksek seviyelerinde seyrediyor.

Fiyatlar, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun 18. Bakanlar Toplantisi'nin üye ülkeler arasindaki anlasmazlik nedeniyle iptal edilmesinin ardindan talebin yüksek seyrettigi piyasalarda petrol arzinin zayif kalacagi endiselerinin artmasiyla yükseldi.

Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlarinin, geçen hafta, iki gün üst üste yapilan görüsmelerde agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasina yönelik anlasmaya varamamasi üzerine dün üçüncü kez planlanan toplanti, üye ülkeler arasindaki anlasmazlik sonucunda sürpriz bir kararla iptal edildi.

Söz konusu görüsmelerde agustos-aralik döneminde petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artirilmasi ve mevcut üretim kesintisi anlasmasinin 2022 yili sonuna kadar uzatilmasi önerisi üye ülkelerin çogunlugu tarafindan desteklenirken, görüsmeler Birlesik Arap Emirlikleri'nin "üretim kotasinin artirilmasi" istegi nedeniyle sonuçsuz kalmisti.

Norveç merkezli bagimsiz enerji arastirma kurulusu Rystad Energy Petrol Piyasalari Analisti Louise Dickson, toplantinin ertelenmesinin BAE'nin itirazlarinin kolay geçistirilemediginin göstergesi olduguna dikkati çekerek, "Su anda bir anlasmaya varmak için Suudi Arabistan'in bazi ikna edici ve ciddi tavizler vermesi gerekebilir. OPEC+ grubu arasinda bir anlasmaya varilacaksa bu yalnizca ileriye dönük olarak baslangiçta önerilenden daha fazla üretim artisi anlamina gelmelidir." ifadelerini kullandi.

Dickson, mevcut petrol fiyatlarinin "anlasmasiz" bir senaryo ya da baslangiçta önerildigi gibi hafif bir artis beklentisi üzerine insa edildigini kaydederek, "Bu durum, petrol fiyatlarini, tavizler ve baslangiçta tartisilandan çok daha büyük bir üretim artisiyla ilgili bir anlasmaya karsi çok kirilgan hale getiriyor." degerlendirmesinde bulundu.

Brent petrolde teknik olarak 77,73 ile 78,25 dolar araliginin direnç, 77,21 ile 76,69 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA