Yagli Güresin 'Efsanesi' Ahmet Tasçi, Kirkpinar'daki Favorilerini Açikladi Açiklamasi

'Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Recep Kara ve Ismail Balaban arasinda geçerse sürpriz olmaz. Fatih Atli'yi da iyi gördüm. Bu 34 kisinin disinda biri kemeri alirsa sürpriz olur' '(Ali Gürbüz) Eskiden kondisyon olarak onu eksik görüyordum ama simdi güç olarak eksik gördüm. O da çok kondisyon yapmasindan dolayi gücü zayiflamistir ama bu dedigim 1 aya yakin oldu. Zor olani basarmis. O gücünü topladiysa Edirne'deki tek favori Ali Gürbüz olur' 'Neyi yapmiyorlar? Bunlar birinci olduklari zaman bu ayari koruyalim diyerek ayni sistem devam ediyorlar. Ben ise hiç olmamis gibi çalisiyordum. Aradaki fark o. Ben Kirkpinar'da kemer aldim sanki hiç kemer almamis gibi ikinci kemere saldirdim. Hep bir ileri olmasi lazim'

KADIR YILDIZ - Güres otoriterlerinin "efsane" olarak niteledigi, tüm pehlivanlarin hayalini kurdugu altin kemerin 2 kez sürekli sahibi olan Ahmet Tasçi, 9-11 Temmuz'da Edirne'deki Er Meydani'nda düzenlenecek 660. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nde altin kemer mücadelesinin Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Recep Kara ve Ismail Balaban arasinda geçebilecegini bildirdi.

Kirkpinar yönetmeligindeki tanimiyla 3 kez art arda baspehlivanliga ulasan güresçinin sürekli sahibi olabilecegi altin kemere 2 kez ulasan Tasçi, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Kirkpinar seyircilerinin yaklasik yüzde 60'inin 50 yas ve üzeri insanlardan olustugunu belirterek, onlarin da asilandigini söyledi.

Gençlerde de asilanma sürecinin devam ettigini animsatan Tasçi, "Edirne Belediye Baskanimizla da görüstük, bu sene seyircili olma ihtimali yüksek gibi konustu. Güzel olur, seyircili olabilir ama belki biraz kisitlamalar getirilebilir. Kirkpinar'a kadar birkaç güres organizasyonu yapildi. Yerel televizyonlar da güresi yayinladigi için yagli güresseverler televizyondan izliyor. Gürese karsi açliklari bu yüzden pek kalmadi. Edirne'de canli yayinlar olacaktir. Yine kismen seyirci olur. Ben '15 bin seyirci olur' diye düsünüyorum." ifadesini kullandi.

Tasçi, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'i ziyaretlerinde kendisine kispet hediye ettiklerini dile getirerek, ziyarette yagli güresle ilgili konular hakkinda görüsmeler yaptiklarini kaydetti.

- "3-4 kisinin disinda biri kemeri alirsa sürpriz olur"

"Salginin hafiflemesi Edirne'deki güreslerin yüzde 80 seyircili olacagini gösteriyor." diyen Tasçi, güresçilerin geçmis yillardaki gibi Kirkpinar'a hazirlanmadigini belirtti.

Tasçi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini dolayisiyla güresler eskisi gibi yapilamadigi için güresçilerin Kirkpinar öncesi organizasyonlarda birbirlerini deneyemedigini aktararak, "Bu sene Edirne biraz da sürpriz olur. Sürpriz derken de yine ilk 5'in arasinda geçer. Ismail Balaban'dan Survivor'a gitmesinden dolayi eski performansi beklenemez. 15 günde kas olarak hazirlanamaz. Zorluk çekebilir. En azindan 2 ay öncesinden gelip 4-5 maç yapabilseydi eski formunda Kirkpinar'a girebilirdi. Orhan Okulu, Ali Gürbüz, Recep Kara ve Ismail Balaban arasinda geçerse sürpriz olmaz. Fatih Atli'yi da iyi gördüm. Bu 3-4 kisinin disinda biri kemeri alirsa sürpriz olur." diye konustu.

2019'da düzenlenen 658. Tarihi Kirkpinar Yagli Güresleri'nde Ali Gürbüz'ün baspehlivan olarak altin kemeri aldigini animsatan Tasçi, "Ali Gürbüz'ün bu sene daha iyi olmasi lazim. Antalya'da düzenlenen Kumluca Yagli Güresleri'nde Ali'yi izledim, begendim ama orada yenildi. Bursa'da da Orhan Okulu'ya yenildi. Eskiden kondisyon olarak onu eksik görüyordum ama simdi güç olarak eksik gördüm. O da çok kondisyon yapmasindan dolayi gücü zayiflamistir ama bu dedigim 1 aya yakin oldu. Zor olani basarmis. O gücünü topladiysa Edirne'deki tek favori Ali Gürbüz olur. 2. yil kemer için mücadele edecek. Allah yardimcisi olsun." seklinde konustu.

- "Imkan sonsuz ama yildiz yok"

Kirkpinar'da daimi kemerin kendisinden sonra alinamadigina dikkati çeken Tasçi, sunlari kaydetti:

"Neyi yapmiyorlar? Bunlar birinci olduklari zaman bu ayari koruyalim diyerek ayni sistem devam ediyorlar. Ben ise hiç olmamis gibi çalisiyordum. Aradaki fark o. Ben Kirkpinar'da kemer aldim sanki hiç kemer almamis gibi ikinci kemere saldirdim. Hep bir ileri olmasi lazim. Bunu yapmadiklari için belki ikinci sene de kurtuluyor ama üçüncü sene kurtulmuyor. Azmin hirsin sonu yok ama bunu güzel seyler için yapmak lazim. Yenilmek kaybetmek degil, kaybetmek vazgeçmektir. Vazgeçmeyeceksin. Bunlarda vazgeçme var."

Ahmet Tasçi, yagli gürese ilgi arttigini vurgulayarak, "Tesis olanaklari, 20 yil öncesine kadar 100 kati fazla. Imkan sonsuz ama yildiz yok. Kemer alan ya da tarihimizdeki gibi o isimli pehlivanlar yok. Edirne'de birinci oldugum zaman o benim için çok önemliydi ama onun da üstünde Kirkpinar'in ismini yil boyunca tasimak vardi. Simdi Edirne'den çikiyorlar 2 hafta sonra baspehlivan yeniliyor. Bu bizim için Edirne'de baspehlivan olmamis gibi bir seydi." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA