Van'da Düzensiz Göçmen Kaçakçilarinin 897'Ser Yil Hapsi Istendi

Geçen yil minibüse bindirdikleri 2'si havasizliktan ölen 73 siginmaciyla ilgili 'göçmen kaçakçiligi ve insan ticareti yapmak' ve 'taksirle ölüme neden olmak' suçlarindan haklarinda dava açilan, aralarinda Özalp Belediyesinin eski HDP'li Meclis Üyesi H.Ü'nün de bulundugu 8 süphelinin yargilanmasi sürüyor Iddianameden: 'Süphelilerin, yolcu tasima kapasitesinin çok üstünde araca 73 kisiyi bindirmeleri, aracin kapasitesi ve bindirilecek yolcu sayisi hakkinda bilgilerinin bulunmasi, netice olarak 2 göçmenin hayatini kaybettigi olayda ölüm ve yaralanmanin olabilecegini öngörmelerine ragmen tedbirsiz davrandiklari tespit edilmistir'

CEMAL ASAN - Van'da 14 kisilik minibüse 73 kisi bindirdikleri ve havasizliktan 2'sinin ölümüne neden olduklari iddiasiyla haklarinda dava açilan, aralarinda Özalp Belediyesinin eski HDP'li Meclis Üyesi H.Ü'nün de bulundugu 8 süpheli hakkinda 897'ser yila kadar hapis cezasi istendi.

Van Cumhuriyet Bassavciliginca, geçen yil düzensiz göçmenlerin yurda yasa disi yollarla getirilmelerini sagladiklari gerekçesiyle haklarinda iddianame düzenlenen 8 süphelinin yargilanmasina 1. Agir Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Minibüse kapasitesinin üzerinde yolcu bindirerek 2 kisinin havasizliktan ölmelerine neden olduklari, tedbirsiz davrandiklari iddia edilen saniklarin, "göçmen kaçakçiligi ve insan ticareti yapmak" ve "taksirle ölüme neden olmak" suçlarindan 897'ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edildi.

Jandarma ekiplerince 04 Ekim 2020'de Kösebasi Mahallesi'nde durdurulan minibüste yurda yasa disi yollarla girdigi tespit edilen Pakistan, Afganistan ve Irak uyruklu 73 göçmenin yakalandigi belirtilen iddianamede, minibüsün içinde havasizliktan dolayi 2 Pakistan uyruklunun hayatini kaybettigi aktarildi.

Aralarinda HDP'li eski Özalp Belediye Meclis Üyesi H.Ü'nün de bulundugu 3 süphelinin düzensiz göçmenlerin bulundugu minibüse gözcülük yaptigi ifade edilen iddianamede, hayatini kaybeden 2 düzensiz göçmenle ilgili Istanbul 1. Adli Tip Ihtisas Kurulunun hazirladigi rapor da yer aldi.

Raporda, minibüste ölen 2 düzensiz göçmenin "havasiz kalma sonucu" yasamini yitirdiginin kesin olarak saptandigi aktarildi.

- Süphelileri, siginmacilar teshis etti

Afganistan uyruklu bir düzensiz göçmenin süphelilerden ikisini teshis ettigine kaydedilen iddianamede, Il Jandarma Komutanliginin HTS raporuna göre süphelilerin olay gecesi istirak içinde hareket ettikleri bildirildi.

Düzensiz göçmenlerin tasindigi araci kullanan süpheli S.B. ile araca gözcülük yapan S.H, Ç.Ö, H.Ü'nün ayni gün yakalandigi ifade edilen iddianamede, diger süpheliler N.Ö, S.Ö, Y.K. ve Z.K'nin de göçmen kaçakçiligi suçuna istirak ettigi, yol güvenligini sagladiklari bilgisine yer verildi.

- "Onur kirici muameleye maruz kalmislar"

HTS kayitlarindan da süphelilerin olay günü birbirleriyle iletisim halinde olduguna isaret edilen iddianamede, su degerlendirmelerde bulunuldu:

"Tüm dosya kapsaminda, süphelilerin fikir ve eylem birligi içinde birden fazla kisi ile göçmen kaçakçiligi suçunu isledikleri, araçta yakalanan göçmen sayisi dikkate alindiginda, magdurlarin onur kirici muameleye maruz birakildiklari, ayrica meydana gelen ölüm ve yaralanma nedeniyle magdurlarin hayatlari bakimindan tehlikenin mevcut oldugu belirlenmistir. Süphelilerin, dikkat ve özen yükümlülügüne aykiri davranarak yolcu tasima kapasitesinin çok üstünde, araca 73 kisiyi bindirmeleri, aracin kapasitesi ve bindirilecek yolcu sayisi hakkinda bilgilerinin bulunmasi, netice olarak 2 göçmenin hayatini kaybettigi olayda ölüm ve yaralanmanin olabilecegini öngörmelerine ragmen tedbirsiz davrandiklari tespit edilmistir."
Kaynak: AA