Taliban'dan Kaçan Bin 37 Afgan Askeri Tacikistan'a Sigindi

Tacikistan Sinir Muhafiz Hizmeti, Taliban’in Afganistan’in kuzeyindeki ilerleyisinin ardindan Pazar günü bin 37 Afgan askerinin siniri geçerek Tacikistan’a sigindigini duyurdu.

ABD’nin Afganistan’dan çekilme süreci devam ederken, Afgan hükümeti ile Taliban arasindaki çatismalar giderek siddetini arttiriyor. Tacikistan Sinir Muhafiz Hizmeti tarafindan yapilan açiklamada, Taliban’in Afganistan’in kuzeyinde hem Tacikistan hem de Çin sinirinda bulunan Badakshan vilayetindeki 6 kilit bölgeyi ele geçirmesinin üzerine bin 37 Afgan askerinin Tacikistan’in izniyle siniri geçerek ülkeye sigindigi bildirildi.

Adi açiklanmayan üst düzey bir Afgan yetkili de Tacikistan’a geçisleri dogrulayarak, "Taliban tüm yollari kesti ve bu insanlarin siniri geçmekten baska gidecek yerleri yoktu" ifadesini kullandi.

Afganistan Cumhurbaskani Esref Gani, dün Tacikistanli mevkidasi Emmali Rakhmon ile gelismeleri ele almak üzere telefon görüsmesi gerçeklestirdi. Tacikistan Cumhurbaskanligi Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, görüsmede Afganistan’in Tacikistan sinirindaki kuzey bölgelerindeki durumun ele alindigi belirtildi.

Geçtigimiz hafta ABD, Bagram Hava Üssü’nü bosaltmisti

ABD Baskani Joe Biden’in Afganistan’dan geri çekilme karari kapsaminda tahliye çalismalarina devam eden ABD ve NATO birlikleri, ABD’nin Afganistan’daki en büyük askeri üssü olan Bagram Hava Üssü’nü 2 Temmuz Cuma günü bosaltmisti. Taliban ise geri çekilmeyi olumlu bir adim olarak nitelendirmis, yabanci güçlerin ülkenin her yerinden geri çekilmesi çagrisinda bulunmustu. Batili güçlere yönelik saldirilarini durduran Taliban, ülke çapinda birçok bölgede kontrolü ele geçirmeye çalisirken, Afgan askerleri ve güvenlik tesislerini hedef almaya devam ediyor.
Kaynak: İHA