Baskentte 'Yeniligin Genç Ruhu' Etkinligi

Almanya'nin Ankara Büyükelçisi Schultz: 'Almanya ve Avusturya'da Nazi rejiminin zulmünden kaçan birçok mimar, Mustafa Kemal Atatürk'ün cömert daveti sayesinde Türkiye'ye sigindi. Bu mimarlar da kendi mimari anlayislarini, sigindiklari Türkiye'ye getirdiler'

Almanya'nin Ankara Büyükelçiliginin ev sahipliginde, Türkiye'de Yeni Avrupa Bauhaus Konsepti'nin tesvik edilmesi çerçevesinde, "Yeniligin Genç Ruhu" etkinligi düzenlendi.

Almanya'nin Ankara Büyükelçiligi ile Avrupa Birliginin (AB) destegiyle düzenlenen etkinlige ve sergiye, Almanya'nin Ankara Büyükelçisi Jürgen Schultz ev sahipligi yapti.

Etkinlige, AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Ankara Büyüksehir Belediye Baskani Mansur Yavas ile çok sayida davetli katildi.

Büyükelçi Schultz, etkinlikte yaptigi konusmada, Almanya'da 1919'da kurulan Bauhaus Sanat Okulu ile ortaya çikan Bauhaus mimari yaklasiminin Türkiye'deki izlerine degindi.

Baskent Ankara'da hükümet binalari, okullar, hastaneler ve üniversite kampüsleri basta olmak üzere birçok binada Bauhaus mimari yaklasiminin izlerinin bulundugunu belirten Schultz, "Bunun nedeni Alman veya Almanca konusan mimarlarin, Ankara'nin kentsel kalkinmasina yaptigi katkidir. Almanya ve Avusturya'da Nazi rejiminin zulmünden kaçan birçok mimar, Mustafa Kemal Atatürk'ün cömert daveti sayesinde Türkiye'ye sigindi. Bu mimarlar da kendi mimari anlayislarini, sigindiklari Türkiye'ye getirdiler." ifadesini kullandi.

Schultz, Bauhaus anlayisinin 1996'da UNICEF tarafindan Dünya Miras Listesi'ne alindigina isaret ederek, söz konusu anlayisin mimari ve sanat gibi farkli konulari bir araya getiren çabalarinin, geçmiste oldugu gibi bugün de sürdügünü ve gelecegin mimarlarina ilham verecek sonsuz bir kaynak niteligi tasidigini söyledi.

- "AB'de binalarin enerji tüketimindeki payi yüzde 40"

AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Meyer- Landrut ise Birligin "yeni Bauhaus girisimi" altinda iddiali hedefler ortaya koydugunu ve bu hedeflerde insanligin dünya ile uyum içinde yasamasi, iklim degisikliginin etkisini azaltilma gibi amaçlara yer verildigini kaydetti.

AB'deki enerji tüketiminin yüzde 40'inin binalar için gerçeklestirildigini aktaran Meyer-Landrut, "Aslinda binalardaki enerji tüketimini biraz da olsa azaltabilirsek, iklim degisikligi ve küresel isinmayla mücadele konusuna büyük bir katkida bulunmus olacagiz." diye konustu.

Konusmalarin ardindan davetliler sergi alanini gezdi.
Kaynak: AA