Amasya'da 600 Yillik Gizemli Türbe Restore Ediliyor

Amasya’da yaklasik 600 yil önce insa edildigi degerlendirilen türbe restore ediliyor. Baruthane olarak da kullanildigi düsünülen türbenin temelindeki toprak kisimda kazi yapildi. Bir kitabeye rastlanmadigi için gizemini koruyan türbenin zemininde de mezar bulunmadi.

Amasya'da 600 Yillik Gizemli Türbe Restore Ediliyor
‘Anonim türbe’ olarak adlandirilan yapida incelemede bulunarak yetkililerden bilgi alan Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Üçler Mezarligi’nin parçasi olan 15. yüzyildan kaldigi degerlendirilen bu yapida restorasyon çalismalarina basladik. Kasim ayinda tamamlamayi planladigimiz restorasyonun sonunda bir degeri ortaya çikararak kültür turizmine kazandiracagiz” dedi.

Yeniyol Caddesi’ndeki tarihi yapinin eski askerlik subesinin bulundugu alanda oldugu için barut deposu gibi farkli amaçlarla da kullanildiginin düsünüldügüne deginen Vali Masatli, Osmanli, Selçuklu ve çesitli medeniyetlere ev sahipligi yapan kentteki tarihi yapilarin gelecek kusaklara aktarilmasi için çok sayida projenin sürdügünü söyledi.



Korona virüs (Kovid-19) salginiyla yapilan ciddi mücadele ve asilama faaliyetleriyle vaka sayilarinin önemle oranda azaldigini dile getiren Masatli, asilamada Türkiye’nin en iyi illeri arasinda bulunduklarini vurgulayarak yerli, yabanci turistleri tarihi kente davet etti.

Incelemede Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir ile Il Basin ve Halkla Iliskiler Müdürü Yakup Türköz de yer aldi.
Kaynak: İHA