Sudan, Troyka Ülkeleri Ile Hedasi Baraji Krizini Görüstü

Sudan Disisleri Bakani Meryem Sadik el-Mehdi, Troyka ülkelerinin (ABD, Ingiltere ve Norveç) temsilcileri ile Etiyopya'nin Nil Nehri üzerine insa ettigi ve bölge ülkeleri arasinda krize yol açan Hedasi Baraji meselesini ele aldi.

Sudan Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Bakan Mehdi, ABD'nin Sudan Özel Temsilcisi Donald Booth, Ingiltere'nin Sudan Özel Temsilcisi Robert Fairweather ve Norveç'In Sudan Özel Temsilcisi Andre Stansen'i kabul etti.

Temsilcilere Sudan'in baraj konusundaki tutumuna iliskin açiklama yapan Mehdi, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) konuya dair acil oturum düzenlenmesi talebini iletti.

Sudan'daki baris süreci ve Cuba Baris Anlasmasi'nin görüsüldügü toplantida temsilciler, konuyla ilgili uluslararasi toplumun aydinlatilmasi ve geçis hükümetinin çabalarina katiliminin önemini vurguladi.

BMGK'de 8 Temmuz'da Hedasi Baraji meselesinin ele alinacagi bir toplanti düzenlenecek.

- Hedasi Baraji anlasmazligi

Hedasi Baraji, Sudan-Etiyopya sinirina yakin bir bölgede, Nil Nehri’ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapilmasi nedeniyle büyük önem tasiyor.

Elektrik ihtiyacinin yüzde 90’ini hidroelektrik santrallerinden saglayan Etiyopya, Afrika’nin en büyügü olacak Hedasi Baraji ile enerji açigini kapatmayi ve elektrik satmayi amaçliyor.

Addis Ababa yönetimi, Misir ve Sudan ile anlasmaya varmamasina ragmen barajin doldurulmasinda israr ederken Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydas ülke basina düsen yillik paylarinin etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlasmaya varilmasi gerektigini vurguluyor.

Misir, Etiyopya ve Sudan arasindaki müzakerelerden anlasmazliklar nedeniyle 10 yildir sonuç alinamiyor.

Kaynak: AA