Sili'de Yeni Anayasa Çalismalarinin Ilk Oturumunda Protestolar Patlak Verdi

Sili’nin yeni anayasasini yazmaktan sorumlu Kurucu Konvansiyonunun 155 üyesinin, ilk oturum için Santiago Ulusal Kongresi’nde bir araya gelmesi protestolara neden oldu.

Sili'de Yeni Anayasa Çalismalarinin Ilk Oturumunda Protestolar Patlak Verdi


Sili’de yeni anayasa çalismalari protestolari da beraberinde getirdi. Sili’nin yeni anayasasini yazmaktan sorumlu Kurucu Konvansiyonunun 155 üyesinin, Santiago Ulusal Kongresi’ndeki ilk oturumu siddetli protestolar esliginde basladi.

Baskent Santiago’da Kongre önünde milli mars söylendigi sirada ise Kurucu Konvansiyonunun yerlilerden olusan üyeleri, marsi protesto ederek, yarida kesilmesine neden oldu. Baskentte birçok noktada patlak veren protestolara, polis biber gazi ve tazyikli su ile müdahale etti.

Kurucu Konvansiyon, 78’i erkek, 77’si kadin ve 17’si ülkenin 10 yerli halkinin temsilcilerinden olusurken, 9 aylik bir çalismanin ardindan yeni anayasaya ait taslak metni halka sunacak. Taslak metnin ardindan ülkede referandum yapilarak halka, yeni anayasaya mi yoksa 1980’de Augusto Pinochet’nin diktatörlük döneminde hazirlanan mevcut anayasayla yönetilmeye devam etmek isteyip istemedikleri sorulacak.

Sili’de yeni anayasaya yönelik çalismalar sosyal salgin adi verilen halk ayaklanmasi çerçevesinde Ekim 2019’daki protestolarin ardindan 2020’de baslamisti.
Kaynak: İHA