Sektör Paydaslari, Türkiye Denizcilik Zirvesi'nde Bulustu

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi öncülügünde 1-2-3 Temmuz'da Tersane Istanbul'da gerçeklestirilen "Türkiye Denizcilik Zirvesi"nde sektör paydaslari bir araya geldi.

Bakanliktan yapilan açiklamaya göre, bu yil ilk kez düzenlenen ve geleneksellesmesi planlanan "Türkiye Denizcilik Zirvesi"nde, Mavi Vatan'in mevcut gücü ve potansiyeli, denizcilik ve lojistikteki gelecege dönük yüksek büyüme potansiyeli vadeden alanlar ve sektörün bu büyümeden elde edecegi avantajlar ele alindi.

Denizcilik sektörünün tüm paydaslarini bir araya getiren etkinlikte, yerli ve yabanci binlerce katilimci, çok sayida oturum, yuvarlak masa toplantisi, atölyeler, ideathonlar, deneyimsel uygulamalar, zenginlestirilmis içerik ve metodolojilerle karsilikli bilgi alisverisinde bulunuldu.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ve Uluslararasi Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreteri Kitack Lim'in, açilis konusmalarini yaptiklari zirvede, sektör temsilcileri de "Kovid-19 salgininin denizcilik sektörü üzerindeki etkisi", "Türkiye'nin denizcilikteki konumu" ve "sektör ticaretinin büyümesi için atilmasi gereken adimlar" gibi konulari masaya yatirdi.

Zirvede, Kanal Istanbul Projesi'nin yani sira Mavi Vatan stratejisinin detaylariyla tartisildigi oturumlar düzenlendi ve dijitallesmenin denizcilik sektörüne yansimalari ele alindi.

Oturumlar disinda birçok etkinlik ve atölyenin gerçeklestirildigi zirvede, Denizcilik ve Kabotaj Bayrami kutlamalari kapsaminda Sariyer'den baslayan ve Besiktas sahilinde son bulan "Fener Alayi" geçisi yapildi. Daha sonra Barbaros Hayrettin Pasa'nin Besiktas'taki türbesinde ve sahilde isik gösterisi düzenlendi.

- "Lojistik koridorlari hizlandirmak için kanallar yapiliyor"

Zirvenin kapanisinda konusan Bakan Karaismailoglu, Tersane Istanbul'un kent için kiymetli bir proje olduguna ve gelecek yil tamamlanarak Istanbul'a deger katacagina dikkati çekti.

Türkiye'de son yillarda büyük projelerin gerçeklestirildigine isaret eden Karaismailoglu, ulastirma alanindaki yatirimlardan bahsetti.

Karaismailoglu, Kanal Istanbul gibi projelerin dünyanin birçok yerinde yapildigini, özellikle Dogu Avrupa'da ihtiyaçtan dogan kanal projelerinin hayata geçirildigini belirterek, söyle devam etti:

"Lojistik koridorlari hizlandirmak için kanallar yapiliyor. Dünya ticaretinin yüzde 90'i denizlerde geçiyor. Bu nedenle deniz ticaretine önem verip, alternatifler sunmak zorundasiniz. Kanal Istanbul Projesi için 5 güzergah tespit edildi ve bunlar arasindan en uygun olan seçildi. Çevreci bir proje tasarlandi. Kanal Istanbul yatirimindan sonra gemi geçislerinden ciddi gelir saglanacak. Ayrica Karadeniz’de önemli liman yatirimlari da olacak. Projenin 12 yilda kendi kendini finanse edecegini düsünüyoruz."

Kanal Istanbul’un, depremi tetikleyen bir yani bulunmadiginin altini çizen Karaismailoglu, projenin en basindan beri konuyla iliskili tüm sektörlerden uzmanlarin derinlemesine çalismalar yaptigini, savunma ve Montrö Bogazlar Sözlesmesi açisindan da bir sorun olusturmadigini vurguladi.

Kaynak: AA