Sanayi Ve Teknoloji Bakani Varank, Edirne'de Müze Açilisinda Konustu Açiklamasi
'Öncü göstergeler Türkiye'de 2021'in ikinci çeyreginde çok daha yüksek bir büyümenin gerçeklesecegine isaret ediyor' 'Yilin 6 ayindaki toplam ihracatimiz yüzde 40'lik bir artisla 105 milyar dolara ulasti. Bu rakamlar Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatlari olarak kayitlara geçti'
Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Öncü göstergeler Türkiye'de 2021'in ikinci çeyreginde çok daha yüksek bir büyümenin gerçeklesecegine isaret ediyor." dedi.
Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Trakya Kalkinma Ajansi tarafindan restorasyonu gerçeklestirilen Edirne Valiligince müze haline getirilen Edirne Necmi Ige Evi Etnografya Müzesi'nin açilisinda yaptigi konusmada, ülkenin her bir güzide sehrini yeni yatirimlarla, yeni projelerle bulusturmanin gururunu yasadiklarini söyledi.
Salgin sürecinin hafiflemesiyle son bir aydir yogun bir sekilde proje açilislari yapildigini, temeller atildigini animsatan Bakan Varank, "Cumhurbaskanimizin da katilimiyla sanayi, teknoloji, enerji, egitim, saglik ve turizm konularinda birbirinden önemli projeleri sehirlerimize kazandirdik. Bilmenizi isterim ki gittigimiz yerlerde gördügümüz teveccüh bizi halkimiza hizmet konusunda büyük bir cosku ve heyecana sevk ediyor." diye konustu.
Varank, Osmanli'ya baskentlik yapan Edirne'nin, tarihiyle, kültürüyle ve ekonomik potansiyeliyle çok kiymetli oldugunu belirtti.
Tarihin seyrini degistiren Istanbul’un fethinin planlarinin Edirne'den yapildigini vurgulayan Varank, söyle konustu:
"Osmanli mimarisine dair pek çok yenilik ve ilklerin uygulandigi Edirne, dünya medeniyet tarihine essiz eserler armagan etti. Meriç ve Tunca nehirleri üzerindeki zarif köprülere, Mimar Sinan’in ustalik eseri Selimiye Camii’ne ev sahipligi yapan Edirne medeniyetlerin kesisme noktasi. Külliyeleri, camileri, bedesten ve kapali çarsilari ile bir bilim, kültür ve sanat merkezi.
Bu sebeple sehrimizdeki tarihi ve kültürel degerler her yil artan oranda yerli ve yabanci ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Öyle ki Istanbul ve Ankara’dan sonra en fazla müze ziyaretçisi Edirne’de. Necmi Ige Evi Etnografya Müzesi de Edirne’mizin bu potansiyelini daha da üst noktalara tasiyacak. Edirne kent kültürü konusunda son derece önemli islere imza atmis Necmi Ige’den adini alan bu güzide yapi, bizlere 17. yüzyil sonlarindan miras. Bu yapi, kentin mimari ve tarihsel dokusunu gösteren en eski örnek konumunda."
Varank, binanin mülkiyetinin 2012 yilinda Trakya Kalkinma Ajansi'na geçtigini ve büyük oranda yikik olan binayi restorasyondan geçirerek turizmin katkisina sunduklarini ifade etti.
Müze içerisinde geçmisten bugüne yöre insanlarinin kültür, inanç ve sosyal yasam biçimini ortaya koyan yüzlerce eser sergilendigini belirten Varank, "Geleneksel yasama ait birçok etnografik örnegin bulundugu müzemiz adeta geçmisi bugüne getiriyor. Ayrica bu eser, Türkiye’nin dört bir yaninda kesfedilmeyi bekleyen diger tarihi yapilarin yasatilmasi çabalarina da örnek olacak. Tarihimize ve kültürümüze sahip çikmak adina baslattigimiz restorasyon çalismalarimiz ile bir yandan eserlerimizi gelecek nesillere saglikli sekilde aktaracagiz. Diger yandan da illerimizin turizm gelirlerini artirarak yeni istihdam olanaklarini ortaya çikaracagiz." dedi.
-"Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlari"
Kovid-19 salginin tüm dünyadaki ekonomik sistemi alt üst ettigini ifade eden Bakan Varank, sunlari kaydetti:
"Türkiye olarak, Cumhurbaskanimiz liderliginde saglik ve ekonomi arasinda iyi bir denge kurarak etkili politikalar uyguladik. Bu sayede, dünya ekonomisinde ciddi daralmalar yasanirken Türkiye ekonomisi pandemi yilinda dahi büyümeyi basardi. 2021’in ilk çeyregine baktigimizdaysa yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme performansi görüyoruz. Öncü göstergeler 2021’in ikinci çeyreginde çok daha yüksek bir büyümenin gerçeklesecegine isaret ediyor.
ISO Satin Alma Yöneticileri Endeksi haziran ayinda 2 puan artarak, tekrar esik degerin üzerinde 51,3 seviyesine yükseldi. Büyümenin, sanayi sektörümüzün liderliginde üretim, istihdam ve ihracat odakli gelistigini görmek bizi ayrica memnun ediyor. Bakiniz haziran ayinda ihracatimiz bir önceki yila göre yüzde 47 oraninda artarak 19,8 milyar dolar oldu. Yilin ilk 6 ayindaki toplam ihracatimiz ise yüzde 40‘lik bir artis ile 105 milyar dolara ulasti. Bu rakamlar Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatlari olarak kayitlara geçti. "
- Teknolojili ürün ihracatinda artis
Sevindirici olan bir diger hususun da yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün ihracatindaki artis olduguna isaret eden Bakan Varank, "Mayis ayinda bu iki ürün grubunda yüzde 60’lara varan bir artis yasandi ki bu durum saglikli ve katma degerli bir ekonomik toparlanmanin göstergesi. Tabii ülkemizin bu basarili performansinda her bir ilimizin çok önemli rolü ve katkisi bulunuyor. Bakanligimiz uhdesinde yürütülen bölgesel kalkinma politikalarimizda biz, illerimizi ve bölgelerimizi ekonomimizin yapi taslari olarak görüyoruz." diye konustu.
"Sehirler güçlü oldugunda ülke ekonomisi güçlü olur" diyen Bakan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:
"Edirne’miz de tarim, turizm ve sanayi alanlarinda çok yüksek bir potansiyele sahip. Ülkemiz ekonomisine azami seviyede katkiyi sunuyor. 2004 yilindan bu yana büyüyen ilimizin ekonomisi 2019 yilinda 18,2 milyar liralik bir milli gelire ulasti. Bu dönemde sanayinin il ekonomisindeki payinin arttigini ama tarimin da hala çok önemli bir yer tuttugunu görüyoruz.
Türkiye çeltik üretiminin neredeyse yarisini Edirne tek basina karsiliyor. Bunun yaninda ayçiçegi üretiminde de ilk siralarda yer aliyor. Bu durum ilimizin tarim ve tarima dayali sanayide öncü roller üstlenmesini sagliyor. Bir sinir ili olan Edirne’mizin tekstil sektöründe de önemli bir potansiyeli var. Konumu dolayisiyla Balkan ülkelerine gida ve tekstil sektörlerinde yogun bir ihracatinin oldugunu görebiliyorsunuz. Gerek ulusal gerekse uluslararasi düzeyde bilinirlige sahip hazir giyim ve konfeksiyon markalari ilimizde faaliyet gösteriyor."
- Edirne'deki yatirimlari anlatti
Edirne'deki yatirim alanlarindan da bahseden Bakan Varank, söyle devam etti:
"Biz, Edirne’nin, sahip oldugu köklü kültürü, verimli topraklari ve nitelikli insan kaynagi ile çok daha büyük bir potansiyele sahip oldugunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için de ilimizin gelismeye açik alanlarini tespit ediyor, yenilikçi projelerimizle bunlari ekonomiye kazandiriyoruz. Yatirima uygun alanlar olusturmak ve sanayi altyapisini gelistirmek amaciyla OSB ve sanayi siteleri kuruyoruz. Su anda Edirne’de 1’i faaliyette, 2’si yapim asamasinda 3 OSB’miz bulunuyor. Bugüne kadar bunlara 27 milyon liranin üzerinde yatirim yaptik.
Faaliyette olan OSB’mizde 860 kisi istihdam ediliyor. OSB’lerin yaninda 9 tane de sanayi sitemiz bulunuyor. Bu OSB ve KSS’leri daha da gelistirme adina birtakim talepler oldugunun farkindayiz. Bunlari da aksamki istisare toplantimizda degerlendirip, çözüme kavusturmak üzere ne gerekiyorsa yapacagiz insallah ama buradan müjdesini vermek isterim ki Ipsala OSB’nin kurulus islemlerini hizlica tamamlayip, bu OSB’mize bu yil içinde tüzel kisilik kazandiracagiz. Ayrica, teklif edilir edilmez Uzunköprü ve Kesan Gida Ihtisas OSB’lerimizi de yatirim programina sunup desteklenmesini saglayacagiz. 2022 yilinda bu OSB’lerin altyapi projeleri için ihaleye çikmayi hedefliyoruz. Ilimizdeki bir diger önemli altyapi projemiz de Trakya Teknoloji Gelistirme Bölgemiz. Bugüne kadar 7 buçuk milyon lira yatirim yaptigimiz TGB’de 64 firmamiz bulunuyor. 80 milyon liraya ulasan cirosuyla TGB’miz de il ekonomisine muazzam bir katki sunuyor."
Varank, sanayi altyapisina yapilan yatirimlarin yaninda, isletmelere de üretim ve ihracatlarini artiracak önemli destekler saglandiginin, KOSGEB, TÜBITAK ve Trakya Kalkinma Ajansi araciligiyla bugüne kadar 2 bin 250 projeye 140 milyon liraya yakin destek verildiginin altini çizdi.
Özel sektör yatirimlarini artirmak üzere 2012’den bu yana 2,8 milyar lira yatirim öngörüsü olan 164 projeye yatirim tesvik belgesi düzenlendigini animsatan Varank, sunlari söyledi:
"Bildiginiz üzere Edirne nitelikli insan kaynagi noktasinda da iyi bir konumda bulunuyor. Ülkemizin teknolojik dönüsüm sürecinde yetismis insan kaynagi bizim için en önemli hususlardan biri. Gençlerimizin bu potansiyelini daha da gelistirerek ekonomimizin ihtiyaç duydugu yetismis insan kaynagini büyütmek üzere Edirne’de bir Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Bu atölyelerde egitim alan gençlerimiz ve çocuklarimiz arasindan gelecegin mucitlerinin çiktigini hep birlikte görecegiz."
-"Müzeler köprüdür"
Yasanilan cografyada 200 yillik Selçuklu, ardindan 600 yillik Osmanli ve bir asra yaklasan Cumhuriyet tecrübeleriyle yaklasik bin yillik bir geçmis oldugunu belirten Bakan Varank, sözlerini söyle tamamladi:
"Sahip oldugumuz bu büyük tarih, kültür ve medeniyet mirasina hakkiyla sahip çikmamiz gerekiyor. Iste bu sebeple sorumluluk üstlendigimiz her yerde ve her alanda, Cumhurbaskanimizin da söyledigi gibi kökü mazide olan ati anlayisiyla hareket ediyoruz. Medeniyet insa etmek elbette kolay degil ama en önemlisi, bu medeniyetin ürünlerine ve kültürüne sahip çikmak, onu yasatmak, devralinan mirasi daha da gelistirmek.
Bu süreçte müzelerimizin, çok önemli roller üstlendigine inaniyorum. Müzeler, her yönüyle milletimizin geçmisten gelecege kurdugu birer kültür, sanat ve tarih köprüsü. Bunun için yaptigimiz yatirimlar ve hayata geçirdigimiz projelerle ülkemizin kalkinmasina katki saglarken medeniyetimize de sahip çikiyoruz. Bildiginiz gibi sanatin, kültürün, ilmin gelismesi, bir iklim meselesidir. Bize düsen görev, bu birikimi daha ileriye tasiyacak kültür, sanat, medeniyet iklimini olusturmak."
Konusmanin ardindan Necmi Ige'nin oglu Ahmet Ünal Ige babasinin hayatinin anlatildigi yerel tarihçi Cengiz Bulut tarafindan kaleme alinan kitabi Bakan Varank'a armagan etti. Bakan Varank, Ige ailesiyle ani fotografi çektirdi.
Ardindan Bakan Varank, Vali Ekrem Canalp, TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu Baskani AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, AK Parti Edirne Il Baskani Belgin Iba, MHP Edirne Il Baskani Zakir Tercan, belediye baskanlari, il protokolü ve Ige ailesi müzenin kurdelesini kesti.
Daha sonra Bakan Varank ve katilimcilar müzeyi gezdi.
Kaynak: AA
Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanligina bagli Trakya Kalkinma Ajansi tarafindan restorasyonu gerçeklestirilen Edirne Valiligince müze haline getirilen Edirne Necmi Ige Evi Etnografya Müzesi'nin açilisinda yaptigi konusmada, ülkenin her bir güzide sehrini yeni yatirimlarla, yeni projelerle bulusturmanin gururunu yasadiklarini söyledi.
Salgin sürecinin hafiflemesiyle son bir aydir yogun bir sekilde proje açilislari yapildigini, temeller atildigini animsatan Bakan Varank, "Cumhurbaskanimizin da katilimiyla sanayi, teknoloji, enerji, egitim, saglik ve turizm konularinda birbirinden önemli projeleri sehirlerimize kazandirdik. Bilmenizi isterim ki gittigimiz yerlerde gördügümüz teveccüh bizi halkimiza hizmet konusunda büyük bir cosku ve heyecana sevk ediyor." diye konustu.
Varank, Osmanli'ya baskentlik yapan Edirne'nin, tarihiyle, kültürüyle ve ekonomik potansiyeliyle çok kiymetli oldugunu belirtti.
Tarihin seyrini degistiren Istanbul’un fethinin planlarinin Edirne'den yapildigini vurgulayan Varank, söyle konustu:
"Osmanli mimarisine dair pek çok yenilik ve ilklerin uygulandigi Edirne, dünya medeniyet tarihine essiz eserler armagan etti. Meriç ve Tunca nehirleri üzerindeki zarif köprülere, Mimar Sinan’in ustalik eseri Selimiye Camii’ne ev sahipligi yapan Edirne medeniyetlerin kesisme noktasi. Külliyeleri, camileri, bedesten ve kapali çarsilari ile bir bilim, kültür ve sanat merkezi.
Bu sebeple sehrimizdeki tarihi ve kültürel degerler her yil artan oranda yerli ve yabanci ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Öyle ki Istanbul ve Ankara’dan sonra en fazla müze ziyaretçisi Edirne’de. Necmi Ige Evi Etnografya Müzesi de Edirne’mizin bu potansiyelini daha da üst noktalara tasiyacak. Edirne kent kültürü konusunda son derece önemli islere imza atmis Necmi Ige’den adini alan bu güzide yapi, bizlere 17. yüzyil sonlarindan miras. Bu yapi, kentin mimari ve tarihsel dokusunu gösteren en eski örnek konumunda."
Varank, binanin mülkiyetinin 2012 yilinda Trakya Kalkinma Ajansi'na geçtigini ve büyük oranda yikik olan binayi restorasyondan geçirerek turizmin katkisina sunduklarini ifade etti.
Müze içerisinde geçmisten bugüne yöre insanlarinin kültür, inanç ve sosyal yasam biçimini ortaya koyan yüzlerce eser sergilendigini belirten Varank, "Geleneksel yasama ait birçok etnografik örnegin bulundugu müzemiz adeta geçmisi bugüne getiriyor. Ayrica bu eser, Türkiye’nin dört bir yaninda kesfedilmeyi bekleyen diger tarihi yapilarin yasatilmasi çabalarina da örnek olacak. Tarihimize ve kültürümüze sahip çikmak adina baslattigimiz restorasyon çalismalarimiz ile bir yandan eserlerimizi gelecek nesillere saglikli sekilde aktaracagiz. Diger yandan da illerimizin turizm gelirlerini artirarak yeni istihdam olanaklarini ortaya çikaracagiz." dedi.
-"Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlari"
Kovid-19 salginin tüm dünyadaki ekonomik sistemi alt üst ettigini ifade eden Bakan Varank, sunlari kaydetti:
"Türkiye olarak, Cumhurbaskanimiz liderliginde saglik ve ekonomi arasinda iyi bir denge kurarak etkili politikalar uyguladik. Bu sayede, dünya ekonomisinde ciddi daralmalar yasanirken Türkiye ekonomisi pandemi yilinda dahi büyümeyi basardi. 2021’in ilk çeyregine baktigimizdaysa yüzde 7 gibi ciddi bir büyüme performansi görüyoruz. Öncü göstergeler 2021’in ikinci çeyreginde çok daha yüksek bir büyümenin gerçeklesecegine isaret ediyor.
ISO Satin Alma Yöneticileri Endeksi haziran ayinda 2 puan artarak, tekrar esik degerin üzerinde 51,3 seviyesine yükseldi. Büyümenin, sanayi sektörümüzün liderliginde üretim, istihdam ve ihracat odakli gelistigini görmek bizi ayrica memnun ediyor. Bakiniz haziran ayinda ihracatimiz bir önceki yila göre yüzde 47 oraninda artarak 19,8 milyar dolar oldu. Yilin ilk 6 ayindaki toplam ihracatimiz ise yüzde 40‘lik bir artis ile 105 milyar dolara ulasti. Bu rakamlar Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracatlari olarak kayitlara geçti. "
- Teknolojili ürün ihracatinda artis
Sevindirici olan bir diger hususun da yüksek ve orta yüksek teknolojili ürün ihracatindaki artis olduguna isaret eden Bakan Varank, "Mayis ayinda bu iki ürün grubunda yüzde 60’lara varan bir artis yasandi ki bu durum saglikli ve katma degerli bir ekonomik toparlanmanin göstergesi. Tabii ülkemizin bu basarili performansinda her bir ilimizin çok önemli rolü ve katkisi bulunuyor. Bakanligimiz uhdesinde yürütülen bölgesel kalkinma politikalarimizda biz, illerimizi ve bölgelerimizi ekonomimizin yapi taslari olarak görüyoruz." diye konustu.
"Sehirler güçlü oldugunda ülke ekonomisi güçlü olur" diyen Bakan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:
"Edirne’miz de tarim, turizm ve sanayi alanlarinda çok yüksek bir potansiyele sahip. Ülkemiz ekonomisine azami seviyede katkiyi sunuyor. 2004 yilindan bu yana büyüyen ilimizin ekonomisi 2019 yilinda 18,2 milyar liralik bir milli gelire ulasti. Bu dönemde sanayinin il ekonomisindeki payinin arttigini ama tarimin da hala çok önemli bir yer tuttugunu görüyoruz.
Türkiye çeltik üretiminin neredeyse yarisini Edirne tek basina karsiliyor. Bunun yaninda ayçiçegi üretiminde de ilk siralarda yer aliyor. Bu durum ilimizin tarim ve tarima dayali sanayide öncü roller üstlenmesini sagliyor. Bir sinir ili olan Edirne’mizin tekstil sektöründe de önemli bir potansiyeli var. Konumu dolayisiyla Balkan ülkelerine gida ve tekstil sektörlerinde yogun bir ihracatinin oldugunu görebiliyorsunuz. Gerek ulusal gerekse uluslararasi düzeyde bilinirlige sahip hazir giyim ve konfeksiyon markalari ilimizde faaliyet gösteriyor."
- Edirne'deki yatirimlari anlatti
Edirne'deki yatirim alanlarindan da bahseden Bakan Varank, söyle devam etti:
"Biz, Edirne’nin, sahip oldugu köklü kültürü, verimli topraklari ve nitelikli insan kaynagi ile çok daha büyük bir potansiyele sahip oldugunu biliyoruz. Bu potansiyeli harekete geçirmek için de ilimizin gelismeye açik alanlarini tespit ediyor, yenilikçi projelerimizle bunlari ekonomiye kazandiriyoruz. Yatirima uygun alanlar olusturmak ve sanayi altyapisini gelistirmek amaciyla OSB ve sanayi siteleri kuruyoruz. Su anda Edirne’de 1’i faaliyette, 2’si yapim asamasinda 3 OSB’miz bulunuyor. Bugüne kadar bunlara 27 milyon liranin üzerinde yatirim yaptik.
Faaliyette olan OSB’mizde 860 kisi istihdam ediliyor. OSB’lerin yaninda 9 tane de sanayi sitemiz bulunuyor. Bu OSB ve KSS’leri daha da gelistirme adina birtakim talepler oldugunun farkindayiz. Bunlari da aksamki istisare toplantimizda degerlendirip, çözüme kavusturmak üzere ne gerekiyorsa yapacagiz insallah ama buradan müjdesini vermek isterim ki Ipsala OSB’nin kurulus islemlerini hizlica tamamlayip, bu OSB’mize bu yil içinde tüzel kisilik kazandiracagiz. Ayrica, teklif edilir edilmez Uzunköprü ve Kesan Gida Ihtisas OSB’lerimizi de yatirim programina sunup desteklenmesini saglayacagiz. 2022 yilinda bu OSB’lerin altyapi projeleri için ihaleye çikmayi hedefliyoruz. Ilimizdeki bir diger önemli altyapi projemiz de Trakya Teknoloji Gelistirme Bölgemiz. Bugüne kadar 7 buçuk milyon lira yatirim yaptigimiz TGB’de 64 firmamiz bulunuyor. 80 milyon liraya ulasan cirosuyla TGB’miz de il ekonomisine muazzam bir katki sunuyor."
Varank, sanayi altyapisina yapilan yatirimlarin yaninda, isletmelere de üretim ve ihracatlarini artiracak önemli destekler saglandiginin, KOSGEB, TÜBITAK ve Trakya Kalkinma Ajansi araciligiyla bugüne kadar 2 bin 250 projeye 140 milyon liraya yakin destek verildiginin altini çizdi.
Özel sektör yatirimlarini artirmak üzere 2012’den bu yana 2,8 milyar lira yatirim öngörüsü olan 164 projeye yatirim tesvik belgesi düzenlendigini animsatan Varank, sunlari söyledi:
"Bildiginiz üzere Edirne nitelikli insan kaynagi noktasinda da iyi bir konumda bulunuyor. Ülkemizin teknolojik dönüsüm sürecinde yetismis insan kaynagi bizim için en önemli hususlardan biri. Gençlerimizin bu potansiyelini daha da gelistirerek ekonomimizin ihtiyaç duydugu yetismis insan kaynagini büyütmek üzere Edirne’de bir Deneyap Teknoloji Atölyesi kurduk. Bu atölyelerde egitim alan gençlerimiz ve çocuklarimiz arasindan gelecegin mucitlerinin çiktigini hep birlikte görecegiz."
-"Müzeler köprüdür"
Yasanilan cografyada 200 yillik Selçuklu, ardindan 600 yillik Osmanli ve bir asra yaklasan Cumhuriyet tecrübeleriyle yaklasik bin yillik bir geçmis oldugunu belirten Bakan Varank, sözlerini söyle tamamladi:
"Sahip oldugumuz bu büyük tarih, kültür ve medeniyet mirasina hakkiyla sahip çikmamiz gerekiyor. Iste bu sebeple sorumluluk üstlendigimiz her yerde ve her alanda, Cumhurbaskanimizin da söyledigi gibi kökü mazide olan ati anlayisiyla hareket ediyoruz. Medeniyet insa etmek elbette kolay degil ama en önemlisi, bu medeniyetin ürünlerine ve kültürüne sahip çikmak, onu yasatmak, devralinan mirasi daha da gelistirmek.
Bu süreçte müzelerimizin, çok önemli roller üstlendigine inaniyorum. Müzeler, her yönüyle milletimizin geçmisten gelecege kurdugu birer kültür, sanat ve tarih köprüsü. Bunun için yaptigimiz yatirimlar ve hayata geçirdigimiz projelerle ülkemizin kalkinmasina katki saglarken medeniyetimize de sahip çikiyoruz. Bildiginiz gibi sanatin, kültürün, ilmin gelismesi, bir iklim meselesidir. Bize düsen görev, bu birikimi daha ileriye tasiyacak kültür, sanat, medeniyet iklimini olusturmak."
Konusmanin ardindan Necmi Ige'nin oglu Ahmet Ünal Ige babasinin hayatinin anlatildigi yerel tarihçi Cengiz Bulut tarafindan kaleme alinan kitabi Bakan Varank'a armagan etti. Bakan Varank, Ige ailesiyle ani fotografi çektirdi.
Ardindan Bakan Varank, Vali Ekrem Canalp, TBMM Kadin Erkek Firsat Esitligi Komisyonu Baskani AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Baskani Recep Gürkan, AK Parti Edirne Il Baskani Belgin Iba, MHP Edirne Il Baskani Zakir Tercan, belediye baskanlari, il protokolü ve Ige ailesi müzenin kurdelesini kesti.
Daha sonra Bakan Varank ve katilimcilar müzeyi gezdi.