Rum Lider Anastasiadis'ten 'Altin Pasaport' Skandali Için Özür

Güney Kibris Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, “Altin pasaport” olarak adlandirilan sabikasi bulunan yabancilara AB pasaportu verilmesi skandaliyla ilgili halktan özür diledi.

Güney Kibris Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, yabanci uyruklu birçok hükümlü dolandiricinin, kara para aklayanlarin ve yolsuzlukla suçlanan siyasilerin para karsiliginda Rum pasaportu alarak Avrupa Birligi (AB) vatandasi olmasiyla ilgili “Altin pasaport” skandali nedeniyle halktan özür diledi. Anastasiadis, skandalla ilgili 750 sayfalik sorusturma raporunun tamamlanmasinin ardindan bir açiklama yapti. Anastasiadis, “40 yillik siyasi hayatimin en zor dönemiydi, halkimdan özür diliyorum. Sorusturma raporunda benim ya da bakanlarimin adlari yolsuzlukla geçmiyor” dedi.

Güney Kibris Rum Yönetimi’nde toplam 6 bin 779 kisiye Kibris vatandasligi üzerinden Avrupa Birligi vatandasligi verilmis, bu islemlerin 3 bin 609’unun yasa disi oldugu açiklanmisti. Geçtigimiz haftalarda basina sizan 750 sayfalik raporda yasa disi yollardan pasaport alan kisiler ve buna araci olanlar hakkinda sorusturma baslatildigi ve yasa disi yollar ile alinan tüm kimliklerin tespit edilip iptal edilecegi belirtilmisti. Pasaport basvurusunda bulunan her bir kisiye ülkeye 2,5 milyon euroluk yatirimda bulunma sarti konulmustu.
Kaynak: İHA