Misir Disisleri Bakani'ndan 'Türkiye Ile Iliskileri Normallestirme' Açiklamasi Açiklamasi

'Iliskilerin normale dönmesine yeni bir zemin hazirlayacak adimlari degerlendirmek üzere temaslarimizi sürdürüyoruz'.

Türkiye ile ülkesi arasindaki iliskileri degerlendiren Misir Disisleri Bakani Samih Sukri, Türk tarafiyla temaslarinin devam ettigini söyledi.

Misir'daki Kahire ve en-Nas kanalina konusan Sukri, "Iliskilerin normale dönmesine yeni bir zemin hazirlayacak adimlari degerlendirmek üzere (Türk tarafiyla) temaslarimizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandi.

Türkiye ile iliskiler ve Libya'daki durum arasindaki baglantiya iliskin de Sukri, "Konunun birçok yönü bulundugunu ve Libya’nin, Misir ve ulusal güvenligi için büyük önem tasidigini" söylemekle yetindi.

Türkiye’den yayin yapan Misir muhalefetine ait kanallarin Misir yönetimine karsi elestirilerin dozunu azaltmasinin iki ülke iliskilerinin normallesmesine zemin hazirladigini ifade eden Sukri, sunlari kaydetti:

"Normal iliskilerin ülkelerin içislerine karismamasi üzerine kurulu oldugunu tekrar vurguluyoruz. Bu uluslararasi kabul görmüs bir politikadir, istikrarli olur ve devam ederse iliskilerin normallesmesine, iliskiler için en uygun çerçeveyi ve nasil devam edilecegini belirlemek amaciyla farkli seviyelerde temaslarin sürdürülmesine yol açar."

Misir'in daveti üzerine Disisleri Bakan Yardimcisi Büyükelçi Sedat Önal baskanliginda Türkiye'den bir heyet 5-6 Mayis'ta Kahire'yi ziyaret etmisti.

Türkiye ve Misir heyetlerinin Kahire'de yaptigi istiksafi nitelikli görüsmelerin samimi havada ve kapsamli içerikte gerçeklestirildigi ve iki ülkenin, istisarelerin bu turun sonuçlarini degerlendirip müteakip adimlari kararlastiracagi bildirilmisti.

Geçtigimiz aylarda Kahire-Ankara iliskilerine dair olumlu sinyaller verilmisti. Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu “Dogu Akdeniz’de en uzun karasi ve kiyilari olan iki ülke olarak iliskilerimizin seyrine göre biz de yarin deniz yetki alanlari konusunu Misir’la müzakere edebiliriz, kendi aramizda da ileride bir anlasma imzalayabiliriz” diyerek bölgede muhtemel bir degisim için kapiyi aralamis oldu.???????

Bunu Misir Enformasyondan Sorumlu Devlet Bakani Usame Heykel, Türkiye hükümetinin Kahire ile iliskilere yönelik son kararlarini "iyi bir girisim" olarak nitelendirmesi takip etti.

- Türkiye- Misir iliskileri

Türkiye ile Misir arasindaki diplomatik iliskiler 2013'ten bu yana karsilikli olarak maslahatgüzar düzeyinde sürdürülüyor.

Bu süreçte iki ülke disisleri bakanlari arasinda çesitli vesilelerle kisa görüsmeler gerçeklestirilirken, Misir'in Ankara Büyükelçiligi ile Istanbul Baskonsoloslugu ve Türkiye'nin Kahire Büyükelçiligi ile Iskenderiye Baskonsoloslugu faaliyetlerine devam ediyor.
Kaynak: AA