Ekonomik Krizin Sürdügü Lübnan'da Ilaç Stoklarinin Tükenebilecegi Uyarisi

Lübnan Ilaç Ithalatçilari ve Ecza Depolari Sendikasi, döviz likidite sorunu nedeniyle bir aydan fazla süredir ithalata ara verilen ilaç stoklarinin tükenebilecegi uyarisinda bulundu.

Sendikadan yapilan yazili açiklamada, kronik ve tedavisi güç hastaliklarda kullanilan yüzlerce temel ilacin tümüyle bittigine ve ithalat islemlerinin hizlandirilmamasi durumunda diger çok sayidaki ilacin da temmuz ayi itibariyla bitecegine dikkati çekildi.

Lübnan'da haftalardan beri birçok ilaç çesidinin bulunamadigina isaret edilen açiklamada, ithalat yapan firmalarin ilaç üreticilerine karsi biriken 600 milyon dolari askin borçlari ve Merkez Bankasinin islem öncesi onayi nedeniyle bir aydan fazla süredir ithalatin neredeyse tümüyle durduguna vurgu yapildi.

- Trablussam'da kizina ilaç bulamayan bir babanin feryadi

Öte yandan ülkenin kuzeyindeki Trablussam kentinde bir vatandas, 6 günden beri çocuguna ilaç bulamamasi nedeniyle araciyla yolun ortasinda feryat ederek sesini duyurmaya çalisti.

Kizi için kentte birçok eczaneyi dolasmasina ragmen ilaç bulamadigini dile getiren çaresiz baba, atesi yükselen kizinin birkaç günde 3 kilo kaybettigini söyledi.

Çevredekilerin cep telefonuyla kaydedilen ve sosyal medyada paylasilan görüntülerde, Lübnanli babanin "Kizimin ilaca ihtiyaci var. Insanlar eczaneleri dolasarak kuyruklarda bekliyor ama buna ragmen ilaç bulamiyor." dedigi yer aliyor.

- Lübnan'daki ekonomik kriz

Farkli din ve mezheplere dayali siyasi bölünmeler açisindan oldukça kirilgan bir yapiya sahip Lübnan ekonomisi, 1975-1990 yillarindaki iç savastan bu yana en büyük krizi yasiyor.

Yerel para birimi Lübnan lirasi ise Merkez Bankasi kuru sabit tutsa da bankalarda ve karaborsada deger kaybiyla farkli fiyatlardan islem görüyor. Merkez Bankasinin belirledigi resmi kur 1507, bankalardaki geçerli kur 3 bin 900 lira iken, karaborsada bugün dolar 17 bin 500 lira üzerinden islem görüyor.

Ekonomik kriz nedeniyle halk, eczanelerde çocuk devam sütü basta olmak üzere birçok ilaci bulmakta zorluk çekiyor.

Eczane Sendikasi Baskani Gassan el-Emin, eczanelerin ithalatçilardan ilaç temin etmekte zorlandigini, ekonomik krizin baslangicindan bu yana 600 eczanenin kapandigini ifade etmisti.

Mezhepsel siyasi gruplarin, yaklasik bir yildan beri istifa eden Hassan Diyab hükümetinin yerine yenisini kurma konusunda anlasamadigi için kriz her geçen gün farkli sektörleri vurmaya devam ediyor.

Ilaç, akaryakit ve gida basta olmak üzere temel ihtiyaç ürünlerini bir yili askin süredir sübvanse eden Merkez Bankasinin rezervleri de günden güne eriyor.

Kaynak: AA