Disisleri Bakanligindan Akdeniz'de Batan Göçmen Botuna Iliskin Açiklama Açiklamasi

'Akdeniz'de yasanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktir. Türkiye, göç yollarinda meydana gelen bu aci hadiseler ve yasanan kayiplardan üzüntü duymaktadir' 'Bu vesileyle uluslararasi toplumu bir kez daha bölgemizdeki karma göç hareketlerinin kökeninde yatan sorunlara çözüm bulmaya ve adil sorumluluk ve yük paylasmaya davet ediyoruz'

Disisleri Bakanligi, Avrupa'ya yasa disi yollardan geçmeye çalisirken Akdeniz'de mahsur kalan 43 göçmenin kaybolmasina iliskin "Akdeniz'de yasanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktir. Türkiye, göç yollarinda meydana gelen bu aci hadiseler ve yasanan kayiplardan üzüntü duymaktadir." açiklamasini yapti.

Bakanliktan yapilan yazili açiklamada, çogunlugu Sahraalti Afrika ülkelerinden 127 göçmeni tasiyan bir botun Akdeniz'de battigi, 84 göçmenin kurtarilmasina karsilik 43 göçmenin kaybolmus oldugunun üzüntüyle ögrenildigi belirtildi.

"Akdeniz'de yasanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktir. Türkiye, göç yollarinda meydana gelen bu aci hadiseler ve yasanan kayiplardan üzüntü duymaktadir. 2021 yilinda Akdeniz'de 866 göçmen hayatini kaybetmistir. Denizde hayat kurtarmak devletler için hem vicdani, hem de hukuki bir zorunluluktur." ifadeleri kullanilan açiklamada, halen AB içerisinde denizde arama kurtarma sorumlulugunun koordinasyonunun saglanamamis olmasi ve uluslararasi sorumlulugun transit ülkelere devredilmeye çalisilmasinin göçmenlerin yasam hakki için bir tehdit oldugu vurgulandi.

Açiklamada, ne Libya'nin ne de Türkiye'nin düzensiz göçün kaynagi olmadigi, karma göç hareketlerinin nedeninin Sahraalti Afrika'da, Afganistan'da ve Suriye'de devam eden istikrarsizliklar, çatismalar ve yoksulluk oldugu belirtilerek, sunlar kaydedildi:

"Göçe sebep olan nedenler ortadan kaldirilmadan soruna çözüm bulunmasi, göçün önlenmesi mümkün degildir. Aksi yönde üretilecek çözümler sadece göçmenlerin, siginmacilarin acilarini ve denizde ölümleri artiracaktir.

Bu vesileyle uluslararasi toplumu bir kez daha bölgemizdeki karma göç hareketlerinin kökeninde yatan sorunlara çözüm bulmaya ve adil sorumluluk ve yük paylasmaya davet ediyoruz."???????

Kaynak: AA