Bu Parkta Engel Yok

İçel’de Büyüksehir Belediyesince kurulun Engelsiz Yasam Parki’nda özel gereksinimli çocuklar için havuz, dans evi, survivor parkuru, bocce ve masa tenisi alanlari ile atölyeler yer aliyor. Çocuklar parkta bir yandan egleniyor bir yandan da ögreniyor.

Bu Parkta Engel Yok
İçel Büyüksehir Belediyesi Engelliler ve Saglik Hizmetleri Dairesinin ’Engelsiz Yasam Parki’, Yenisehir ilçesi Istemihan Talay Caddesi’nde hizmete girdi. Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’in açilisini yaptigi parkta 165 özel birey, parkurlardan dans evine kadar birçok olanaktan ücretsiz faydalanmaya basladi.

Merkezin en önemli hizmetlerinden birini de otizmin baslangiç tanisi olan ’uyaran eksikligi’ni önlemek amaciyla hayata geçirilen ve Türkiye’de belediyeler arasinda ilk olan ‘Gelisimsel Oyun Grubu’ projesi olusturuyor. Özel gereksinimli çocuklar, havanin iyice isinmasiyla birlikte parktaki havuzda hem serinliyor hem de spor yapiyor. Genis bir alana yayilan parkin kapali kisimlarinda ‘görüsme odasi’, ‘atölye’ ve ‘oyun odasi’ yer aliyor. Hemen yan tarafindaki yari kapali alana ise bir ‘dans evi’ kuruldu. Özel bireylerin fitness ve dans aktivitelerine katilabilecegi dans evi ayrica profesyonel spor ekipmanlariyla da donatildi.

Parkin açik alaninda özel bireylerin rahatça kullanabilecegi üstü açilip kapanabilen ‘yüzme havuzu’ yaza hazir hale getirildi.

Açik alanda ayrica ‘bocce sahalari’, ‘survivor parkuru’, ‘çocuk oyun gruplari’ ve ‘masa tenisi alani’ yer aliyor. Genis bir yesil alana sahip parkta ebeveynler için de dinlenme alanlari ve kamelyalar olusturuldu.

“Pandemi döneminde 0-6 yas gruplarinin çogunda uyaran eksikligi tanisi olustu”

Uzman psikolog Gizem Göçtü, Türkiye’de belediyeler arasinda ilk olan ’Gelisimsel Oyun Grubu Proje’ olusturucusu olarak neden buna ihtiyaç duyduklarini anlatti. Göçtü, “Pandemi döneminde küçük yas gruplari gerçekten çok darbe aldi, çünkü uyaran ihtiyaçlarinin oldugu, tam sosyallesmeleri gereken, temas etmeleri gereken bir sürede biz çocuklari evlere kapattik. O yüzden de çogunda ’uyaran eksikligi’ tanisi olustu” dedi.

Uyaran eksikliginin nedenlerini anlatan Göçtü, “Uyaran eksikligi tanisi aslinda otizm baslangici dedigimiz sosyal iletisim eksikligi, dil konusma geriligi ya da kimse yokmus gibi, kimseyi duymuyormus gibi davranma sekli, temastan rahatsiz olma, dokunsal hassasiyetleri olma gibi dedigimiz seyler” diye konustu.



“Oyun becerilerini gelistirmeyi amaçliyoruz”

Uzman psikolog Merve Tokgöz de çocuklari kaynastirmaya yönelik gerçeklestirdikleri aktiviteleri anlatti. Gelisimsel Oyun Gruplari ile yaptiklari çalismalari anlatan Tokgöz, “Gelisimsel Oyun Gruplari kurduk. Saat 10.00, 11.00 ve 14.00’te olmak üzere 3 seansimiz var. Bazen 4 grubumuz da olabiliyor. En fazla çocuk gelisimi ögrencisi kapasitemiz 27. Ilk 3 aydaki gelisim seviyelerine göre çocuklara oyun grubu kuruyoruz ve oyun becerilerini gelistirmeyi amaçliyoruz. Bu oyun becerilerinde ince motor, kaba motor, dil gelisimi ve sosyal uyum becerileri mevcut” ifadelerini kullandi.

“Amacimiz ögrencilerimizin beden ve zihin gelisimine katki saglamak”

Beden egitimi ögretmeni ve yüzme antrenörü Büsra Endez, parktaki spor alaninda yürüttükleri çalismalari anlatti. Endez, “Masa tenisimiz mevcut, bocce, yüzme havuzu, survivor parkurumuz, kondisyon antrenmanlarimiz, fitness ve dans atölyemiz mevcut. Bir yas grubu sinirlamamiz yok. 6 yas ve üzeri bireylerimizin hepsine hizmet veriyoruz. Bir engel grubu sinirlamamiz da yok. Temel amacimiz ögrencilerimizin beden ve zihin gelisimine katki saglamak, sinir-kas-eklem koordinasyonunu gelistirmek, yasam boyu spor hakkinda hem velileri hem ögrencilerimizi bilinçlendirmek. Ayni zamanda burada bir takim ruhu içerisinde çocuklari belirli kurallara tabi tutarak onlara sorumluluk bilinci yüklemek" seklinde konustu.

Parktan faydalanan aileler de merkezin çocuklarinin gelisimi için oldukça yararli oldugunu dile getirdiler.
Kaynak: İHA